Αναλύσεις

Αρμενική νίκη έναντι στη γενοκτονία της μνήμης

Απαράδεκτη η στάση της ηγεσίας των Τ/κ που κλείνει τα μάτια για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, αγνοώντας τους Αρμένιους συμπατριώτες μας

Η 29η Οκτωβρίου 2019 θα παραμείνει στην Ιστορία ως η ημέρα κατά την οποία, επί Προεδρίας Τραμπ, η υπερδύναμη του πλανήτη Αμερική αποκατέστησε και δικαίωσε, έστω και συμβολικά με ένα ψήφισμα, τη μνήμη 1,5 εκατομμυρίου γενοκτονημένων Αρμενίων από τους Οθωμανούς και του Νεότουρκους του Κεμάλ το 1915. Το ψήφισμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που πέρασε με μια σπάνια συντριπτική πλειοψηφία 405 ψήφων υπέρ έναντι 11 κατά, υπήρξε ένα γερό χαστούκι κατά της Άγκυρας, στην οποία έχει σταλεί το μήνυμα ότι η γενοκτονία της ιστορικής μνήμης δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή. Αυτό που δυστυχώς αποσιωπήθηκε, αλλά έχει εξίσου ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία, είναι πως το σχετικό ψήφισμα 296 ξεκινά με τη αναγνώριση ότι η Τουρκία είναι ταυτόχρονα υπεύθυνη για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Ελλήνων, των Μαρωνιτών, των Συρίων, των Χαλδαίων και άλλων χριστιανικών λαών, παραθέτοντας μάλιστα την εκστρατεία του τότε πρέσβη στην Τουρκία, Χένρι Μόργκενθο, κατά της εξόντωσης της Αρμενίων. Η ημερομηνία κατά την οποία πέρασε το σχετικό ψήφισμα έχει ακόμη πιο ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς στις 29 Οκτωβρίου η Τουρκία γιορτάζει την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2013, που θεμελιώθηκε πάνω στους γενοκτονημένους χριστιανικούς λαούς από τους Οθωμανούς και το Κίνημα των Νεοτούρκων του Μουσταφά Κεμάλ.

Το ιστορικό στις ΗΠΑ

Το American Community Survey εκτιμά ότι σήμερα περίπου μισό εκατομμύριο Αμερικανοί έχουν αρμενική καταγωγή, αλλά αρκετοί οργανισμοί έχουν επικρίνει αυτό το ποσοστό και ισχυρίζονται ότι ο αρμενικός πληθυσμός στις ΗΠΑ είναι μεταξύ 1,5 και 2 εκατομμυρίων. Η τελευταία φορά που το Κογκρέσο διατύπωσε ψήφισμα που αναγνωρίζει τη σφαγή του 1915 ως γενοκτονία ήταν το 1984. Ενώ η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου είχε προωθήσει το συγκεκριμένο ψήφισμα αρκετές φορές έκτοτε, η ηγεσία της Βουλής ποτέ δεν το έφερε στο τραπέζι μέχρι σήμερα. Η αναγνώριση αρμενικής γενοκτονίας από τη Βουλή, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Adam Schiff, έρχεται τη στιγμή που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται σε πολλαπλά επίπεδα. «Το σενάριο έχει αλλάξει δραματικά από τότε που η Τουρκία πήγε στη Συρία και πιστεύω ότι ο αποφασιστικός παράγοντας ήταν ότι η Τουρκία έχασε μεγάλη υποστήριξη από τα μέλη του Κογκρέσου», δήλωσε στο Αl Monirot ο κ. Judy Chu, D-Calif ο εισηγητής για το ψήφισμα. Κανένας Αμερικανός Πρόεδρος δεν χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία» για να περιγράψει τις μαζικές σφαγές των Τούρκων από την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν. Όταν το 2005 ο Αμερικανός πρέσβης Τζον Έβαν στην Αρμενία δήλωσε ότι «η γενοκτονία των Αρμενίων ήταν η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα», ανακλήθηκε και εξαναγκάστηκε σε πρόωρη συνταξιοδότηση. Η δήλωση της αλήθειας θεωρήθηκε ως πράξη μη συμμόρφωσης με την επίσημη Αμερικανική Πολιτική, η οποία επεδίωκε τη διατήρηση καλών σχέσεων με την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε να αναγνωρίσει τη γενοκτονία στην προεκλογική εκστρατείας του 2008 - και όμως απέφυγε να το πράξει, φοβούμενος την έντονη αντίδραση της Τουρκίας. Όλο το προηγούμενο διάστημα η Άγκυρα άσκησε επιθετικό λόμπινγκ για να μην περάσει το ψήφισμα, χωρίς, ωστόσο, να έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τους New York Times, έδωσαν περισσότερα από 12 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Ομπάμα και σχεδόν το ίδιο ποσό τα δύο πρώτα χρόνια της προεδρίας του Τραμπ.

