Υγεία

Χάος στις Πρώτες Βοήθειες Πάφου

Κίνδυνος να υπάρξουν βάρδιες χωρίς γιατρούς - Μπαράζ αντιπαραθέσεων και επίρριψης ευθυνών

Την ώρα που γραφόταν αυτό το άρθρο δεν είχε ακόμη στεγνώσει το μελάνι του χαρτοπόλεμου ανακοινώσεων των εμπλεκομένων με τα θέματα που αφορούν τα ΤΑΕΠ και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου.

Παρασκευή απόγευμα προς βράδυ και το γαϊτανάκι απόδοσης ευθυνών δίνει και παίρνει, με τον κόσμο να παρακολουθεί από τα Μέσα Ενημέρωσης αμήχανος και προβληματισμένος για το πού θα πάει αυτή η ιστορία με την έλλειψη προσωπικού.

Πριν πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, πρέπει να πούμε ότι για να γραφτεί αυτό το άρθρο χρειάστηκε να επισκεφθούμε τις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου πέντε συνεχόμενες ημέρες, σε διαφορετικές ώρες, πρωί, μεσημέρι και βράδυ και με διαφορετικές συνθήκες βάρδιας γιατρών, και διπλής και μονής. Οι εργαζόμενοι εκεί, ήρωες για μένα, το διαπίστωσαν και κάποιοι ρωτούσαν μάλιστα γιατί πηγαινοέρχομαι. Σκοπός ήταν, μακριά από θυμό ή οργή, νεύρα ή αντιπαραθέσεις, να μπορέσουμε να έχουμε σφαιρική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί, για να μπορούμε όσο πιο αντικειμενικά γίνεται να σας την περιγράψουμε.

Ένταση και νεύρα

Εκείνο με το οποίο πρέπει να ξεκινήσουμε και στο οποίο αξίζει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση είναι το κλίμα στο οποίο λειτουργούν οι Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου. Οι εργαζόμενοι εκεί, όσοι έμειναν, έχουν ήδη υπερβεί τα όριά τους. Ένας γιατρός κάποτε και μόλις πέντε νοσηλευτές, αν κάποιοι χρειαστεί να φύγουν μάλιστα με ασθενοφόρο ή να πάνε κάποιον ασθενή για εισαγωγή σε ένα θάλαμο να προσπαθούν φιλότιμα να εξυπηρετήσουν μέχρι και δέκα ασθενείς στα επείγοντα και άλλους τόσους που περιμένουν έξω με τις ώρες.

Η ένταση και τα νεύρα αναπόφευκτα είναι το κύριο χαρακτηριστικό των συνθηκών εργασίας σε ένα τόσο απαιτητικό κλίμα, όχι γιατί δεν υπάρχει μεταξύ του προσωπικού καλή σχέση, αλλά είναι δύσκολο για τον κόσμο να καταλάβει ότι για την ταλαιπωρία στους διαδρόμους, για τους ασθενείς στα ράντζα έξω από το δωμάτιο του γύψου, για τις ώρες αναμονής δεν φταίνε ούτε οι γιατροί ούτε οι νοσοκόμοι, ούτε το υπόλοιπο παρανοσηλευτικό προσωπικό. Φταίει ξεκάθαρα η έλλειψη προσωπικού, ας μην κοροϊδευόμαστε.

«Μόνο τα πολύ σοβαρά περιστατικά, κατηγορίας 1 και 2 να βλέπετε»

Μια εσωτερική επιστολή της ΠΑΣΥΚΙ προς τα μέλη της, την οποία αποκάλυψε πρώτο το ΣΙΓΜΑ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ήρθε να ταράξει περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση στις Πρώτες Βοήθειες. Η επιστολή, την οποία υπέγραψε ο πρόεδρος της συντεχνίας κυβερνητικών ιατρών, Σωτήρης Κούμας, καλεί τους γιατρούς όταν βγάζουν (παράτυπα) μονήρεις βάρδιες να βλέπουν μόνο τα περιστατικά τα οποία αξιολογήθηκαν στη διαλογή ως κατηγορίας 1 και 2.

Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ και υπεραμεινόμενος της θέσης της οργάνωσής του, ο κ. Κούμας ανέφερε πως δεν μπορεί ένας γιατρός, σε μονή βάρδια, να είναι ταυτόχρονα σε όλα τα περιστατικά. «Εμείς ενημερώσαμε έγκαιρα», είπε, «και πριν από ένα μήνα λέγαμε πως δεν θα δεχόμασταν ούτε και μονήρεις βάρδιες αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τον κόσμο να υποφέρει ακόμη και αν με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύουν και οι ίδιοι οι συνάδελφοι, που πρέπει να υπερβούν εαυτόν».

Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε σωρεία αντιδράσεων στους νοσηλευτές, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για συνθήκες που μπορούν να στοιχίσουν ανθρώπινες ζωές. Μόνο από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα ανέφερε, επίσης, μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ, Παναγιώτης Γεωργίου.

Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί η αδυναμία του περιφερειακού διευθυντή του Ο.Κ.Υπ.Υ. Λεμεσού Πάφου, Χρίστου Νικολάου, να απαντήσει ποιος θα φέρει την ευθύνη σε περίπτωση που, λόγω της υποστελέχωσης των ΤΑΕΠ, θρηνήσουμε θύματα. «Απολογούμαι, αλλά δεν μπορώ να σας απαντήσω ποιος θα φέρει την ευθύνη αν θρηνήσουμε θύματα», είπε αυτολεξεί. Μιλώντας και αυτός στο ΣΙΓΜΑ παραδέχθηκε πως το πρόβλημα με τα ΤΑΕΠ είναι ευρύτερο και αφορά όλες τις επαρχίες και ο Ο.Κ.Υπ.Υ. προσπαθεί να το επιλύσει.

