Συνεντεύξεις

«Από το 1989 οι κοινότητες του Ακάμα φυτοζωούν»

Συνέντευξη του κοινοτάρχη Ίννιας Γιάγκου Τσίβικου για τα προβλήματα της περιοχής

Ο κοινοτάρχης Ίννιας, Γιάγκος Τσίβικος, λίγες ημέρες μετά τα θλιβερά γεγονότα με τις πυρκαγιές στον Ακάμα, περιγράφει την κατάσταση που, σύμφωνα με τον ίδιο, οδήγησε ώς εδώ και τονίζει ότι η λύση στο διαχρονικό πρόβλημα του Ακάμα είναι η πολιτική βούληση για την επίτευξη αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και περιβάλλοντος.

Πώς έζησε η κοινότητα της Ίννιας την πρόσφατη περιβαλλοντική καταστροφή που υπέστη ο Ακάμας;

Η λύπη μας για την περιβαλλοντική καταστροφή του τόπου μας είναι βαθιά. Η καταστροφή του Ακάμα συνεπάγεται και καταστροφή των κοινοτήτων της περιοχής. Σαν να μην έφτανε αυτό, παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες -όπως και με κάθε άλλη ευκαιρία- να δακτυλοδείχνουν άδικα τους κατοίκους του Ακάμα. Το γεγονός ότι κάποιοι επιτήδειοι προχώρησαν σε αυτές τις θλιβερές πράξεις, δεν σημαίνει ότι πρέπει να στοχοποιούνται οι κάτοικοι της περιοχής. Οι κάτοικοι της Ίννιας στερούνται εδώ και 30 χρόνια το δικαίωμα της εκμετάλλευσης των περιουσιών τους, ωστόσο δεν θα κατέστρεφαν το ίδιο τους το σπίτι.

Ποια είναι τα δεδομένα με τον Ακάμα αυτήν τη στιγμή;

Το μεγάλο πρόβλημα του Ακάμα είναι η αδυναμία των εκάστοτε κυβερνήσεων να επιλύσουν οριστικά το ζήτημα των ιδιωτικών περιουσιών, το οποίο παραμένει ανοιχτή πληγή από το 1989. Η απουσία πολιτικής βούλησης και η αναβλητικότητα, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, είναι που καταστρέφουν τον Ακάμα. Οι 18 μήνες που μας δόθηκαν ως χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου έχουν γίνει 36 και συνεχίζουμε. Από δικές μας ενέργειες και ενδιαφέρον πληροφορηθήκαμε από την Πολεοδομία ότι εργάζονται για την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου και υπολογίζουν ότι μέχρι τον Απρίλιο - Μάιο του 2020 θα είναι έτοιμο. Από την πλευρά μας, όλες οι κοινότητες που απαρτίζουν την Κοινοτική Δράση Ακάμα έχουμε ζητήσει επανειλημμένα συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών για επίσημη ενημέρωσή μας, χωρίς ακόμη να διευθετηθεί. Ευελπιστώ ότι ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης δεν θα καθυστερήσει περαιτέρω την ολοκλήρωση του Τοπικού Σχεδίου. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η απομόνωση των κοινοτήτων μας από την υπόλοιπη χώρα. Η κατασκευή του δρόμου Πάφου – Πόλης είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την οποιαδήποτε ανάπτυξη στην περιοχή. Για χρόνια ακούμε εξαγγελίες για την κατασκευή του, που συνεχώς ακυρώνονται ή αναβάλλονται. Αναμένουμε ότι αυτήν τη φορά οι σχεδιασμοί του κράτους θα υλοποιηθούν.

Τι αναμένουν οι κοινότητες του Ακάμα από το Τοπικό Σχέδιο;

Πρέπει να τονίσω ότι οι κοινότητες αναμένουν ότι οι εισηγήσεις τους προς το Πολεοδομικό Συμβούλιο θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και ότι το Τοπικό Σχέδιο, σε κάποιες περιοχές τουλάχιστον, θα επιτρέπει ήπιας μορφής ανάπτυξη, με σεβασμό πάντοτε προς την προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Ευελπιστούμε ότι η αρχή «συνύπαρξη ανθρώπου-περιβάλλοντος» θα είναι το βασικό στοιχείο του όλου σχεδιασμού του τοπικού σχεδίου. Είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι κανένα τοπικό σχέδιο δεν θα επιτύχει χωρίς την αποδοχή του από την τοπική κοινωνία.

Πόσους κατοίκους αριθμεί σήμερα η Ίννια;

Το χωριό σήμερα αριθμεί 450 περίπου κατοίκους.

Ποια είναι η κύρια πηγή εισοδημάτων του εναπομείναντος πληθυσμού;

Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι συνταξιούχοι. Οι υπόλοιποι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργοκτηνοτροφία, η οποία φθίνει χρόνο με τον χρόνο αφού η περιοχή είναι άγονη και δεν υπάρχει ούτε νερό. Έχει επανειλημμένα ζητηθεί από το Υπουργείο Γεωργίας η μεταφορά νερού από τον φράκτη της Πέγειας στην περιοχή τουλάχιστον της Λάρας χωρίς ακόμα κανένα αποτέλεσμα. Μια μερίδα κατοίκων εργάζονται στην ξενοδοχειακή βιομηχανία στην Πόλη Χρυσοχούς και στην Πάφο. Όλες οι εκάστοτε κυβερνήσεις προεκλογικά διακηρύττουν και υπόσχονται κίνητρα για να κρατηθούν οι νέοι στην κοινότητα, αλλά, όταν αναλάβουν την εξουσία, ξεχνούν όλες τις υποσχέσεις.

