Παραπολιτικά

Με παρακολουθείτε;

Με όλα αυτά που ακούμε περί μαύρου «κατασκοπευτικού βαν» τις τελευταίες μέρες, θα μας πιάσει (αν δεν μας έπιασε ήδη) υστερία καχυποψίας. Όποιο βαν δούμε να κινείται πίσω μας, θα υποπτευόμαστε ότι μας κάνει μπανιστήρι.

Παρακολουθώντας όλα τα βραδινά τηλεοπτικά ρεπορτάζ, με όλες εκείνες τις λεπτομέρειες και τους δραματικούς τόνους που χρησιμοποιούν, αισθάνθηκα για μια στιγμή όταν ήμουν ανεβασμένος... στη «γέφυρα των κατασκόπων», στο Βερολίνο της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου.

Δεν μπορώ να ξέρω, αν παρακολουθούσε κάποιους πολιτικούς ή άλλους το περίφημο βαν, ή αν οι δραστηριότητές του βρίσκονταν στο πλαίσιο της νομιμότητας, όπως υποστηρίζει η ιδιοκτήτρια εταιρεία. Αυτό αναμένουμε να μας το πει η αστυνομική έρευνα.

Αλλά, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί οι τεχνολογίες ψηφιακής επιτήρησης, πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι όλο και κάποιος «Μπιγκ Μπράδερ» ίσως να μας παρακολουθεί. Είτε στους δρόμους, είτε και μέσα στα σπίτια μας. Δορυφόροι, drones, κάμερες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, άλλες αόρατες συσκευές, μπορούν ανά πάσα στιγμή να μας βάλουν στο στόχαστρό τους.

Γι’ αυτό, όταν μιλάτε στο κινητό, αραδιάστε όσα ψέματα σάς κατεβούν στο κεφάλι. Είναι ένας τρόπος για να παραπλανήσετε και να συγχύσετε αυτούς που πιθανόν να σας παρακολουθούν.

Εν τέλει, νοσταλγεί κάποιος τις παλιές αθώες εποχές, όταν ο μόνος κίνδυνος να μαθευτούν τα μυστικά σου προερχόταν από την... κουτσομπόλα γειτόνισσα που κρυφάκουε.

ΜΠΟΞΕΡ