Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Τα «αυστηρά μηνύματα»

«Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης», τιτλοφόρησαν διάφορα ελληνικά ΜΜΕ την είδησή τους αναφορικά με την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στην 4η Ευρωαραβική Σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Για να είμαι ειλικρινής, έψαξα όλη την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, αλλά δεν επεσήμανα οτιδήποτε με «αυστηρή» φρασεολογία προς την Τουρκία. Η Τουρκία «θα ήταν καλό να μη φορτίζει περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Να ακολουθήσει τον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας», ήταν η μία αναφορά του Έλληνα Πρωθυπουργού. Και λίγο πιο κάτω, χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στους Τούρκους, τους κάλεσε να είναι «πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα». Αν εσείς διακρίνετε «αυστηρότητα», τότε πάω πάσο.

Μια μέρα νωρίτερα, μέσα στον ενθουσιασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Παυλόπουλος είχε απευθύνει και αυτός «αυστηρό μήνυμα» στην Τουρκία. Και ήταν όντως αυστηρό, ή τουλάχιστον αυστηρότερο από εκείνο του Πρωθυπουργού. «Η Τουρκία προσβάλλει βάναυσα τη διεθνή νομιμότητα στη Μέση Ανατολή και η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από αυστηρά μηνύματα. Ούτε από αυστηρές προειδοποιήσεις. Ούτε από έντονες παραστάσεις. Εδώ ο θρασύτατος Ερντογάν πέταξε στα σκουπίδια επιστολή του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, θα συμμορφωθεί με τα «αυστηρά μηνύματα»; Αν δεν έχεις τη δύναμη να τον αναγκάσεις να λάβει υπ’ όψιν τα μηνύματα που του απευθύνεις, βράσε ρύζι και κάνε... πιλάφι, να του το προσφέρεις φιλοφρονητικά, με την ψευδαίσθηση ότι θα τον καλοπιάσεις.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Υποστηρίξτε τη