Παραπολιτικά

Ύποπτο το βαν, ή το... παρατραβάν;

Άντε να βρεις άκρη με το περιβόητο «κατασκοπευτικό βαν» που βρίσκεται στο μικροσκόπιο, ή, ακριβέστερα, στον ηλεκτρονικό έλεγχο των Αρχών. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία υποστηρίζει ότι το βαν δεν ενεργούσε ως... παραβάν. Σε ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι το όχημα δεν υπήρξε ποτέ ενεργό στην Κύπρο παρά μόνο για δοκιμαστικούς σκοπούς σε συσκευές οι οποίες ανήκαν στην εταιρεία. Δηλαδή, σύμφωνα με την εταιρεία, πολύ κακό για το τίποτε. Βεβαίως, αυτό θα πρέπει να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει η έρευνα που διεξάγει η Αστυνομία. Ώστε να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις στο βασικό ερώτημα, εάν έγιναν παρακολουθήσεις ή όχι και, εάν ναι, ποιοι ήταν οι στόχοι. Την ώρα που γράφεται το κείμενο αυτό δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες απαντήσεις. Ούτε και γνωρίζουμε, αν ο Πρόεδρος καθησύχασε τον Άντρο Κυπριανού στην ιδιαίτερη συνάντησή τους.

Πάντως, το ΑΚΕΛ ήταν αυτό που ξεσήκωσε τον περισσότερο θόρυβο γύρω από αυτήν την υπόθεση, αφήνοντας υπαινιγμούς ότι το κόμμα ίσως έπεσε θύμα παρακολούθησης και μιλώντας για «κυπριακό Γουότεργκεϊτ». Ανέμειξε, μάλιστα, στο όλο θέμα και τον ΔΗΣΥ και τον πρόεδρό του, ο οποίος, όμως, αντέκρουσε τις υπόνοιες ότι ενεργούσε ως... «Φούλης Μποντ, πράκτωρ 007» και δήλωσε ότι δεν γνωρίζει καν τον Ισραηλινό ιδιοκτήτη του βαν. Ε, μα ο Φούλης μαζεύει μόνον ελιές και κολοκάσι, δεν μαζεύει πληροφορίες.

Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευθεί, το βαν είχε αρχικά εισαχθεί ως όχημα μετεωρολογίας. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να έκανε όντως «μετεωρολογικές» παρατηρήσεις, σε σχέση με το κόμμα της Αριστεράς. Κάπως έτσι:

«Μαύρα σύννεφα πάνω από το ΑΚΕΛ. Θυελλώδης συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Κεραυνοί Άντρου. Ακραία φαινόμενα αντιπολίτευσης στην Εζεκία Παπαϊωάννου. Χαμηλές θερμοκρασίες μεταξύ ΑΚΕΛ και Προεδρικού».

Ωστόσο, πέρα από την πλάκα και τις προσωπικές απόψεις του καθενός, καλύτερα να μιλάμε μόνον όταν έχουμε την πλήρη εικόνα και όλα τα στοιχεία. Θα πρέπει να δούμε την ιστορία του βαν στις πραγματικές της διαστάσεις, χωρίς αστήρικτες εικασίες και θεωρίες συνωμοσίας, αλλά και χωρίς οποιαδήποτε απόπειρα απόκρυψης αληθινών γεγονότων.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