Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Διαβατήρια και... φυσικό αέριο

Πήγαμε να ξεχάσουμε το πολύκροτο θέμα των διαβατηρίων, μέσα στον θόρυβο που ξεσήκωσε το «κατασκοπευτικό βαν», αλλά ήρθε μια είδηση να μας το ξαναθυμίσει. Ο λόγος για τον πλουσιότερο Νορβηγό, τον δισεκατομμυριούχο Τζον Φρέντρικσεν, κάτοχο κυπριακού διαβατηρίου, ο οποίος αποχώρησε από τη θέση του προέδρου της εταιρείας πετρελαίου Seadrill. Η είδηση δεν έχει σημασία. Απλώς έδωσε την αφορμή να θυμηθούμε ότι έχουμε συμπατριώτη έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, του οποίου η περιουσία υπολογίζεται στα 10,8 δις δολάρια. Δηλαδή περισσότερα από όσα θα βγάλουμε εμείς από το κοίτασμα «Αφροδίτη»!

Και μια και αναφερθήκαμε στο «Αφροδίτη», ας κάνουμε και μια σύγκρισή του με το θέμα της παραχώρησης κυπριακών διαβατηρίων σε αλλοδαπούς.

Λοιπόν. Από το κοίτασμα «Αφροδίτη» (η εκμετάλλευση του οποίου θα αρχίσει το 2025) προβλέπεται να έχουμε έσοδα 9 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε περίοδο 18 χρόνων. Προσέξτε τώρα. Από την πώληση διαβατηρίων εισπράξαμε 6 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε περίοδο 6 μόνο χρόνων! Και αν δεν μεσολαβούσαν οι αποκαλύψεις για τον Μαλαισιανό απατεώνα και τους Καμποτζινούς δικτάτορες, το πρόγραμμα των χρυσών διαβατηρίων θα συνεχιζόταν απτόητο, οπότε, θεωρητικά, σε περίοδο 18 ετών θα είχαμε έσοδα 18 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή διπλάσια από το φυσικό αέριο της «Αφροδίτης»!!!

Επισημαίνοντας απλώς αυτές τις αναλογίες, έστω και καθ’ υπερβολήν, αντιλαμβάνεται κανένας καλύτερα τον τεράστιο τζίρο που είχε η «βιομηχανία διαβατηρίων». Δυστυχώς, αυτό το τεράστιο «κοίτασμα» φυσικού... διαβατηρίου δεν αξιοποιήθηκε προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού και της οικονομίας γενικότερα, αλλά στήριξε κυρίως τον κατασκευαστικό τομέα, και φυσικά με τα χρυσά διαβατήρια έκαναν τα παλούκια τους χρυσά διάφοροι μεσάζοντες, δικηγόροι, λογιστές και άλλοι.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Υποστηρίξτε τη