Υγεία

118 νέα περιστατικά παγκρεατικού καρκίνου το 2018

Στις 21 Νοεμβρίου, 80 οργανισμοί από 30 χώρες ενώθηκαν για να ευαισθητοποιήσουν για τους παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα του παγκρεατικού καρκίνου

Ο καρκίνος του παγκρέατος παραμένει στα ίδια επίπεδα που είχε ο καρκίνος του μαστού πριν από 30 χρόνια (η επιβίωση τότε ήταν 15% στα 5 χρόνια, ενώ σήμερα ξεπερνά το 80%). Στόχος σήμερα είναι να έχουμε την ίδια θετική εξέλιξη και για τον παγκρεατικό καρκίνο. Κατά το 2018 στη χώρα μας διαγνώστηκαν 118 νέα περιστατικά παγρκεατικού καρκίνου, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα από τα 18,1 εκατομμύρια νέων ασθενών με καρκίνο υπολογίζεται ότι 458.918 ασθενείς νόσησαν από καρκίνο του παγκρέατος.

Εκστρατεία ενημέρωσης

Στις 21 Νοεμβρίου, 80 οργανισμοί από 30 χώρες ενώθηκαν για να ευαισθητοποιήσουν για τους παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα του παγκρεατικού καρκίνου. Στην Κύπρο, η ‘αλθέα’, η Ομάδα Αντιμετώπισης Γαστρεντερικών Καρκίνων του ΠΑΣΥΚΑΦ, η οποία είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Παγκρεατικού Καρκίνου (World Pancreatic Cancer Coalition), ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την έγκαιρη διάγνωση του παγκρεατικού καρκίνου, ο οποίος είναι ένας από τους πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμους καρκίνους. Γνωρίζοντας τους παράγοντες κινδύνου που είναι το κάπνισμα, η ηλικία, η χρόνια παγκρεατίτιδα, το οικογενειακό ιστορικό, ο διαβήτης και η παχυσαρκία αλλά και τα συνήθη συμπτώματα μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση. Υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα του παγκρεατικού καρκίνου τα οποία δεν πρέπει να αγνοούμε. Η έγκαιρη διάγνωση και η εξειδικευμένη ολιστική αντιμετώπιση μαζί με την κατάλληλη προετοιμασία και θεραπεία αυξάνουν τις πιθανότητες για επιβίωση.

Ο Δρ. Παντελής Κουντουράκης (Παθολόγος - Ογκολόγος του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου) μάς εξηγεί περισσότερα για το αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος. «Σύμφωνα με τα δεδομένα της GLOBOCAN (Global Cancer Observatory, WHO) για το έτος 2018 από τα 18,1 εκατομμύρια νέων ασθενών με καρκίνο υπολογίζεται ότι 458.918 (2,5%) ασθενείς νόσησαν από καρκίνο του παγκρέατος ενώ απεβίωσαν 432.242 (4,5%). Όσον αφορά την Κύπρο, βασιζόμενοι στην ίδια βάση δεδομένων υπολογίζεται ότι διαγνώσθηκαν 118 νέοι ασθενείς (στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές)».

Διάγνωση και θεραπεία

Όπως εξηγεί ο Δρ Κουντουράκης, «ο αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος αποτελεί τη συχνότερη μορφή νεοπλασίας του παγκρέατος. Δυστυχώς σε ένα μεγάλο ποσοστό συσχετίζεται με συγκεκριμένους προδιαθεσικούς παράγοντες, τρόπο ζωής ή οικογενή προδιάθεση ενώ σε ένα σημαντικό ποσοστό δε μπορεί να αποσαφηνισθεί το σαφές αίτιο που θα μπορούσε να συσχετισθεί. Αναλόγως της εντόπισης του (κεφαλή, σώμα, ουρά) δίνει και ανάλογη συμπτωματολογία που βάση της οποίας μπορεί να τεθεί και η διάγνωση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για νεοπλάσματα με επιθετικά χαρακτηριστικά και κακή πρόγνωση που διαγιγνώσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο της νόσου. Αν ο όγκος δύναται να χειρουργηθεί (βάση της εντόπισης και του μεγέθους του) το χειρουργείο αποτελεί την καθιερωμένη επιλογή. Φυσικά, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει και η προσέγγιση ότι η νόσος είναι εξαρχής μικρομεταστατική, οπότε θα μπορούσε να αποτελεί επιλογή και η χορήγηση της νεοεπικουρικής χημειοθεραπείας κι ακολούθως σε επιλεγμένους ασθενείς να διενεργείται η χειρουργική επέμβαση. Με τη χορήγηση συνδυασμών θεραπείας είτε μετά τη χειρουργική επέμβαση (επικουρική θεραπεία: FOLFIRINOX, Gemcitabine-Capecitabine) είτε ως προεγχειρητική ή θεραπεία μεταστατικής νόσου (FOLFIRINOX, NabPaclitaxel-Gemcitabine) τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα. Σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία με Gemcitabine αναδεικνύεται εντυπωσιακή βελτίωση της συνολικής επιβίωσης, του ποσοστού ανταπόκρισης, του διαστήματος ελεύθερου νόσου».

«Σε ασθενείς με τοπικά εκτεταμένη νόσο που δεν δύναται να χειρουργηθεί, η χορήγηση ακτινοθεραπείας αποτελεί μία επιπρόσθετη θεραπευτική επιλογή. Δυστυχώς όσον αφορά τις επιλογές στοχευτικής θεραπείας ή ανοσοθεραπείας τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα δεν είναι ενθαρρυντικά. Πολλές φορές θεραπευτικοί παράγοντες ανέδειξαν εντυπωσιακά αποτελέσματα σε πρόδρομες μελέτες φάσεις Ι,ΙΙ αλλά ποτέ δεν επαληθεύθηκαν σε φάσεις ΙΙΙ, ώστε να αποτελέσουν κομβικές επιλογές στη θεραπευτική μας φαρέτρα. Η επιλογή της εξατομικευμένης θεραπείας με τη χρησιμοποίηση προηγμένων μοριακών τεχνικών (NGS) για την αναζήτηση θεραπευτικών στόχων σε κάθε ασθενή ξεχωριστά αποτελεί ελπιδοφόρα προσέγγιση κι αναμένονται δεδομένα ώστε να μπει στην καθ’ημέρα κλινική πράξη. Δίχως άλλο, η συζήτηση κι απόφαση του θεραπευτικού αλγόριθμου στα πλαίσια πολυθεματικών ομάδων από χειρουργούς, παθολόγους-ογκολόγους, ακτινοθεραπευτές ογκολόγους κι ακτινολόγους που έχουν γνώση και συσσωρευμένη εμπειρία αποτελεί εγγύηση για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα για τους ασθενείς μας», αναφέρει καταληκτικά ο Δρ Κουντουράκης.