Παιδεία

Και εγένετο το Γυμνάσιο/Λύκειο Δερύνειας - Σωτήρας

Το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε τη μετατροπή του Γυμνασίου Δερύνειας σε εξατάξιο σχολείο από τη σχολική χρονιά 2020-2021

Σε εξατάξιο σχολείο θα μετατραπεί από τη σχολική χρονιά 2020-2021 το Γυμνάσιο Δερύνειας, στo πλαίσιo καλύτερης διαχείρισης των μαθητών της περιοχής Παραλιμνίου - Δερύνειας. Το σχολείο θα μετονομαστεί σε Γυμνάσιο-Λύκειο Δερύνειας - Σωτήρας, με στόχο την αποσυμφόρηση του Λυκείου Παραλιμνίου και ταυτόχρονα την εξυπηρέτηση των κοινοτήτων Δερύνειας και Σωτήρας. Για υλοποίηση του στόχου, μαθητές που προέρχονται από τη Δερύνεια και τη σχολική χρονιά 2020-21 θα εγγράφονταν στην Α’ Τάξη του Λυκείου Παραλιμνίου, θα εγγραφούν στην Α’ τάξη του Γυμνασίου-Λυκείου Δερύνειας - Σωτήρας.

Αρχή με την Α’ Λυκείου

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, στο Γυμνάσιο Δερύνειας φοιτούν τη σχολική χρονιά 2019-2020, 363 μαθητές κατανεμημένοι σε 16 τμήματα και διαθέτει 15 αίθουσες διδασκαλίας, 4 ειδικές αίθουσες και 12 εργαστήρια. Με αυτά τα δεδομένα το σχολείο μπορεί χωρίς οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα να στεγάσει τα επιπρόσθετα 2 τμήματα λυκειακού κύκλου, που θα δημιουργηθούν. Ταυτόχρονα θα εξεταστούν οι επιπρόσθετες ανάγκες σε υποδομή και θα προωθηθούν προς υλοποίηση. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο τονίζει ότι θα ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την καλύτερη δυνατή στελέχωση του Γυμνασίου-Λυκείου Δερύνειας με το αναγκαίο εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου που προσδιορίζουν την προσέλευση των μαθητών στα σχολεία της περιοχής, 138 μαθητές από τη Δερύνεια φοιτούν στο Λύκειο Παραλιμνίου, 12 στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου, 165 στο Γυμνάσιο Δερύνειας και 4 στο Λύκειο Κοκκινοχωρίων, ενώ 19 μαθητές από τη Σωτήρα φοιτούν στο Λύκειο Παραλιμνίου, 16 στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου, 186 στο Γυμνάσιο Δερύνειας και 95 στο Λύκειο Κοκκινοχωρίων. Η μεταφορά των μαθητών που προέρχονται από τις υπό αναφορά περιοχές θα διενεργηθεί σταδιακά, με την αρχή να γίνεται από τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α’ Λυκείου από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Πάγιο αίτημα των

δήμων από το 2002

Η σημαντική αυτή απόφαση σφραγίστηκε την περασμένη Τρίτη, 29 Οκτωβρίου, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, υπό την Προεδρία του Υπουργού, Κώστα Χαμπιαούρη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, ο Δήμαρχος Σωτήρας, Γεώργιος Τάκκας, η Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Δερύνειας, Άννα Πρωτοπαπά, ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Σωτήρας, Στέλιος Παυλικκάς, ο Διευθύνων του Γυμνασίου Δερύνειας, Φάνης Σεργίου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Γυμνασίου Δερύνειας, Χρίστος Νικολάου και υπηρεσιακοί παράγοντες. Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε η προώθηση όλων των ενεργειών, ώστε το Γυμνάσιο-Λύκειο Δερύνειας-Σωτήρας να αρχίσει σταδιακά την ομαλή λειτουργία του από τον Σεπτέμβριο του 2020. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη δημιουργία του Γυμνασίου-Λυκείου, κάτι το οποίο ήταν πάγιο αίτημα των δυο Δήμων από το 2002. Ο αρμόδιος Υπουργός από πλευράς του δεσμεύτηκε ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα υποβάλει πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τη λήψη απόφασης.

Χαιρετίζουν

οι δήμοι

Σχολιάζοντας την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία του νέου αυτού εξατάξιου σχολείου, ο Δήμαρχος Δερύνειας, Άνδρος Καραγιάννης, ανέφερε ότι η κίνηση αυτή θα βοηθήσει και τους δύο δήμους που επηρεάζονται άμεσα. Πρόσθεσε πως στο Γυμνάσιο που λειτουργεί από το 2000 φοιτούν μαθητές και από τους δύο δήμους. Τώρα, εξήγησε, θα δημιουργηθεί το εξατάξιο Γυμνάσιο και από του χρόνου αντί να φύγουν να πάνε στο Παραλίμνι οι μαθητές που τελειώνουν το Γυμνάσιο θα μείνουν στον ίδιο χώρο. Περαιτέρω, ανέφερε πως από το 2021 θα αρχίσουν να κτίζονται και νέες αίθουσες για να δημιουργηθεί το νέο κτήριο του λυκείου, δίπλα ακριβώς από το υφιστάμενο. Ερωτηθείς για τον χώρο όπου θα κτιστούν οι νέες αίθουσες, ο κ. Καραγιάννης εξήγησε πως υπάρχει εκμισθωμένη γη για τη δημιουργία του Λυκείου, η οποία ήταν ανεκμετάλλευτη για σχεδόν 20 χρόνια. Ο Δήμαρχος Δερύνειας σημείωσε πως ο αριθμός των μαθητών, που τα τελευταία χρόνια αυξάνεται σημαντικά, δικαιολογεί αυτήν την απόφαση, ενώ καταληκτικά υπέδειξε πως το πλήρες όνομα του σχολείου θα είναι «Γυμνάσιο -Λύκειο Ειρήνης και Ελευθερίας, Δερύνειας - Σωτήρας».

Από πλευράς του ο Δήμαρχος Σωτήρας, Γιώργος Τάκας, ανέφερε στη «Σ» ότι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας είναι πολύ σημαντική, καθώς λόγω της έλλειψης εξατάξιου σχολείου στην περιοχή, υπήρχε μία διακοπή όσον αφορά τους μαθητές υπό την άποψη ότι κατά τη μετάβασή τους στο λύκειο έμπαιναν σε ένα νέο άγνωστο περιβάλλον ξανά, ενώ τώρα θα συνεχίζουν μαζί στον ίδιο χώρο. Παράλληλα, εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι μέσα από αυτήν την απόφαση προωθείται η συνεργασία μεταξύ των δύο δήμων προς όφελος των μαθητών των κοινοτήτων τους.