Παιδεία

Η οινοποιία στην τεχνική εκπαίδευση

Οι πέντε μαθητές που επέλεξαν φέτος τον νεοσύστατο κλάδο της αμπελουργίας και οινοποιίας άρχισαν ήδη να παράγουν τα πρώτα τους εμφιαλωμένα προϊόντα, τα οποία διατίθενται προς πώληση

Η Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΜΤΕΕ) έρχεται να καλύψει το κενό της έλλειψης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού αμπελουργίας και οινοποιίας. Μέσα σε ένα περιβάλλον, όπου υπάρχουν αμπελώνες και οινοποιεία, ενώ παράλληλα αυξάνεται όλο και περισσότερο η ζήτηση Κυπριακών Οίνων Ανώτερης Ποιότητας, οι απόφοιτοι της ειδικότητας Αμπελουργίας και Οινοποιίας θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν στην τοπική βιομηχανία ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες τεχνικές και τεχνολογίες, καθώς και στις απαιτήσεις της αγοράς. Η νέα αυτή ειδικότητα, που λειτουργεί προς το παρόν μόνο στην Τεχνική Σχολή Ομόδους, είναι πρωτοποριακή, αφού όλα τα εργαστηριακά μαθήματα διεξάγονται στους αμπελώνες και στα οινοποιεία της περιοχής. Το εν λόγω νεοσύστατο πρόγραμμα εκπαίδευσης αρχικά έχει ως στόχο να προετοιμάσει τους μαθητές σε βασικές αρχές του επαγγέλματος και ακολούθως, κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου έτους, το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στην εξειδίκευση στους τομείς της αμπελουργίας και της οινοποιίας. Η ειδικότητα είναι σχεδιασμένη να προετοιμάζει τους μαθητές για άμεση εργοδότηση ή εισαγωγή τους σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο νέος αυτός κλάδος μπορεί να μετρά μόλις ένα τετράμηνο ζωής, ωστόσο τα πρώτα κρασιά των νεαρών αμπελουργών-οινοποιών βρίσκονται ήδη στα βαρέλια για παλαίωση.

Τα μαθήματα του κλάδου

Οι μαθητές του κλάδου παρακολουθούν τα εξής μαθήματα κοινού κορμού:

Θρησκευτικά, Νέα Ελληνικά, Ιστορία, Φυσική Αγωγή, Μουσική, Μαθηματικά, Χημεία, Αγγλικά και Βιολογία. Παράλληλα, στα τρία έτη φοίτησής τους στον κλάδο παρακολουθούν τα εξής μαθήματα ειδικότητας: Αμπελογραφία, Εδαφολογία, Δενδροκομία, Φυτοπροστασία, Περιβάλλον και Γεωργία - Βιολογική καλλιέργεια Αμπέλου, Εργαστήρια Αμπελουργίας, Οινολογία, Εισαγωγή στις Επιστήμες Οίνων και Ποτών, Ποιοτικός και Οργανοληπτικός Έλεγχος Οινικών Προϊόντων, Υγιεινή και Ασφάλεια Οινοποιείου, Μηχανολογικός Εξοπλισμός Οινοποιείου, Εργαστήρια Αμπελουργίας-Οινολογίας. Τα Τεχνολογικά και Εργαστηριακά μαθήματα της Ειδικότητας πραγματοποιούνται στους τοπικούς Αμπελώνες και Οινοποιεία, καθώς επίσης και η Πρακτική Εξάσκηση στο τέλος του Α΄ και Β΄ έτους φοίτησης. Οι απόφοιτοι της ειδικότητας Αμπελουργίας-Οινοποιίας για σκοπούς απόλυσης πρέπει να παρακαθίσουν τρία εξεταζόμενα μαθήματα Γενικής Παιδείας και δύο Τεχνολογικά μαθήματα της Ειδικότητας.

Ευκαιρίες εργοδότησης

Οι απόφοιτοι της ειδικότητας Αμπελουργίας-Οινολογίας θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε: Οινοποιεία, Αμπελώνες, Οινολογικά Εργαστήρια, Σημεία Εμπορίας Αμπελοοινικών Προϊόντων, Ερευνητικά Κέντρα Αμπέλου και σε χώρες της ΕΕ και αλλού. Οι συναφείς κλάδοι Τριτοβάθμιας Δημόσιας Εκπαίδευσης είναι οι εξής: Επιστήμη Οίνου, Αμπέλου και Ποτών (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αιγάλεω), Γεωπονικών Επιστημών (ΤΕΠΑΚ), Επιστήμη Φυτικής Παραγωγής (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας), Επιστήμη Φυτικής Παραγωγής (Μεσολόγγι - Πανεπιστήμιο Πατρών), Γεωπονίας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Γεωπονίας (Θεσσαλονίκη - Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος), Γεωπονίας (Καλαμάτα - Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), Γεωπονίας (Φλώρινα - Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), Γεωπονίας (Άρτα - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Γεωπονίας (Ηράκλειο – Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο).

