Παιδεία

Καζάνι που βράζει και πάλι η Παιδεία

Οι καθηγητές μέλη της ΟΕΛΜΕΚ, στις 11 Νοεμβρίου θα κληθούν να απαντήσουν κατά πόσον συμφωνούν ή όχι με τη διενέργεια απεργιών τις ημέρες διεξαγωγής των εξετάσεων τετραμήνων

Σε νέες περιπέτειες εισέρχεται ο τομέας της Παιδείας, μετά την απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ να καλέσει τους καθηγητές σε δημοψήφισμα με σκοπό να αποφασίσουν για τον εάν θα πραγματοποιηθούν απεργίες ή όχι κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των εξετάσεων τετραμήνων τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε κατά την τελευταία συνεδρία του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης, όπου συζητήθηκε εκ νέου ο θεσμός των εξετάσεων και η θέση της οργάνωσης, με τα μέλη της να αποφασίζουν όπως προχωρήσουν σε δημοψήφισμα, στις 11 Νοεμβρίου.

Στο ψηφοδέλτιο, τα χιλιάδες μέλη της οργάνωσης καλούνται να απαντήσουν το εξής ερώτημα: Συμφωνώ ή Διαφωνώ σε απεργίες ή στάση εργασίας κατά τις ημέρες διεξαγωγής των εξετάσεων τετραμήνων, τον Δεκέμβριο.

Δεν μπορεί να προβλέψει

το αποτέλεσμα η ΟΕΛΜΕΚ

Υπενθυμίζεται πως, η απόφαση για τις απεργίες είχε παρθεί στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της οργάνωσης το καλοκαίρι που μας πέρασε. Σημειώνεται, μάλιστα, πως στο πρώτο δημοψήφισμα, που είχε πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2018, το 76% των καθηγητών είπαν «όχι» στην εφαρμογή των τετραμήνων.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, μιλώντας στη «Σ» και ερωτηθείς εάν αναμένεται το ίδιο αποτέλεσμα με το πρώτο δημοψήφισμα, απάντησε πως αυτήν τη φορά είναι διαφορετικά τα πράγματα. Τώρα, όπως εξήγησε, οι καθηγητές έχουν να σκεφτούν εάν θα απεργήσουν ή όχι, οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιο θα είναι τελικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί», πρόσθεσε. Όσον αφορά τη διαδικασία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τον κ. Χατζησάββα, θα είναι η ίδια που ακολουθήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018. Στις 11 Νοεμβρίου 2019 θα τοποθετηθούν κάλπες σε όλα τα σχολεία και στο δημοψήφισμα θα συμμετέχουν όλοι οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, που είναι μέλη της ΟΕΛΜΕΚ.

Γονείς: «Οφείλουμε να

σεβαστούμε τη νομοθεσία»

Σχολιάζοντας την απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ, σε δηλώσεις του στη «Σ», ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, ανέφερε πως για τους γονείς είναι σεβαστή η απόφαση του κάθε οργάνου στο πλαίσιο της διεκδίκησης των δικαιωμάτων του. «Εμείς θεωρούμε ότι αυτός ο θεσμός πρέπει να δουλέψει και να δούμε στο τέλος ποια είναι αυτά που πρέπει να κρατήσουμε και ποια πρέπει να αλλάξουμε για να βοηθήσουμε τους μαθητές μας», πρόσθεσε. Όσον αφορά, όμως, το δημοψήφισμα, δήλωσε πως είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Παιδείας και μετά την όποια απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ, οι οργανωμένοι γονείς θα ζητήσουν από αυτό να τους ενημερώσει για το πώς θα ενεργήσει.

«Ξεκίνησε η χρονιά με μία νομοθεσία, η οποία αξιολογεί τους μαθητές με έναν συγκεκριμένο τρόπο και οφείλουμε όλοι να τη σεβαστούμε και να λειτουργήσουμε με βάση αυτή», τόνισε. «Τίποτα δεν μπορεί να αλλάζει στο μέσο της χρονιάς και κανένας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τους μαθητές ως όμηρους για να διεκδικήσει τα όποια αιτήματά του», πρόσθεσε. Από την άλλη, συμπλήρωσε, θέλω να τονίσω ότι αυτό το σχέδιο αξιολόγησης το οποίο μελετούμε σήμερα είναι βασισμένο κατά 90% σε προτάσεις, τις οποίες κατέθεσε η ίδια η ΟΕΛΜΕΚ.

Ερωτηθείς για το πώς θα διαμορφωθεί η βαθμολογία των μαθητών σε περίπτωση που δεν διενεργηθούν οι εξετάσεις λόγω των ενδεχόμενων απεργιών των καθηγητών, ο κ. Νικηφόρου είπε πως «η βαθμολογία των μαθητών από τον νόμο είναι υποχρεωτικό να διαμορφωθεί κατά 40% από τη γραπτή εξέταση και 60% από την προφορική. Απ’ εκεί και πέρα εμείς θα απαιτήσουμε από το Υπουργείο Παιδείας να βρεθούν οι τρόποι υλοποίησης της νομοθεσίας».

