Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Έρχεται ο Πάπας των φτωχών

Τον Πάπα Φραγκίσκο επισκέφθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μερικές ημέρες πριν από την Τριμερή του Βερολίνου. Δεν ξέρω, αν εμπεριέχει κάποιο συμβολισμό η κίνηση αυτή. Ίσως ο Πρόεδρος ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι επιθυμία του είναι να βγει… άσπρος καπνός από την Τριμερή και να αναφωνήσει ο Γκουτέρες, όχι βεβαίως «Habemus Papam», αλλά «Habemus... όρους αναφοράς»!

Εν πάση περιπτώσει, τον επόμενο χρόνο θα μπορέσουμε να δούμε και από κοντά τον Ποντίφικα, αφού αποδέχθηκε πρόσκληση του Προέδρου να επισκεφθεί την Κύπρο. Δεν είμαι σίγουρος, αν χάρηκαν όλοι από την είδηση, δεδομένου ότι ο Πάπας Φραγκίσκος εμφανίζεται ιδιαίτερα προοδευτικός, ριζοσπαστικός, οραματιστής, μεταρρυθμιστής.

Οι πολιτικοί μας, που θα του σφίξουν το χέρι, καλά είναι να ξέρουν και τη γνώμη του για την κάστα τους. Είπε, λοιπόν, ο Πάπας σε κάποια ομιλία του: «Πρέπει να βοηθήσουμε τους πολιτικούς να είναι ειλικρινείς. Δεν θα πρέπει να διεξάγουν πολιτικές εκστρατείες υπό ανειλικρινή συνθήματα, με συκοφαντίες, δυσφημίσεις, σκάνδαλα»...

Σημειώνουμε, επίσης, ότι ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επέλεξε να πάρει το όνομά του από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, ο οποίος ταυτίζεται με τη λιτότητα και τη βοήθεια προς τους φτωχούς.

«Θα ήθελα μια φτωχή εκκλησία, μια εκκλησία για τους φτωχούς», είναι το όραμα του Πάπα.

Ναι. Για τους φτωχούς, όχι τους εκατομμυριούχους επενδυτές, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους μεγαλοτραπεζίτες, τους μεγαλομετόχους, τους μεγαλοκαρχαρίες...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Υποστηρίξτε τη