Τουρκικές απειλές

και ασέβεια των Τ/κ

Η ενόχληση της Άγκυρας ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής και έντονη, ώστε ο Αμερικανός πρέσβης κλήθηκε για εξηγήσεις και ο Ερντογάν έθεσε εν αμφιβόλω την επικείμενη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν απειλήσει ότι θα απαντήσουν στην αναγνώριση γενοκτονίας με την αναστολή των προσοδοφόρων οικονομικών δεσμών με τις αμερικανικές εταιρείες, μειώνοντας συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και έφτασαν στο σημείο να μιλούν για παρεμπόδιση της παροχής βοήθειας των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Ο Τούρκος Πρόεδρος πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι η ιστορία τους είναι γεμάτη με κηλίδες γενοκτονίας και σκλαβιάς και, ως εκ τούτου, δεν έχει το δικαίωμα ούτε να μιλάει ούτε να κάνει μαθήματα στην Τουρκία. Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξε και επίσημη καταδίκη του ψηφίσματος από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, την οποία στήριξαν ομόφωνα το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αλλά και η αντιπολίτευση, δηλαδή το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το «Καλό» (IYI) κόμμα και το Κόμμα Εθνικής Δράσης (MHP).

Αυτό που θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τη Λευκωσία είναι πως στο πλευρό της Άγκυρας έσπευσε να σταθεί και το «υπουργείο εξωτερικών» στα κατεχόμενα, που καταδίκασε το ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής κάνοντας λόγο για «άδικη και μεροληπτική απόφαση», η οποία περιπλέκει τις σχέσεις των ΗΠΑ-Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπήρξε η πρώτη χώρα που έφερε το ζήτημα της αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1965 και η δεύτερη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την Αρμενική Γενοκτονία το 1975. Η στάση της ηγεσίας των Τ/κ για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας προσβάλλει τους Αρμένιους συμπατριώτες μας, με τους οποίους θα κληθούν να συμβιώσουν στην υποτιθέμενη λύση που επιδιώκουν.

Θεοχάρους: Νίκη του Δικαίου κατά του ολοκληρωτισμού

Η Πρόεδρος της «Αλληλεγγύης», Ελένη Θεοχάρους, η οποία διατηρεί πολύ στενούς δεσμούς με την Αρμενία, σε δηλώσεις της στη «Σημερινή» χαρακτήρισε το ψήφισμα «ακόμη νίκη του Δικαίου επί της τυφλής βίας και του Ολοκληρωτισμού». Όπως δήλωσε, οι Αρμένιοι με την επιχείρηση «Νέμεσις» τιμώρησαν τους επικεφαλής των φυσικών αυτουργών της σφαγής και με συνεχείς πολιτικούς αγώνες διατηρούσαν πάντοτε στο προσκήνιο το ζήτημα της απόδοσης ευθυνών στην Τουρκία και της αναγνώρισης της Γενοκτονίας. «Ο αγώνας των Αρμενίων έχει επιτύχει να διατηρεί άσβεστες τις μνήμες των φρικαλεοτήτων και να δίνει το δικαίωμα στους απογόνους των θυμάτων και των επιζησάντων να διεκδικούν με νομικά μέσα τις περιουσίες τους στη Δυτική Αρμενία και στην υπόλοιπη Μικρά Ασία», δήλωσε η κ. Θεοχάρους, τονίζοντας, ωστόσο, ότι σε αντίθεση με τους Αρμενίους οι Έλληνες έθαψαν το ζήτημα των Γενοκτονιών στα συρτάρια των ελληνικών Υπουργείων και έφθασαν στο σημείο Έλληνες εκπαιδευτικοί να χαρακτηρίζουν τις σφαγές ως συνωστισμό στην παραλία της Σμύρνης. «Θεωρείται εθνικισμός η διδασκαλία των εγκλημάτων των Τούρκων και επιδιώκεται η "επαναπροσέγγιση" των δύο λαών μέσα από τη διαγραφή καταγεγραμμένων σελίδων της Ιστορίας. Κανείς όμως δεν διανοήθηκε ποτέ να ζητήσει από τους Εβραίους να διαγράψουν το ολοκαύτωμα από τα μαθήματα των παιδιών τους ή από τους Αρμενίους να μην αγωνίζονται για τη δικαίωση του Λαού τους», τόνισε.