Πιθανή η αποχή και των

μαθητών από την εξέταση

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γιάννης Λαπήθιος, μιλώντας στη «Σ» τόνισε πως η ΠΣΕΜ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της και χαιρετίζει την απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ για να κατέλθει σε δημοψήφισμα. «Εμείς καλούμε τους καθηγητές μας να απαντήσουν ότι συμφωνούν με τα απεργιακά μέτρα και να συμπορευτούμε μαζί γιατί ουσιαστικά ο στόχος είναι κοινός», πρόσθεσε. «Στην περίπτωση, όμως, που δεν αποφασίσουν να κατέλθουν σε απεργίες, θα λάβουμε εμείς τα μέτρα μας», συμπλήρωσε. Όπως ανέφερε, την ερχόμενη εβδομάδα η ηγεσία θα συνεδριάσει ακριβώς για να λάβει τις αποφάσεις της, ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε πως μία πιθανή απόφαση μπορεί να είναι η αποχή των μαθητών από τις εξετάσεις. «Εμάς η θέση μας παραμένει ως είχε: ζητούμε κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, συμπληρώνοντας πως οι μαθητές έχουν τη θέληση να καθίσουν με το Υπουργείο και με τους άλλους εμπλεκομένους και να ετοιμάσουν μαζί ένα νέο σχέδιο αξιολόγησης του μαθητή, που να έχει ως βάση το συμφέρον του ίδιου του μαθητή.

Η εγκύκλιος

του Υπουργείου

Ουδέν σχόλιον, ήταν η απάντηση που πήραμε από το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ, ωστόσο μας τονίστηκε πως υπάρχει πλάνο για να αντιμετωπιστούν οι όποιες συνέπειες προκύψουν εκ του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Όπως φαίνεται το Υπουργείο Παιδείας παραμένει σταθερό στις απόψεις του και δεν έχει σκοπό να αναβάλει τις εξετάσεις. Άλλωστε, υπενθυμίζεται πως μία ημέρα πριν να λάβει η ΟΕΛΜΕΚ την απόφασή της για το δημοψήφισμα, το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε στις σχολικές μονάδες εγκύκλιο, με την οποία ξεκαθαρίζει τη διαδικασία αξιολόγησης των μαθητών της Α΄ τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται πως σε όλα τα εξεταζόμενα και μη εξεταζόμενα μαθήματα, στο πλαίσιο της προφορικής αξιολόγησης, θα γίνεται μόνο μία εικοσάλεπτη βαθμολογητέα, προειδοποιημένη άσκηση. Επίσης, στο πλαίσιο της προφορικής αξιολόγησης, προτρέπονται οι καθηγητές να αναθέτουν μέχρι δύο project το τετράμηνο στο σύνολο όλων των μαθημάτων. Σε όλα τα μαθήματα (εξεταζόμενα και μη εξεταζόμενα), στο πλαίσιο της γραπτής αξιολόγησης, οι μαθητές θα εξετάζονται σε μόνο ένα γραπτό προειδοποιημένο διαγώνισμα διάρκειας μέχρι 45 λεπτά. Τονίζεται ότι οι μαθητές θα έχουν σε μία ημέρα μόνο ένα γραπτό προειδοποιημένο διαγώνισμα διάρκειας μέχρι 45 λεπτά ή μέχρι δύο εικοσάλεπτες γραπτές προειδοποιημένες ασκήσεις. Για το μάθημα των Νέων Ελληνικών θα γίνεται στο πλαίσιο της προφορικής αξιολόγησης μία εικοσάλεπτη γραπτή βαθμολογητέα άσκηση (προειδοποιημένη) και στο πλαίσιο της γραπτής αξιολόγησης μία γραπτή προειδοποιημένη άσκηση διάρκειας μέχρι σαράντα πέντε λεπτά στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και μία γραπτή προειδοποιημένη άσκηση διάρκειας μέχρι ενενήντα λεπτά στη Νέα Ελληνική Γλώσσα, η οποία θα περιλαμβάνει αδίδακτο κείμενο και παραγωγή επικοινωνιακού λόγου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στα Μαθήματα Μουσικής, Τέχνης και Φυσικής Αγωγής οι εκπαιδευτικοί θα αξιολογούν τους μαθητές βάσει του ποσοστού 40% της γραπτής αξιολόγησης και 60% της προφορικής αξιολόγησης. Οι Επιθεωρητές των πιο πάνω μαθημάτων θα προβούν σε όλες τις δυνατές ρυθμίσεις, ώστε η αξιολόγηση να περιλαμβάνει δημιουργικές και πρακτικές εργασίες – δραστηριότητες. Καταληκτικά, στην εγκύκλιο τονίζεται πως θα εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος που θα αφορά στα θέματα των απουσιών κατά τη διάρκεια της γραπτής αξιολόγησης τετραμήνων.