Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Αντίστροφα για την Black Friday

Για αγορές από κατάστημα δεν υπάρχει νομική υποχρέωση και επαφίεται στην πολιτική του κάθε καταστήματος αν θα αποδεχτεί επιστροφές ή αλλαγές. Αυτό δεν ισχύει για αγορές μέσω διαδικτύου, όπου οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα υπαναχώρησης μέχρι και 14 ημέρες μετά την παραλαβή του προϊόντος

Πέντε μέρες μακριά βρίσκεται ο θεσμός της Black Friday και ο Σύνδεσμος Καταναλωτών προχώρησε σε συστάσεις.

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος καλεί τους καταναλωτές να διενεργήσουν έρευνα αγοράς και, αφού εντοπίσουν τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν, να σημειώσουν την τιμή, ώστε να μπορούν πιο εύκολα να έχουν πραγματική εικόνα του ύψους των εκπτώσεων που θα ανακοινωθούν την ερχομένη Παρασκευή.

Τονίζει ακόμη ότι δεν πρέπει να γίνονται βιαστικές αγορές, αλλά αγορές χρήσιμων και αναγκαίων προϊόντων και όχι γιατί είναι σε προσφορά. Καλεί τους καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο, όχι μόνο για πραγματοποίηση αγορών, αλλά και για να εντοπισμό εναλλακτικών προϊόντων, κριτικές, καθώς και για την τιμή πώλησης του προϊόντος από άλλους προμηθευτές.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι η τιμή δεν πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο και ότι, αν πρόκειται για προϊόν αξίας, είναι σημαντικό να αξιολογηθεί η αξιοπιστία και η ποιότητα εξυπηρέτησης του συγκεκριμένου πωλητή.

Επίσης, σημαντικό είναι να καθοριστεί ο προϋπολογισμός από πριν και να γίνει ενημέρωση για την πολιτική επιστροφών του καταστήματος. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για αγορές από κατάστημα δεν υπάρχει νομική υποχρέωση και επαφίεται στην πολιτική του κάθε καταστήματος αν θα αποδεχτεί επιστροφές ή αλλαγές. Αυτό δεν ισχύει για αγορές μέσω διαδικτύου, όπου οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα υπαναχώρησης μέχρι και 14 ημέρες μετά την παραλαβή του προϊόντος.

Καλούνται ακόμη οι καταναλωτές να ενημερώνονται κατά πόσον το κατάστημα εφαρμόζει τον Κώδικα Καταναλωτικής Δεοντολογίας και συμμετέχει στον μηχανισμό Εναλλακτικής Επίλυσης Καταναλωτικών διαφορών.

4 έξυπνα... κόλπα για να κερδίσεις περισσότερα

Σύμφωνα με το Business Insider, υπάρχουν 4 «κόλπα», που, αν τα ακολουθήσεις, θα βγεις διπλά κερδισμένος από τις εκπτώσεις και τις προσφορές που θα κατακλύσουν το διαδίκτυο στις 29 Νοεμβρίου, αν και πολλά online καταστήματα ξεκινούν τις εκπτώσεις της Black Friday 1-2 ημέρες νωρίτερα!

1) Έρευνα αγοράς

Για να βρεις την καλύτερη τιμή ίσως χρειαστεί να ψάξεις σε περισσότερα από ένα φυσικά ή online καταστήματα. Μόλις αποφασίσεις ότι χρειάζεσαι ένα συγκεκριμένο προϊόν, δες σε διαφορετικά καταστήματα για τιμές και προσφορές.

2) Μην περιοριστείς στην Amazon

Αν το προϊόν που θες είναι μάρκας Amazon, τότε έχει λογική να κοιτάξεις μόνο εκεί. Αν, όμως, πρόκειται για κάποιο τεχνολογικό προϊόν που μπορείς να βρεις και αλλού, καλό είναι να ελέγξεις προσφορές και τιμές σε όλα τα μεγάλα καταστήματα, όπως best buy and walmart.

Αν και στην περίπτωση που παραγγείλεις κάτι online από τις ΗΠΑ, έρευνες έχουν δείξει πως είναι οι αλυσίδες μικρότερων καταστημάτων που προσφέρουν καλύτερες τιμές, όπως τα jcpeny, office Depot, Targer και Kohl's.

3) Ξεκίνα τις αγορές πριν από την Black Friday

Η Black Friday σε πολλές περιπτώσεις έχει εξελιχθεί σε Black week, με τα περισσότερα καταστήματα να ξεκινούν τις προσφορές τουλάχιστον μία ημέρα νωρίτερα και να τις ολοκληρώνουν το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί, ειδικά όταν πρόκειται για online αγορές. Συνήθως το ποσοστό της προσφοράς είναι ίδιο για όλες τις ημέρες, όμως αν περιμένεις μέχρι την Κυριακή μπορεί να έχει εξαντληθεί ήδη το προϊόν που θέλεις.

4) Μην αγοράσεις προϊόντα που μόλις κυκλοφόρησαν

Αυτό σημαίνει πως θα βρεις καλύτερες προσφορές και τιμές για προϊόντα που έχουν κλείσει ένα χρόνο κυκλοφορίας, παρά για κάτι που μόλις κυκλοφόρησε στην αγορά.

Υποστηρίξτε τη