Επιχειρείν

Έως το 2024 το 5G σε 1 δις mobile συσκευές

Στα δίκτυα 5ης γενιάς δεν θα είναι συνδεδεμένα μόνο τα smartphones, αλλά και πολλές άλλες συσκευές

Η ABI Research, εταιρεία έρευνας αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, θεωρεί ότι οι ειδικοί drivers που απαιτούνται για τη σύνδεση σε mobile δίκτυα 5ης γενιάς και ονομάζονται eMBB, ή αλλιώς Enhanced Mobile Broadband, θα είναι εγκατεστημένοι σε 1 δισεκατομμύριο συσκευές μέχρι και τα τέλη του 2024. Σε γενικές γραμμές, τα επόμενα έτη αναμένονται ελπιδοφόρα για το 5G και όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι η ανάπτυξη στον τομέα αυτό θα γίνει με γεωμετρική πρόοδο, αρχής γενομένης από το 2020.

Στα δίκτυα 5ης γενιάς δεν θα είναι συνδεδεμένα μόνο τα smartphones, αλλά και πολλές άλλες συσκευές, όπως είναι οι φορητοί υπολογιστές, τα tablets, διάφορα wearables και όχι μόνο. Για να υπάρχει μία τάξη μεγέθους και να γίνει πιο εύκολα κατανοητό το πόσο πολύ αυξάνονται τα μεγέθη στην αγορά του 5G, αρκεί να συνυπολογίσει κανείς ότι μέσα στο 2019 υπάρχουν μόλις 15 εκατομμύρια συσκευές ικανές να λειτουργούν στα δίκτυα 5ης γενιάς σε όλον τον κόσμο.

Μέχρι το 2024, τα smartphones αναμένεται να είναι οι κυρίαρχοι της αγοράς του 5G, καθώς η ABI Research υπολογίζει ότι το 87% των νέων smartphones θα έχουν δυνατότητα λειτουργίας σε δίκτυα 5G. Είναι μεγάλη η λίστα των κατασκευαστών που έχουν παρουσιάσει αντίστοιχα μοντέλα και αναμένεται να προστεθούν ακόμα περισσότεροι στο άμεσο μέλλον.

Ένα ζήτημα που μένει να διερευνηθεί είναι το κατά πόσον θα λειτουργούν όλα χωρίς πρόβλημα στην εποχή του 5G, αφού η νέα τεχνολογία δεν θα βασίζεται στις υπάρχουσες υποδομές του 4G για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους καταναλωτές. Θεωρείται ως ένα στοίχημα τόσο για τους κατασκευαστές όσο και για τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, το να υιοθετήσουν μία επιτυχημένη στρατηγική για την επόμενη ημέρα της mobile δικτύωσης.

Πότε έρχεται Κύπρο

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο, σε κοινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος μετά από πρόταση του βουλευτή των Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη, αναφορικά με τους κινδύνους που προκύπτουν στη δημόσια υγεία από τη χρήση του δικτύου 5G, έγιναν αρκετές τοποθετήσεις ως προς την επικινδυνότητα της χρήσης του εν λόγω δικτύου, ζητώντας οι αρμόδιοι φορείς όπως γίνουν περαιτέρω έρευνες πριν από την εφαρμογή του. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επιστήμονες ανέφεραν ότι οι ακτινοβολίες από τις κεραίες προκαλούν κρούσματα καρκίνου, ενώ για να δουλέψει το σύστημα 5G θα πρέπει η κεραία να είναι σε απόσταση 100 μέτρων.

Σε τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών και Έργων, κ. Γ. Κωμοδρόμος, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι στη χρήση του δικτύου, αφού οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχουν ήδη αδειοδοτήσει τις ζώνες 700MHZ και 3,6GHZ, ενώ μέχρι στιγμής μόνο η Ιταλία έχει αδειοδοτήσει τη ζώνη των 26GHZ.

Παράλληλα, ξεκαθαρίστηκε ότι έγιναν αναφορές από τον κ. Περδίκη ότι σε κάποιες πόλεις της Ε.Ε. (Βρυξέλλες- Ρώμη) έχει εφαρμοστεί μορατόριουμ στην ανάπτυξη τής εν λόγω τεχνολογίας, αλλά αυτό, σύμφωνα με την απάντηση της Υπουργού Μεταφορών, δεν ευσταθεί. Συγκεκριμένα, αυτό που έγινε είναι ότι σε αυτές τις δύο πόλεις δεν απαγορεύτηκε η ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G αλλά μειώθηκαν στο παρελθόν τα επιτρεπτά RF-EMF LIMITS, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει οποιαδήποτε νέα τεχνολογία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως ειπώθηκε στη συνεδρία από τον κ. Κωμοδρόμο, υπάρχει πρόταση ενώπιον των Αρχών των Βρυξελλών για αύξηση των RF-EMF LIMITS.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι στην απάντηση της κ. Αναστασιάδου αναφέρεται λεπτομερώς ότι σύμφωνα με την πρώτη έκθεση Ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής Οικονομίας τονίζεται ότι ο τομέας των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας, μέρος των οποίων προέρχεται από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη και στην παραγωγικότητα της χώρας μας.

Μάλιστα, ο σχεδιασμός για την αδειοδότηση των ζωνών ραδιοσυχνοτήτων, που αναφέρονται πιο πάνω, προβλέπει πρωτίστως τη δημόσια διαβούλευση τον Σεπτέμβριο του 2019, την προκήρυξη του διαγωνισμού τον Δεκέμβριο του 2019 και την αδειοδότηση των παρόχων τον Ιούνιο του 2020.