Γιατί στο Όμοδος

Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» ο Διευθυντής της Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, Ηλίας Μαρκάτζιης, ανέφερε ότι το τμήμα Αμπελουργίας-Οινολογίας λειτουργεί φέτος για πρώτη φορά μόνο στη Σχολή Ομόδους, η οποία προηγουμένως ήταν Γυμνάσιο και με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετονομάστηκε σε Γυμνάσιο, Λύκειο και Τεχνική Σχολή Ομόδους. Όπως εξήγησε ο κ. Μαρκάτζιης, στην εν λόγω σχολή υπάρχει προοπτική, εάν προκύψει ενδιαφέρον από μαθητές, να λειτουργήσει και η ειδικότητα της Τυροκομίας/ Γαλακτοκομίας. Ερωτηθείς γιατί στο Όμοδος, είπε πως «η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας είναι να πάμε εμείς σαν Τεχνική Εκπαίδευση κοντά στα παιδιά που ενδιαφέρονται», ενώ πρόσθεσε πως είναι λογικό ότι οι ειδικότητες προσφέρονται όπου εξυπηρετούνται οι ανάγκες των γύρω περιοχών. «Αυτήν τη στιγμή στην περιοχή του Ομόδους υπάρχουν αρκετά οινοποιεία και ο κόσμος ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με αυτήν την ειδικότητα, ενώ με την ίδια σκέψη προχωρήσαμε και με την ειδικότητα της Τυροκομίας και Γαλακτοκομίας», σημείωσε. «Με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούμε δύο στόχους ταυτόχρονα: από τη μια πάμε κοντά στα παιδιά, ώστε να μη χρειάζεται να ταξιδεύουν μακρινές αποστάσεις για να πάνε στο σχολείο της επιλογής τους, και παράλληλα εξειδικεύουμε τα προγράμματά μας σύμφωνα με τις ανάγκες της περιοχής. Έτσι κρατάμε τη νεολαία στην περιοχή διευκολύνοντας τα παιδιά να τελειώσουν τη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα τους δίνουμε την ευκαιρία να προχωρήσουν και με τις σπουδές τους στον τομέα της επιλογής τους», πρόσθεσε.

Ξεκίνησε με πέντε μαθητές

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάτζιη, στον νεοσύστατο αυτό κλάδο αυτήν τη στιγμή φοιτούν πέντε μαθητές. Όπως εξήγησε, κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι οι μαθητές είναι λίγοι, όμως το ποσοστό τους σε σχέση με τον αριθμό των παιδιών που εισήλθαν φέτος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι υψηλό. «Η απόφαση πάρθηκε το καλοκαίρι, οπότε δεν είχαμε τον χρόνο να ενημερώσουμε κατάλληλα τους μαθητές της περιοχής», πρόσθεσε ο κ. Μαρκάτζιης, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι την επόμενη χρονιά οι μαθητές θα είναι περισσότεροι, γιατί η ενημέρωση στα γυμνάσια των περιοχών που γειτνιάζουν με τη Σχολή ξεκινάει από τώρα.

Ερωτηθείς για τα μαθήματα που κάνουν οι μαθητές, ο Διευθυντής της Τεχνικής Εκπαίδευσης είπε πως καλύπτεται όλη η ύλη και όλο το περιεχόμενο από την επιλογή και την προετοιμασία των χωραφιών και το φύτευμα των αμπελιών, μέχρι και το μάζεμα των σταφυλιών, ενώ ο δεύτερος πυλώνας είναι το μάζεμα και η μετατροπή τους σε μπουκάλια κρασιών έτοιμα για πώληση. Όπως εξήγησε, τα ίδια τα παιδιά μαθαίνουν να εμφιαλώνουν τις μπουκάλες των κρασιών, ενώ ετοιμάζουν ακόμα και τις ετικέτες που θα μπουν στα μπουκάλια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για έναν ευρύτατο τομέα, που βοηθά τα παιδιά να εξειδικευτούν στον συγκεκριμένο τομέα αλλά δίνει και άλλες γνώσεις που μπορεί να τους φανούν πολύ χρήσιμες. Πάνω απ’ όλα, πρόσθεσε, τα παιδιά μαθαίνουν να εργάζονται ομαδικά. «Γίνονται ολοκληρωμένοι άνθρωποι και αποκτούν τη βάση για να γίνουν και ολοκληρωμένοι επιστήμονες στον τομέα τους», συμπλήρωσε.