Η Ομάρ και ο ξάδελφος του Ερντογάν

Στις ΗΠΑ επικρατεί σάλος για το γεγονός ότι ο συμπρόεδρος μιας Τουρκο-Αμερικανικής Ομάδας συμφερόντων (ΤΑSC), Χαλίλ Μουτλού, που διατηρεί στενούς δεσμούς με την Άγκυρα, συνέβαλε με ποσό 1.500 δολαρίων τον περασμένο μήνα στην εκστρατεία της Ιλχάν Ομάρ των Δημοκρατικών, η οποία τάχθηκε κατά του ψηφίσματος για τη γενοκτονία. Η ίδια κατηγορούσε την Ινδία για καταπίεση στο Κασμίρ, ωστόσο ήταν η μόνη από τους Δημοκρατικούς που ψήφισε εναντίον της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας για αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις των ΗΠΑ στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών. Το Σώμα ψήφισε υπέρ του μέτρου με 403 ψήφους υπέρ και 16 κατά. Η Ομάρ και ο ακτιβιστής Χαλίλ Μουτλού φωτογραφήθηκαν μαζί σε μια εκδήλωση της οργάνωσης TASC, η οποία εδώ και χρόνια διεξάγει εκστρατείες δημοσίων σχέσεων για την υποστήριξη των τουρκικών κυβερνητικών πολιτικών αλλά και του ίδιου του Πρόεδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μουτλού, ο οποίος όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι ξάδερφος του Ερντογάν, είναι συμπρόεδρος του TASC. Η ομάδα διεξήγαγε επίσης εκδηλώσεις έξω από τον Λευκό Οίκο καταδικάζοντας τους Κούρδους της Συρίας ως τρομοκράτες, θέση που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση. Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, ο Μουτλού οργάνωσε επίσης συλλαλητήρια διαμαρτυρίας με την TASC έξω από το σπίτι τού εξόριστου ιμάμη Φετγκιουλάχ Γκιουλέν στην Πενσυλβάνια.

Το «μυστικό όπλο» των Αρμενίων

Μια από τις πιο διάσημες τηλεπερσόνες παγκοσμίως, η Κιμ Καρντάσιαν, συνέβαλε και αυτή με τον δικό της τρόπο στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων στις ΗΠΑ. «Ήταν μια τεράστια νίκη για τον Αρμενικό λαό όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αναγνώρισε την Αρμενική Γενοκτονία!», έγραψε στο instagram η Καρντάσιαν, που ανέβασε φωτογραφία με τα 4 παιδιά της στην Αρμενία. Επισκεπτόμενη τον Λευκό Οίκο προ μηνών, η Κιμ είχε κάνει δηλώσεις για την αναγκαιότητα να αναγνωρισθεί η Γενοκτονία. Η ίδια είχε αναλάβει πρωτοβουλία και είχε απευθύνει επιστολές σε Αμερικανούς βουλευτές αλλά και στον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ, ειδικό σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, για να τους ευαισθητοποιήσει γύρω από το θέμα. Ήδη από τις 9 Απριλίου, η Αμερικανίδα βουλευτής Τζάκι Σπάιερ, από το κόμμα των Δημοκρατικών, σε ομιλία της κατά την διάρκεια εκδήλωσης των Αρμενίων στο Καπιτώλιο, τόνισε πως οι Αρμένιοι είχαν ένα «μυστικό όπλο» για να πείσουν τον Τραμπ να προωθήσει το ζήτημα. «Νομίζω ότι όλοι πρέπει να κάνουμε tweet στην Κιμ Καρντάσιαν -σοβαρά- για να της ζητήσουμε από την πλευρά μας να απευθυνθεί στον Αμερικανό Πρόεδρο προκειμένου να ληφθεί δράση», δήλωσε η Σπάιερ.