Αναλύσεις

Δήλιον πρόβλημα το μεταναστευτικό

Από την κατανομή πόρων για το 2020, σύμφωνα με τις στρατηγικές επιδιώξεις του Υπουργείου Εσωτερικών, ποσοστό 4% των €614 εκ., που αναλογεί σε €23 εκ., προορίζεται για τη διαμόρφωση και εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής και αποτελεσματικής διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών

Διαμόρφωση και εφαρμογή ισορροπημένης μεταναστευτικής πολιτικής και αποτελεσματικής διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών προνοεί το Στρατηγικό Σχέδιο και Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2020-2022, που παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης την περασμένη εβδομάδα, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής, μαζί με τον Προϋπολογισμό του 2020.

Στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης εντάσσεται και η διαχείριση νόμιμης αλλά και η αντιμετώπιση παράνομης μετανάστευσης, ενώ η Υπηρεσία Ασύλου επιφορτίζεται, εκτός από τη διαχείριση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας, και τη λειτουργία αλλά και τη δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας.

Νέος χώρος φιλοξενίας και δεκάδες εκατομμύρια για μεταναστευτικό

Η μεταναστευτική πολιτική αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες του Υπουργείου Εσωτερικών κυρίως όσον αφορά τη νόμιμη μετανάστευση με εκσυγχρονισμό της πολιτικής διαχείρισης εισόδου και διαμονής των νόμιμα διαμενόντων, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών με νέες διαδικασίες διεκπεραίωσης αιτήσεων ασύλου και τη διαχείριση των συνθηκών διαβίωσης των αιτητών ασύλου. Από την κατανομή πόρων για το 2020, σύμφωνα με τις στρατηγικές επιδιώξεις του Υπουργείου Εσωτερικών, ποσοστό 4% των €614 εκ., που αναλογεί σε €23 εκ., προορίζεται για τη διαμόρφωση και εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής και αποτελεσματικής διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Τα €11 εκ. θα προέλθουν από Εθνικούς Πόρους και τα €12 εκ. από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων. Κατά τη διετία 2020-2022 το συνολικό ποσό για τη διαμόρφωση και εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής και αποτελεσματικής διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών υπολογίζεται να ανέλθει στα €89 εκ. συνολικά, εκ των οποίων τα €36 εκ. από Εθνικούς και τα €53 εκ. από Ευρωπαϊκούς Πόρους.

Πιο συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου υπολογίζει ότι €12 εκ. θα διατεθούν για το 2020 και €52 εκ. για το 2020-2022, για τη Διαχείριση της Νόμιμης Μετανάστευσης θα διατεθούν €6 εκ. για το 2020 και €22 εκ. για το 2020-2022, ενώ για το Σύστημα Ασύλου θα διατεθούν €5 εκ. κατά το 2020 και €15 εκ. για το 2020-2022. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι από τα ευρωπαϊκά κονδύλια 2014-2020, σύνολο €92 εκ. διατέθηκαν για τα Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων (Ασύλου, Μετανάστευσης, Ένταξης και Εσωτερικής Ασφάλειας). Από τα €92 εκ. συνολικά, η Ευρωπαϊκή Συμμετοχή ανήλθε στα €85 εκ. και η Εθνική Συμμετοχή στα €7 εκ.

Περί τα τέλη του 2022 αναμένεται να αναβαθμιστεί ο Χώρος Προσωρινής Φιλοξενίας Ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά, συνολικού κόστους €1,5 εκ. Μέσα του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί η επέκταση του Συστήματος Παράκτιας Παρατήρησης συνολικού κόστους €1,2 εκ., ενώ περί τα τέλη του 2020 η υλοποίηση του Κέντρου Εθελούσιων Επιστροφών κόστους €1,1 εκ. και η υποστήριξη της Λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου με συνολικό κόστος τα €2 εκ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, τα επόμενα χρόνια η χώρα αναμένεται να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις όσον αφορά αυτήν τη διαμορφούμενη κατάσταση, λόγω της παράτυπης μετανάστευσης. Έχουν διατεθεί, τόνισε, περισσότερα κονδύλια, αλλά στόχος είναι να διατεθούν τα επόμενα χρόνια ακόμη περισσότερα για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης, θεωρώντας την ως μιαν από τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, όχι μόνο το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και η χώρα.

Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο προσανατολίζεται στη δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας σε περιοχή της Λευκωσίας που να μπορεί να φιλοξενήσει χίλια, περίπου, άτομα.

Με βάση τους αριθμούς, οι αιτητές ασύλου κατά τη φετινή χρονιά στη χώρα μας αναμένεται να φθάσουν τις 15 χιλιάδες, δηλαδή κοντά στο 1,8% του πληθυσμού, ενώ βάσει των ρυθμών εισροής προσφύγων και μεταναστών, υπολογίζεται ότι τα επόμενα πέντε χρόνια, ο αριθμός τους θα φτάσει στις 100 χιλιάδες.

Βαθαίνει η μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα βαθαίνει η μεταναστευτική κρίση, με τα διεθνή μέσα να επικρίνουν τη χώρα για τα ελληνικά hotspots, τα οποία, όπως αναφέρουν, βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να επιδίδονται καθημερινά σε αγώνα επιβίωσης. Τόσο η βρετανική “Daily Mail” όσο και η “New York Times” αλλά και οι γαλλικές “Le Monde” και “Figaro”, επικρίνουν την ελληνική κυβέρνηση για τους χώρους φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι ξεπερνούν, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τους 34.500 σε χώρους φιλοξενίας, η χωρητικότητα των οποίων δεν υπερβαίνει τις έξι χιλιάδες. Η ροή από την Τουρκία έχει αυξηθεί από το 2016 κατακόρυφα, ενώ από μερικές χιλιάδες που ήταν τον Μάιο, στα πέντε ελληνικά νησιά (Λέσβο, Σάμο, Λέρο, Κω και Χίο) αυξήθηκε σε 3.122 τον Ιούνιο, σε 7.122 τον Αύγουστο και 10.258 τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα στη Βουλή των Ελλήνων εισήχθη νομοσχέδιο για αυστηροποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου, με το οποίο η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να ενισχύσει τα δικαιώματα των δικαιούχων ανθρωπιστικής προστασίας και να επιστρέψει πίσω στην Τουρκία όσους δεν είναι πρόσφυγες, αλλά και τη μεταφορά 20.000 αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα μέχρι το τέλος του έτους.

Νέο σχέδιο Ζεεχόφερ

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ κατά τη διάρκεια σύσκεψης με ομολόγους του από Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία και Πολωνία την περασμένη Πέμπτη στο Μόναχο, τόνισε την αναγκαιότητα μίας «νέας φιλοσοφίας» στη διαχείριση του προσφυγικού, το οποίο -σε αντίθεση με τον Κανονισμό του Δουβλίνου- να προνοεί ώστε οι διαδικασίες ασύλου της Ε.Ε. αλλά και οι προκαταρκτικές εξετάσεις να ξεκινούν μεν από τις χώρες των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης αλλά να ολοκληρώνονται με κατανομή των αιτούντων άσυλο σε άλλα κράτη-μέλη και η απόφαση δικαιώματος παροχής ασύλου να γίνεται βάσει ενιαίων ευρωπαϊκών κριτηρίων.