Κόμματα

Προεκλογικός πυρετός 18 μήνες πριν από τις κάλπες

Η πλειονότητα των κομμάτων, των ηγεσιών τους και των έμμισθων μηχανισμών τους, όσο πρόωρο κι αν ακούγεται, βρίσκονται σε μιαν «άτυπη» προπαρασκευαστικού χαρακτήρα -αν μπορεί να λεχθεί έτσι- προεκλογική εκστρατεία

Δεκαοκτώ μήνες. Αυτός είναι ο χρονικός ορίζοντας που μας χωρίζει από τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2021. Κάποιος, εύλογα, θα ισχυριζόταν ότι αυτές είναι μακριά και, εν πάση περιπτώσει, ποιος ασχολείται από τώρα με την επόμενη εκλογική αναμέτρηση στην Κύπρο. Σίγουρα όχι η πλειονότητα των πολιτών, αφού ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων, βυθισμένο στην απογοήτευση και την απαξίωση, έχει γυρίσει την πλάτη εδώ και χρόνια στο κομματικό σύστημα, διά της αποχής. Ωστόσο, η πλειονότητα των κομμάτων, των ηγεσιών τους και των έμμισθων μηχανισμών τους, όσο πρόωρο κι αν ακούγεται, βρίσκονται σε μιαν «άτυπη» προπαρασκευαστικού χαρακτήρα - αν μπορεί να λεχθεί έτσι - προεκλογική εκστρατεία. Το σκηνικό διαμορφώνεται ως εξής: Κομματικές καμπάνιες επικοινωνίας με τους πολίτες, περιοδείες πολιτικών αρχηγών, υπερπροβολή των δράσεων κομματαρχών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, πολιτικές διαφημίσεις, συντήρηση έντασης και πόλωσης, γεύματα προέδρων κομμάτων με δημοσιογράφους και εκδότες, καθώς επίσης και εξαγγελίες νέων κινημάτων. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το έντονο παρασκήνιο που υπάρχει για την κατάρτιση ψηφοδελτίων, αλλά και με τις αλληλοϋποσκάψεις συναγωνιστών και συντρόφων του ιδίου κόμματος, και δη της ίδιας εκλογικής επαρχίας, διαμορφώνουν ξεκάθαρα ένα αμιγώς προεκλογικό σκηνικό, ενάμιση χρόνο πριν από τις κάλπες.

Οι «περιπέτειες» του Αβέρωφ

Την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, βρέθηκε στην Πάφο και στο Ελαιοτριβείο «Αντρέα Κανάρη», στέλνοντας μήνυμα στήριξης του πρωτογενούς τομέα. Τη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, μια μέρα μετά το καταστροφικό χαλάζι που έπληξε διάφορες περιοχές του νησιού, βρέθηκε δίπλα στους γεωργούς. Από εκεί, απηύθυνε έκκληση, όπως μη περιμένουμε να αξιολογηθούν οι ζημιές, αφού δεν θα αντέξουν να περιμένουν οι γεωργοί μας, και να τους δοθεί ένα ποσό ανά έκταση και μετά την αξιολόγηση το υπόλοιπο. Την ίδια ημέρα, συναντήθηκε με τους τυροκόμους στα εργοστάσια της Αθηένου, στέλνοντας το μήνυμα ότι το χαλλούμι είναι εθνική υπόθεση. Την επόμενη μέρα επισκέφθηκε τον αγροτικό κόσμο στην Περιστερώνα, ακούγοντας τα προβλήματα και τις εισηγήσεις του, υποσχόμενος ότι δεν θα μείνει μόνο στα λόγια. Το βράδυ της Τετάρτης (23/10) τα είπε με νέους επαγγελματίες, ακούγοντας τις προτάσεις τους, και την Πέμπτη (24/10) ανέβηκε σε τρακτέρ μαζεύοντας ελιές από αγρόκτημα. Την ίδια ημέρα, οι καταρρακτώδεις βροχές μετέτρεψαν τη Λεμεσό σ’ ένα απέραντο λιμάνι. Το Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, επισκέφθηκε επί τόπου τις περιοχές της πόλης που αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Την επόμενη μέρα φούρνισε ψωμιά σε παραδοσιακό πανηγύρι και την περασμένη Τρίτη επισκέφθηκε μελισσοκομική μονάδα. Όλα αυτά, βέβαια, τα έκανε ο πρόεδρος του κυβερνώντος ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, φροντίζοντας να μας κρατά ενήμερους για τις δράσεις και επαφές του με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα μέσα από βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στον λογαριασμό του στο twitter. Την περασμένη Πέμπτη, όμως, κατόρθωσε να γίνει viral (σ.σ. δηλαδή δημοφιλής στο διαδίκτυο), με βίντεο που ανήρτησε ο ίδιος, κρατώντας έναν καφέ στο χέρι, να περπατά για να πάει στο γραφείο, διότι, όπως ανέφερε, κόλλησε στην τροχαία κίνηση της Λευκωσίας. Πέρα από τις προεκλογικές σεκάνς του συναγερμικού προέδρου, το κόμμα άρχισε και τις προεκλογικές διαφημίσεις, από ραδιοφώνου, τουλάχιστον, αναφορικά με τα κίνητρα που προωθεί ο ΔΗΣΥ προς τους δανειολήπτες για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Με ΑΚΕΛική «καθαρότητα»

