Τράπεζες

Oι Μillennials οδηγούν τη νέα ψηφιακή εποχή

Ο Διευθυντής Επιχειρήσεων της Τράπεζας Κύπρου μίλησε για τις προκλήσεις στο «Μillennial Entrepreneurs Summit» - «Χτίζουμε την τράπεζα του μέλλοντος, δημιουργούμε ένα οικοσύστημα που προσθέτει αξία στην οικονομία του τόπου»

Είναι νέοι, δραστήριοι, ταλαντούχοι, με φρέσκιες ιδέες. Είναι επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων ή οι διάδοχοι των επιχειρήσεων. Είναι η νέα γενιά! Οι νέοι πελάτες των επιχειρήσεων και των τραπεζών, αυτοί που διαμορφώνουν νέες καταναλωτικές συνήθειες, αλλάζουν τον τρόπο της αγοράς και πώλησης των προϊόντων και υπηρεσιών. Είναι οι Millennials, που οδηγούν τις αλλαγές στην τεχνολογία, επιχειρούν και κερδίζουν την ψηφιακή επανάσταση, καινοτομούν και προσαρμόζονται σε νέους τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς.

Όλοι ήταν εκεί για να ακούσουν και να μοιραστούν ιδέες για τον επιχειρηματικό κόσμο της νέας γενιάς! Στο «Μillennial Entrepreneurs Summit», που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο για πρώτη φορά, φιλοξενήθηκε ως κύριος ομιλητής ο Dex Torricke – Barton, πρώην Επικεφαλής Επικοινωνίας επιτυχημένων ηγετών και οργανισμών της Silicon Valley. Με ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις τους συμμετείχαν επίσης η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της PWC Ευγένιος Ευγενίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της CYTA Ανδρέας Νεοκλέους και ο Ξένιος Κονομής, Διευθυντής Επιχειρήσεων της Τράπεζας Κύπρου. Η Τράπεζα Κύπρου ήταν ένας από τους κύριους χορηγούς του Συνεδρίου.

O κ. Κονομής στην παρέμβασή του μοιράστηκε τις σκέψεις του για τους Millennials και τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν στις κυπριακές οικογενειακές επιχειρήσεις, ενώ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες στο νέο περιβάλλον, στο οποίο η τεχνολογία είναι πλέον τρόπος ζωής.

Όπως εξήγησε, «στις οικογενειακές επιχειρήσεις, και οι περισσότερες κυπριακές επιχειρήσεις είναι οικογενειακές, συνυπάρχουν, τις περισσότερες φορές, τρεις γενιές. Οι εκπρόσωποι της καθεμιάς φέρνουν στον οργανισμό τις δικές τους δυνάμεις και τις δικές τους πεποιθήσεις και τον μοναδικό τρόπο σκέψης. Οι απόψεις τους μπορεί συχνά να είναι διαφορετικές αλλά είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν τα ταλέντα της κάθε γενιάς και να τεθεί σε εφαρμογή ένα πλάνο διαδοχής».

Η νέα γενιά στις επιχειρήσεις

Αναφερόμενος στον ρόλο της κάθε γενιάς μέσα στις επιχειρήσεις, ο κ. Κονομής εξήγησε πως «οι Millennials μπορούν να προσφέρουν με φρέσκιες ιδέες και τεχνολογική εξειδίκευση, ενώ οι παλαιότεροι με τις εμπειρίες τους που κέρδισαν από άλλες εποχές, εντελώς άγνωστες στους Millennials, μπορούν να δώσουν το ύψιστο των ικανοτήτων τους, να παρουσιάσουν εμπειρία και σοφία».

Όπως είπε, «αυτή η συνύπαρξη δεν είναι εύκολη, όμως θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλοι συμβιβασμοί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όλοι οι σύγχρονοι οργανισμοί επιζητούν ένα πλάνο διαδοχής, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια μιας εταιρείας».

Ο Διευθυντής Επιχειρήσεων αναφέρθηκε στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που έχει περάσει σε μια νέα εποχή. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιοσδήποτε επιχειρηματίας ή επιχείρηση ή ακόμη και ιδιώτης που συναλλάσσεται με τις τράπεζες, που δεν αναγνωρίζει τις σαρωτικές αλλαγές τις οποίες βίωσε το τραπεζικό σύστημα τα τελευταία χρόνια», τόνισε.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις, επεσήμανε ότι «το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις».