Πώς η Ίννια θα μπει σε πορεία ευημερίας;

Από το 1989 οι περιορισμοί με τις λευκές προστατευτικές ζώνες στον Ακάμα και το διάταγμα της απαγόρευσης της οποιασδήποτε ανάπτυξης δυτικά των κοινοτήτων έχουν καθηλώσει την κοινότητα στη μιζέρια, χωρίς καμιάν απολύτως προοπτική ανάπτυξης. Ωστόσο, πιστεύω ότι η Ίννια θα μπει σε πορεία ευημερίας αφού διαφοροποιηθούν, μέσω του νέου Τοπικού Σχεδίου, οι πολεοδομικές ζώνες ανάπτυξης. Η κοινότητα της Ίννιας, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες κοινότητες του Ακάμα, διέθετε τουριστικές παραλιακές ζώνες με 57% συντελεστή δόμησης καθώς και 15% παραθεριστικές. Η κοινότητα είναι περίκλειστη από τα χωριά Δρούσεια και Αρόδες, με μόνη διέξοδο δυτικά προς τις παραλίες της Λάρας. Όλες οι εκάστοτε κυβερνήσεις αλλά και αρμόδια κρατικά τμήματα προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας διώξουν μακριά από τις παραλίες. Μια ήπια ανάπτυξη στις παραλίες της Λάρας θα μας δώσει μια οικονομική ανάσα.

Οι αναπτύξεις που ζητάτε, δεν μπορούν να γίνουν σε άλλη περιοχή της Ίννιας;

Οι αναπτύξεις που ζητάμε δεν μπορούν να γίνουν στο κέντρο του χωριού, γιατί καμιά απολύτως κοινότητα ή δήμος δεν έχει αναπτυχθεί και ευημερήσει χωρίς να είναι κοντά σε θάλασσα ή βουνό. Τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν γίνει αρκετά αναπτυξιακά έργα εντός της Κοινότητας, χωρίς ωστόσο αλλαγή στο θέμα της αναζωογόνησής της με νέες θέσεις εργασίας και επιστροφή της νεολαίας. Ιδιαίτερα για τις απομακρυσμένες κοινότητες, η ανάπτυξη του πυρήνα τους είναι αδύνατο να επιτευχθεί χωρίς τη διασύνδεσή τους με παραλιακή ανάπτυξη ή/και με κάποια μεγάλη ανάπτυξη, η οποία θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Οι χελώνες πώς θα προστατευτούν;

Νομίζω ότι οι μέχρι σήμερα ενέργειες και προσεγγίσεις, με μοναδικό γνώμονα να προστατευτούν οι χελώνες εις βάρος του ανθρώπου, δεν οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ούτε στη μακροχρόνια προστασία τους. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα από το εξωτερικό που η Κύπρος μπορεί να μιμηθεί, όπως στη Φλόριντα των ΗΠΑ όπου βρίσκεται η παραλία με τον μεγαλύτερο αριθμό φωλιών ωοτοκίας χελωνών στον κόσμο, αλλά κι εκείνο της Ζακύνθου, όπου αναπτύξεις, λουόμενοι και χελώνες συνυπάρχουν και το πρόγραμμα προστασίας θεωρείται πολύ πετυχημένο. Προσωπικά έχω προκαλέσει τον αρμόδιο Υπουργό όπως το κράτος αναλάβει το κόστος για μελέτη από εγνωσμένου κύρους μελετητή, σχετικά με το εάν μπορεί να επιτευχθεί η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου και της χελώνας.

Ακούμε συχνά για την καταστροφή του Ακάμα από τις τετράτροχες μοτοσικλέτες και τα σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους οι τουρίστες. Ποια μέτρα έχετε λάβει;

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα την αναγκαιότητα επιδιόρθωσης του οδικού δικτύου, ούτως ώστε οι δρόμοι να γίνουν δημόσιοι και προσβάσιμοι από κάθε τύπο αυτοκινήτου, να καταστούν δηλαδή κατάλληλοι για κάθε πολίτη και όχι μόνο για όσους διαθέτουν αυτοκίνητα 4Χ4 ή τετράτροχες, οι οποίες προκαλούν μεγάλη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον. Για τα σκουπίδια η Ίννια έχει τοποθετήσει μεγάλους κάδους σκουπιδιών και άτομο υπεύθυνο να καθαρίζει τις παραλίες από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο. Αυτό μας κοστίζει ως κοινοτική Αρχή €10.000 τον χρόνο.

Πώς οραματίζεστε το μέλλον των κοινοτήτων του Ακάμα;

Θέλουμε να επιτραπεί και σε αυτήν την περιοχή ήπια αειφόρος ανάπτυξη, όπως σε όλη την Κύπρο. Σε όλες τις κοινότητες όπως και στην Ίννια χρειάζονται έργα, τα οποία θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για παραμονή των νέων αλλά και περιφερειακού τύπου έργα όπως σχολεία, αθλητικά κέντρα, πανεπιστημιακές σχολές με αντικείμενο το τοπικό περιβάλλον, τα τοπικά επαγγέλματα, τα τοπικά προϊόντα κ.λπ. Επίσης, το Κράτος πρέπει να προωθήσει και να προβάλει την περιοχή και τα τοπικά προϊόντα, εξασφαλίζοντας εισοδήματα σε όσους παρέμειναν στο χωριό, παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Όλα τα πιο πάνω, σε συνδυασμό με την ήπιας μορφής ανάπτυξη μέσα από το νέο Τοπικό Σχέδιο, πιστεύω ότι μπορούν να επαναφέρουν τις κοινότητες του Ακάμα σε τροχιά ευημερίας.