Με αφήγημα την αριστερή «καθαρότητα» έναντι των πολιτικά και ηθικά «βρόμικων» δεξιών φαίνεται πως θέλει να πάει στις κάλπες του ‘21 το ΑΚΕΛ. «Η κυβέρνηση Αναστασιάδη - Συναγερμού έγινε συνώνυμο της διαφθοράς και της διαπλοκής», δήλωνε στις 17 Οκτωβρίου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα της ρητορικής και του ύφους που φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η Εζεκία Παπαϊωάννου το επόμενο διάστημα. Το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, ένεκα της οργανωτικής του δομής, δεν νιώθει την ίδια ανάγκη να «κατέβει» στη βάση του, όπως άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί. Κι αυτό, επειδή θεωρεί η ηγεσία του κόμματος πως βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τις θεσμοθετημένες από το καταστατικό Κομματικές Ομάδες Βάσης (Κ.Ο.Β.) ανά το Παγκύπριο. Συνεπώς, το ΑΚΕΛ, στο παρόν στάδιο, τουλάχιστον, δίδει έμφαση στην προσπάθεια αποδόμησης του κυβερνητικού στρατοπέδου. Αιχμή του δόρατος, τα διάφορα δημοσιεύματα στον εγχώριο και ξένο Τύπο που εμπλέκουν το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και τον ίδιο προσωπικά, σε υποθέσεις που όζουν διαφθοράς και διαπλοκής. Σκληρή κριτική, βέβαια, γίνεται και σε άλλους τομείς, όπως το Κυπριακό, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, η κοινωνικο–οικονομική πολιτική αλλά και η Παιδεία. Παρά ταύτα, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, το ΑΚΕΛ σφυροκοπά ανελλιπώς και αδιαλείπτως τον Αναστασιάδη για το ζήτημα των πολιτογραφήσεων και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Και έτσι, εικάζουμε, θα πορευθεί και στο μέλλον, για να γίνει πράξη η εκφρασθείσα προτεραιότητα του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ περί απομάκρυνσης των Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ από την εξουσία.

«Συζητά» το ΔΗΚΟ, «δίπλα» τους η ΕΔΕΚ

Ταυτόχρονα, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ με καμπάνιες επικοινωνίας και περιοδείες επιχειρούν αυτό το διάστημα να ακούσουν τους πολίτες, καθώς επίσης και διάφορες κοινωνικές ομάδες. Πιο συγκεκριμένα, το ΔΗΚΟ, από τις 21 Οκτωβρίου, διά του προέδρου του Νικόλα Παπαδόπουλου, εξήγγειλε την έναρξη καμπάνιας επικοινωνίας με τους πολίτες. Η καμπάνια έχει δύο σκέλη. Το πρώτο ονομάζεται «Διάλογος». Είναι διάρκειας πέντε βδομάδων και αφορά την προσπάθεια συζήτησης του κόμματος με διάφορα οργανωμένα σύνολα. Το δεύτερο σκέλος φέρει τον τίτλο «Συζητώ» και στην ουσία αποτελεί την εξόρμηση των δημοτικών συμβούλων του ΔΗΚΟ στις γειτονιές, με στόχο τις συναντήσεις με πολίτες από πόρτα σε πόρτα. Από την πλευρά της, η ΕΔΕΚ, βρίσκεται σε περιοδείες. Ο πρόεδρος του Κινήματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, βρέθηκε στην πόλη και επαρχία της Πάφου τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο εκστρατείας που άρχισε τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2020, με τίτλο «Δίπλα στον Πολίτη».

Από τη Θεοχάρους στον Λιλλήκα κι από εκεί στους «Ανεξάρτητους»

Την γνωρίσαμε το 2016 δίπλα από την Ελένη Θεοχάρους στα εγκαίνια του κινήματος Αλληλεγγύη. Λίγες ημέρες μετά την ίδρυση του κινήματος αποχωρεί, ένεκα της «απορρόφησης» του ΕΥΡΩΚΟ, του Δημήτρη Συλλούρη. Ακολούθως, εντάσσεται στη Συμμαχία Πολιτών, κατορθώνοντας να εκλεγεί βουλευτής Αμμοχώστου ως αριστίνδην υποψήφια. Πριν συμπληρώσει δύο χρόνια ως βουλευτής της Συμμαχίας, αποχωρεί κι από εκεί. Αιτία, η ουδέτερη στάση που τήρησε το κόμμα, μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών, με την ίδια να αφήνει ξεκάθαρα να νοηθεί ότι τασσόταν υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Μαλά. Από τον Φεβρουάριο του 2018 ακολουθεί ανεξάρτητη πορεία, με τις φήμες να δίνουν και να παίρνουν για το πολιτικό της μέλλον. Στις 30 Οκτωβρίου, η 33χρονη οικονομολόγος, Άννα Θεολόγου, επέλεξε, όπως είπε η ίδια, να θέσει τέρμα στις όποιες φημολογίες, ανακοινώνοντας την ίδρυση του κινήματος «Ανεξάρτητοι». «Μόνον όταν ένας βουλευτής είναι ανεξάρτητος από οποιαδήποτε συμφέροντα μπορεί να αντιπροσωπεύσει τα συμφέροντα του πολίτη. Οι ανεξάρτητοι… ανήκουν πλέον στη νέα επανάσταση του ’21, όπου η Δημοκρατία… ανήκει πλέον στους πολίτες», δήλωσε κατά την παρουσίαση του κινήματός της, δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα της «επανάστασης» που θα επιδιώξει στις Βουλευτικές του 2021. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι πριν στεγνώσει καλά - καλά το μελάνι της εξαγγελίας των «Ανεξάρτητων», ήρθε και η πρώτη πολιτική αντιπαράθεση με το πρώην κόμμα της. Η Συμμαχία Πολιτών εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη καυστική ανακοίνωση εναντίον της με αφορμή δηλώσεις που είχε κάνει η ίδια στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ. Ενδεικτικό των… επεισοδίων που θα ακολουθήσουν μέχρι τις κάλπες του μεθεπόμενου Μαΐου.