Η Εκτραχυνόμενη Υπεροψία & Μέθη του Ερντογάν

ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ η νέα, συνεπέστατη, και προ πολλού προβλέψιμη, ένδειξη και απόδειξη του καβάφειου «Υπεροψίαν και Μέθην θα είχεν ο Δαρείος», που επιδεικνύει στις μέρες μας ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κορδώνοντας στον νεο-σουλτανικό του θρόνο, απευθύνθηκε ονομαστικά στον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Ζαν-Μισέλ Φρεντερίκ Μακρόν και τον εξύβρισε παγκοσμίως ως «εγκεφαλικά νεκρό», για τις περί... ΝΑΤΟ απόψεις του.

ΣΥΝΕΠΕΣΤΑΤΗ στην μακροχρόνια ήδη συμπεριφορά που επιδεικνύει, από το 2002 αφ’ ότου, με τους Ισλαμιστές του, ανήλθε στην εξουσία, ως διακεκριμένος νταής κι ανελισσόμενος εν Τουρκία μεγαλοπρεπής μονοκράτωρ, ο οικοδομήσας δι’ εαυτόν και το προεδρικό παλάτι των 1001 αιθουσών στην Άγκυρα, για να καταστεί μεγαλοπρεπέστερος όλων των προ αυτού Οθωμανών Σουλτάνων, υποσκελίζοντας ακόμη και τον θεοποιηθέντα τον τελευταίο αιώνα «πατέρα των Τούρκων» Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΗ προ πολλού, γι’ αυτούς τους λόγους, η χλευαστική έναντι πάντων των διαφωνούντων, συμπεριφορά του. Όπως προβλέψιμη υπήρξε και εξακολουθεί να είναι και η πολιτική του: Η εξαγγελθείσα από πριν το 2002, νεο-οθωμανική και νεο-ισλαμική στρατηγική του. Και η πλούσια δέσμη των αδίστακτων τακτικών που αποφασιστικά εφαρμόζει, μεθοδικά, επίμονα, υπομονετικά και αταλάντευτα, για την κλιμάκωση της «φέτα-φέτα» υλοποίησής της.

ΘΕΛΕΙ να υποτάξει και τον Γάλλο Μακρόν, ο Τούρκος Ερντογάν. Να τον καταντήσει, και αυτόν, χρήσιμον και αξιοποιήσιμο, στην προώθηση της νταβουτόγλειας νεο-οθωμανικής στρατηγικής του (ήδη γραμμένης το 2001 στο «Στρατηγικό Βάθος» του Αχμέτ Νταβούτογλου) για να καταστήσει την Τουρκία ισότιμη με τις άλλες υπερδυνάμεις, υπερδύναμη στην τρέχουσα ροή τού διαμορφωνόμενου πολυκεντρικού συστήματος ισχύος των ημερών μας. Η εξύβριση του Προέδρου Μακρόν ως «εγκεφαλικά νεκρού» αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα των εκβιασμών που αναπτύσσει ο Ερντογάν, όχι μόνο κατά της Γαλλίας αλλά και του συνόλου της επίσης χλευαζομένης από τον ίδιο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΘΕΤΕΙ περισσή αυτοπεποίθηση ο Ερντογάν: Έχοντας αποδείξει μέχρι τώρα ότι, σαν μεγάλος και απτόητος παίκτης, μπορεί να παίζει επωφελώς για τα σχέδιά του, ταυτόχρονα, τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ και τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, αξιοποιώντας στο έπακρον τη γεω-στρατηγική αδημονία της Ρωσίας και των ΗΠΑ ποια θα στερήσει από την άλλη περισσότερο την «πολύτιμη Τουρκία», αισθάνεται πλέον την άνεση να υποβάλλει σε καψόνια συμμόρφωσης τους... μικρότερους και της ΕΕ και κάθε άλλον ηγέτη σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης όπως ο Γάλλος Μακρόν.

ΕΝΩ πυρήνας της νεο-οθωμανικής στρατηγικής είναι – δεδηλωμένος ονομαστικά και στο «Στρατηγικό Βάθος» του Νταβούτογλου – ο Ζωτικός Χώρος Ναζιστικής αντίληψης «Lebensraum», ωστόσο ο υιοθετήσας τη στρατηγική της Χιτλερικής Γερμανίας, Τούρκος Νεο-Σουλτάνος, φροντίζει επιμελώς να μην επαναλάβει τα θανάσιμα λάθη του Αδόλφου Χίτλερ. Άλλωστε δεν εμπιστεύεται ακόμη τις δυνατότητες και τις ικανότητες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, όπως εμπιστευόταν ο Χίτλερ την Βέρμαχτ του. Επιτυγχάνει ως τώρα ο Ερντογάν, άλλοι (π.χ. Τζιχαντιστές) να διεκπεραιώνουν επί του εδάφους τις επιδιώξεις του...

ΑΥΤΗ η κατάσταση, ιδίως με την αυξανόμενη Υπεροψίαν & Μέθην του χλευάζοντος κιόλας Ερντογάν, εκτός από άκρως επικίνδυνη για την Ελλάδα και την Κύπρο απειλή, προσφέρει συνάμα και αυξημένες ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ για μια αποφασιστικά αντι-Ερντογανική πολιτική της Αθήνας και της Λευκωσίας, για την... βύθιση και το πνίξιμο των νεο-οθωμανικών ονείρων της Άγκυρας στα νερά του χιλτερικού της «Lebensraum», που ο νεο-σουλτάνος ονόμασε «γαλάζιες πατρίδες του» σε βάρος όχι μόνο της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και των άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ΕΚΤΡΑΧΥΝΟΜΕΝΗ Υπεροψία & Μέθη του Ερντογάν προσφέρει την ευκαιρία:

Το... αίφνης(;) προ πολλού προβλέψιμο «μνημόνιο» του Ερντογάν με την... όση Λιβύη του Φάγεζ αλ Σάρατζ, σε βάρος των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, αποτελεί νέο σκαλοπάτι υλοποίησης του νεο-οθωμανικού «Lebensraum», το οποίο δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο στην Αθήνα και τη Λευκωσία να κάτσουν στ’ αβγά τους υποτασσόμενες στην Άγκυρα.

- ΑΝ και τώρα δεν αρπάξουν την ευκαρία να ορθώσουν με αταλάντευτη αποφασιστικότητα και επιδέξια μεθοδικότητα την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ τους,

- ΑΝ και τώρα συνεχίσουν την Πολιτική του Κατευνασμού της Τουρκίας,

- ΔΕΝ θα παρέλθει πολύς καιρός ώσπου να καταστούν ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.