Οι παραιτήσεις και το... bullying

Δεν έφταναν όλα τα πιο πάνω, ήρθε και το θέμα του ενδεχόμενου εκφοβισμού από γιατρούς προς γιατρούς, κάτω από τη σφαίρα του οποίου γίνεται λόγος για δυο γιατρούς οι οποίοι αποχώρησαν από το ΤΑΕΠ Πάφου και κατήγγειλαν απρεπείς συμπεριφορές σε βάρος τους. Yπήρξε αναφορά του Υπουργού Υγείας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του ΣΙΓΜΑ, η οποία προκάλεσε νέο κύκλο αντιδράσεων απ’ όλους τους εμπλεκομένους με ανακοινώσεις από την ΠΑΣΥΚΙ και απάντηση από το Υπουργείο, που προσθέτουν περισσότερο νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης.

Στην αντεπίθεση οι γιατροί του ΤΑΕΠ Πάφου

Στην αντεπίθεση περνούν οι γιατροί του ΤΑΕΠ Πάφου μέσω επιστολής που έστειλε προχθές Παρασκευή η διευθύντρια του Τμήματος, Νεοφύτα Χρυσάνθου, και την οποία αποκάλυψε και πάλι το ΣΙΓΜΑ. Η κυρία Χρυσάνθου, αν και επικεφαλής του τμήματος, όπως και οι συνάδελφοί της καλούνται να καλύπτουν βάρδιες μόνοι τους για να μπορέσει να βγει το πρόγραμμα.

Η επιστολή, ημερομηνίας 1η Νοεμβρίου, απευθύνεται στον Υπουργό Υγείας, τον Αναπληρωτή Εκτελεστικό Διευθυντή του Ο.Κ.Υπ.Υ., τον Εκτελεστικό Διευθυντή Διεύθυνσης Λεμεσού Πάφου Ο.Κ.Υπ.Υ. και τον Ιατρικό Διευθυντή του Νοσοκομείου Πάφου και έχει την ένδειξη ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΜΕ ΦΑΞ.

Στην επιστολή η κυρία Χρυσάνθου αναφέρετε σε πέντε σημεία, θέτοντάς τα ενώπιον των πιο πάνω, με τα οποία ουσιαστικά αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες του Τμήματος μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, υπάρχει ο κίνδυνος το ΤΑΕΠ Πάφου να μείνει δίχως γιατρούς από τις 11 του μήνα.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

  • «Σας ενημερώνω ότι, στο καινούργιο πρόγραμμα εργασίας των γιατρών, από τις 11/11/2019 δεν θα υπάρχουν μονήρεις βάρδιες, διότι οι γιατροί έχουν ξεπεράσει τα όριά τους και είναι παράνομο.
  • »Μετά τις τελευταίες ατεκμηρίωτες δηλώσεις της αρμόδιας Αρχής στα ΜΜΕ περί εκφοβισμού συναδέλφων από συναδέλφους έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη μεταξύ εργοδοτικής πλευράς και εργοδοτουμένων και θέλουμε να είμαστε νόμιμοι σε ότι πράττουμε».

Σε διαδικασία πρόσληψης ο Ο.Κ.Υπ.Υ.

Σε διαδικασία πρόσληψης δέκα γιατρών για τα ΤΑΕΠ βρίσκεται ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη, οι θέσεις είναι Πρώτου Διορισμού και ο ετήσιος μισθός τους είναι €57.696,16 ακάθαρτα, περιλαμβανομένου του 13ου.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, δίδεται ως κίνητρο 15% αύξηση επί του βασικού μισθού των πιο πάνω θέσεων, καθώς και αμοιβή σχετιζόμενη με την απόδοση, που θα αποφασίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Επιπρόσθετα θα καταβάλλεται το επίδομα βάρδιας, όπως θα καθορίζεται από τη σχετική νομοθεσία.

Επιπλέον, αναφέρει η προκήρυξη, θα καταβάλλεται μηνιαίως επίδομα υπηρεσίας στο ΤΑΕΠ στο ποσό των 1200 ευρώ, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα στο πλαίσιο των υπουργικών αποφάσεων.

Ας ελπίσουμε ότι από την προκήρυξη αυτή θα υπάρξει τελικά ενδιαφέρον και θα βελτιωθεί η κατάσταση εξυπηρέτησης των ασθενών στα ΤΑΕΠ, γιατί ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Πέρα από το μειωμένο προσωπικό στο ΤΑΕΠ Πάφου, την κατάσταση επιβαρύνει περαιτέρω η γενικότερη έλλειψη κλινών στο Νοσοκομείο, κάτι που δημιουργεί, πολλές φορές, την ανάγκη εισαγωγής ασθενών σε ράντζα στους διαδρόμους, ενώ έτυχε, την περασμένη Πέμπτη, στην παρουσία μας, να δοθούν οδηγίες σε νοσηλευτή να εξετάσει ασθενή που προσήλθε στις Πρώτες Βοήθειες με φρικτούς πόνους.