Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Οι εκλογές της 20ής Οκτωβρίου στην Ελβετία

Στις 20 Οκτωβρίου, η Ελβετία έζησε τον πυρετό των εκλογών. Πολλές εκπλήξεις συνέβησαν σε μια εκλογή με λίγη συμμετοχή.

Οι Ελβετοί ψήφισαν ένα κοινοβούλιο με περισσότερους νέους, περισσότερες γυναίκες και περισσότερο προσηλωμένο στα κοινωνικά ζητήματα.

Το εκπληκτικό ήταν η επιτυχία των Πρασίνων (οικολόγων) σε αυτές τις εκλογές.

Οι Ελβετοί ζουν στην εποχή τους και αυτό απέδειξαν στις εκλογές της Κυριακής 20 Οκτωβρίου. Το θέμα του κλίματος και της κλιματικής αλλαγής είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τον πλανήτη. Σε μια πλούσια ευημερούσα χώρα όπως η Ελβετία, το θέμα αυτό επηρέασε τους εκλέκτορες και έδωσε στο μικρό κόμμα των Πρασίνων 17 έδρες στο Εθνικό Συμβούλιο και επίσης έδρες στην Άνω Βουλή. Το δεξιό UDC παρόλο που έχασε 11 έδρες παραμένει πάντοτε το πρώτο κόμμα στην Ελβετία με πέραν του 25%, οι σοσιαλιστές είναι η δεύτερη δύναμη με 16,6% και ακολουθούν οι φιλελεύθεροι-ριζοσπάστες, το PDC και οι οικολόγοι.

Οι οικολόγοι ελπίζουν σε 28 έδρες στο Εθνικό Συμβούλιο και 2 με 4 έδρες στην Άνω Βουλή (Conseil des Etats). Οι Πράσινοι ελπίζουν ακόμη και σε μια έδρα και στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο δηλαδή στο Υπουργικό Συμβούλιο της Ελβετίας, που αποτελείται από 7 μέλη που αναλαμβάνουν την Προεδρία ο καθένας για 1 έτος.

Τα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα, όπως το ακροδεξιό UDC και το PLR, επέκριναν κατά την προεκλογική εκστρατεία «την κλιματική υστερία», όπως την αποκαλούσαν. «Ήταν», έλεγαν, «παιδιάστικη νοοτροπία».

Παρ’όλα αυτά οι Ελβετοί ψήφισαν για την πολιτική των Πρασίνων γιατί η ύπαιθρος και οι ορεινές περιοχές φοβούνται αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Με ψήφο του ελβετικού λαού λήγει προς το παρόν η κυριαρχία του UDC με τους ριζοσπάστες - φιλελεύθερους (PLR) στην Κάτω Βουλή. Είναι τώρα η εποχή των Πρασίνων και των συμμάχων τους.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας). Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου, πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υποστηρίξτε τη