Περαιτέρω, σε ερώτηση ποιοι διδάσκουν στη Σχολή, ο κ. Μαρκάτζιης αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε δύο εκπαιδευτικούς, εκ των οποίων ο ένας έχει εξειδίκευση στην οινοποιία και ο δεύτερος είναι γεωπόνος με πείρα στις καλλιέργειες και την αμπελουργία. Ο ένας εκπαιδευτικός είναι αρμόδιος για την εκπαίδευση των μαθητών από το φύτεμα των αμπελιών και την καλλιέργεια και ο δεύτερος από το μάζεμα των σταφυλιών μέχρι και το μάρκετινγκ. Γενικότερα ο κ. Μαρκάτζιης δήλωσε πως η Τεχνική Εκπαίδευση έχει τεράστιες δυνατότητες. «Έχουμε ανθρώπους καταρτισμένους με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα σε πολλούς τομείς, ώστε να μπορούμε να δίνουμε στους μαθητές μας ένα πλατύ υπόβαθρο σχετικά με τη σπουδή τους, πάνω στο οποίο μπορούν να κτίσουν οποιαδήποτε εξειδίκευση του τομέα θέλουν να ακολουθήσουν στο μέλλον», ανέφερε.

Προς πώληση

τα πρώτα κρασιά

Ο κ. Μαρκάτζιης υπέδειξε πως ήδη πέρασαν από τη θεωρία στην πράξη τα πρώτα κρασιά των παιδιών. Όπως είπε, η πρώτη παρτίδα των κρασιών είναι προς πώληση από το ίδιο το σχολείο και τα κέρδη από τις πωλήσεις τους θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Περαιτέρω, είπε πως στη συνέχεια θα δουν πώς θα αξιοποιείται το προϊόν που θα παράγεται, αφού από τις πωλήσεις τους ίσως να μπορούν να καλύπτονται κάποια έξοδα παραγωγής.

Καταληκτικά, ο κ. Μαρκάτζιης απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχουν σκέψεις για επέκταση του κλάδου και σε άλλες Σχολές, είπε πως η δυνατότητα υπάρχει, ωστόσο σημαντικό παράγοντα αποτελεί η βιωσιμότητα του κλάδου. Εάν δούμε, πρόσθεσε, ότι υπάρχουν περιοχές που χρειάζονται τον κλάδο και υπάρχει ενδιαφέρον από μαθητές, τότε θα επεκταθεί. Όσον αφορά την ειδικότητα της Τυροκομίας και Γαλακτοκομίας, όπως εξήγησε ο κ. Μαρκάτζιης φέτος προσφέρθηκε αλλά δεν λειτούργησε, γιατί τα παιδιά έδειξαν περισσότερο ενδιαφέρον στην Οινοποιία. Εάν την επόμενη σχολική χρονιά υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός παιδιών που ενδιαφέρονται, τότε θα λειτουργήσουν και οι δύο ειδικότητες στο Όμοδος.

Ικανοποιημένα τα Κρασοχώρια

Την ικανοποίησή τους για τη δημιουργία του κλάδου εξέφρασαν με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, οι δεκατρείς κοινότητες της Ομάδας Κρασοχωρίων, Αμπελοχωρίων Λεμεσού. Στην επιστολή της η Ομάδα εκφράζει τις εγκάρδιες ευχαριστίες της για την έμπρακτη στήριξη που προσφέρει ο Πρόεδρος στις κοινότητες της ευρύτερης περιοχής, σημειώνοντας πως η ίδρυση του νεοσύστατου τμήματος Αμπελουργίας-Οινολογίας της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη Σχολή Ομόδους θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα μείωσης τους φαινομένου της αστυφιλίας, το οποίο είναι και το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ύπαιθρος. Περαιτέρω, οι κοινότητες αναφέρουν πως η έναρξη της λειτουργίας του τμήματος Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας την επόμενη χρονιά θα ολοκληρώσει το φάσμα των προσφερόμενων κλάδων και ευελπιστούν ότι θα υπάρξει η αναμενόμενη ανταπόκριση.