Παραπολιτικά

Πλυντήρια, διαβατήρια, αργύρια...

Δεν λένε να κοπάσουν οι εσωτερικοί τριγμοί από την περιβόητη υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίων». Λάδι στη φωτιά έριξε η αμερικανική ταινία «Laundromat», με τους διάσημους ηθοποιούς Μέριλ Στριπ, Γκάρι Όλντμαν και Αντόνιο Μπαντέρας, που μνημονεύει τη θαυμαστή μας νήσο μεταξύ των δημοφιλών «πλυντηρίων» στον κόσμο.

Στη συγκεκριμένη ταινία δεν γίνεται, βέβαια, αναφορά στα κυπριακά διαβατήρια, που η κυβέρνησή μας μοίραζε σε διάφορους σαν κόλλυβα, αλλά αναφέρεται το όνομα της Κύπρου για άλλες περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Και ειδικότερα με τις εταιρείες-κέλυφος, δηλαδή εκείνες που είναι μόνο ένα όνομα και μια ηλεκτρονική διεύθυνση και τίποτε άλλο, πίσω από τις οποίες μπορεί να κρύβεται ο οποιοσδήποτε μεγαλοαπατεώνας ή μαφιόζος που θέλει να κάνει μπουγάδα τα άπλυτά του στο δικό μας βολικό πλυντήριο.

Στο επίκεντρο της ταινίας βρίσκεται το σκάνδαλο των περίφημων Panama Papers, με πρωταγωνίστρια τη δικηγορική εταιρεία Mossack-Fonseca, που είχε έδρα τον Παναμά και για χρόνια φρόντιζε να διασφαλίζει το «ξέπλυμα» και το αφορολόγητο για τις καταθέσεις των πελατών της, στήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες εικονικές εταιρείες σε «εξωτικά» μέρη με χαλαρή σχετική νομοθεσία, ανάμεσα στα οποία και η αφεντιά μας. Η νομοθεσία μας έγινε, στο μεταξύ, πιο αυστηρή, αλλά η τάτσα μάς έμεινε.

Είναι άδικο, ρε παιδί μου. Τη στιγμή που διαφημίζουμε διεθνώς τις ομορφιές του παραδεισένιου νησιού μας, να βγαίνει ο Μπαντέρας και να κλείνει πονηρά το μάτι λέγοντας, περίπου, «ναι μεν είναι παράδεισος η Κύπρος, αλλά... φορολογικός παράδεισος».

Δεν ξέρουμε αν θα μας κάνουνε και άλλη ταινία, με θέμα τα «χρυσά διαβατήρια» αυτήν τη φορά, αλλά το σίγουρο είναι πως η αντιπολίτευση και ειδικότερα το ΑΚΕΛ δεν θα το αφήσουν έτσι εύκολα να ξεχαστεί. Θεωρώντας, μάλιστα, ότι ίσως τους δώσει και το... «διαβατήριο» για την προεδρία το 2023...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