Τα ΜΕΔ και ο υπερδανεισμός

Με ιδιαίτερη αναφορά στην Τράπεζα Κύπρου ο Διευθυντής Επιχειρήσεων αναφέρθηκε στο θέμα των ΜΕΧ, τονίζοντας πως «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιό μας, ενώ εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση του “Project Helix 2”, με την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων, το πρώτο εξάμηνο του νέου χρόνου». Επίσης αναφέρθηκε στον υπερδανεισμό των νοικοκυριών, τον οποίον χαρακτήρισε ως «ανοιχτή πληγή» για το χρηματοοικονομικό σύστημα, ενώ «την ίδια ώρα οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης».

Επίσης παρουσίασε τις εκτιμήσεις τους για την κατάσταση στην Ευρώπη με έμφαση τα αρνητικά επιτόκια, τα οποία επηρεάζουν την κερδοφορία των τραπεζών και τις καταθέσεις των πελατών τους. «Η υπερβάλλουσα ρευστότητα είναι, επίσης, ένα συνεχές πρόβλημα για το χρηματοοικονομικό σύστημα. Το ευρώ παραμένει αδύνατο, γεγονός που αναγκάζει την ΕΚΤ να βρει νέους τρόπους για τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης. Φαίνεται ότι η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων έχει αποτύχει και οι οικονομολόγοι που ασχολούνται με τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης θα πρέπει, μάλλον, να κάνουν δεύτερες σκέψεις για τις μέχρι τώρα ενέργειές τους», εξήγησε στη συνέχεια.

Οι Millennials καλούνται να δραστηριοποιηθούν σε ένα δύσκολο και πολύπλοκο οικονομικό περιβάλλον, έχοντας όμως τα κατάλληλα εφόδια.

Αναφερόμενος στην ψηφιακή εποχή, στην οποία έχει εισέλθει η Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Κονομής είπε πως «σήμερα ξαναχτίζουμε την Τράπεζά μας και ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Χτίζουμε την τράπεζα του μέλλοντος με σκοπό να καταστούμε ο ηγέτης της ψηφιακής οικονομίας, δημιουργώντας ένα οικοσύστημα, το οποίο προσθέτει αξία στην οικονομία και αναβαθμίζει τις επιχειρήσεις μέσα σε αυτό». Πρόσθεσε πως στην Τράπεζα Κύπρου «θεωρούμε τους πελάτες ως συνεργάτες», αναφέροντας, επίσης, ότι «η κάθε σχέση είναι επένδυση για το μέλλον και πιστεύουμε στο μέλλον, συνεπώς θα το χτίσουμε μαζί!», κάτι που ταυτίζεται με τα βασικά χαρακτηριστικά των Millennials.

Οι εταιρείες τεχνολογίας

Ο κ. Κονομής αναφέρθηκε στην «απειλή» των εταιρειών τεχνολογίας FinTech τονίζοντας πως «ο ανταγωνισμός που δημιουργούν οι FinTech μάς παρακινεί να ανάψουμε όλες τις μηχανές μας για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις», συμπληρώνοντας «βάλαμε ψηλά τον πήχη και επιχειρούμε να φέρουμε σε πέρας ένα πολύ μεγάλο έργο: Την ψηφιακή μεταμόρφωση της Τράπεζας Κύπρου, του μεγαλύτερου χρηματοοικονομικού οργανισμού της Κύπρου. Καλούμε τους πελάτες μας να ζήσουν τις ψηφιακές εμπειρίες των προϊόντων και υπηρεσιών μας, φθηνότερα και ασφαλέστερα».

Ανέφερε, ακόμη, ότι «με την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Τράπεζας, αποβλέπουμε στην παροχή στοχευμένων υπηρεσιών στις επιχειρήσεις, για στήριξη της συνεχούς ανάπτυξης και αποδοτικότητάς τους».

Επίσης, υπογράμμισε πως «ενώ συμβαίνουν όλες αυτές οι αλλαγές, η Τράπεζα συνεχίζει να στηρίζει υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις, ώστε να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες και να δημιουργηθούν νέες προοπτικές σε όλους τους τομείς: στον τουρισμό, το εμπόριο, την εκπαίδευση και τις υπηρεσίες υγείας, στην πράσινη ενέργεια και στη διαχείριση πλοίων και γενικότερα στη ναυτιλία».

Συμπερασματικά, Millennials και τεχνολογία πάνε χέρι χέρι!