Πολιτισμός

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι μετά από 500 χρόνια

Η ξεχωριστή και ασυμβίβαστη προσωπικότητα του Λεονάρντο, καθώς και οι εξαιρετικά λεπτομερείς και ενδιαφέροντες πίνακές του, αποπνέουν ένα μυστήριο που πάντοτε αιχμαλώτιζε το ενδιαφέρον τόσο των μελετητών, όσο και του ευρύτερου κοινού

Στo πλαίσιo των επίσημων εορτασμών για την επέτειο των 500 χρόνων από τον θάνατο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι (1452-1519), η ιταλική πρεσβεία στην Κύπρο, σε συνεργασία με την ιστορικό τέχνης Μαρία Παφίτη (υπογεγραμμένη), διοργανώνει τη δεύτερη διάλεξη για φέτος που είναι αφιερωμένη στον διάσημο αναγεννησιακό καλλιτέχνη. Εισηγητής θα είναι ο καθηγητής David Ekserdjian, ένας από τους πιο γνωστούς ιστορικούς τέχνης στον κόσμο. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 2 Δεκεμβρίου 2019, στις 7:15 μ.μ. και θα φιλοξενηθεί από την Τράπεζα Κύπρου στα κεντρικά της γραφεία στη Λευκωσία.

H Ιταλία και πολλές άλλες χώρες αφιέρωσαν τη φετινή χρονιά στη μνήμη του Λεονάρντο, διοργανώνοντας μια πληθώρα εκθέσεων και εκδηλώσεων που κορυφώνονται αυτόν τον καιρό με τη μεγαλύτερη έκθεση που έγινε ποτέ για τον καλλιτέχνη στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Η Κύπρος δεν μπορούσε να μη συμμετάσχει στους εορτασμούς για τον διακεκριμένο καλλιτέχνη. Η παρούσα διάλεξη ακολουθεί εκείνη που με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο.

Το εξαιρετικό ταλέντο του Λεονάρντο αποκαλύφθηκε πολύ νωρίς στη ζωή του. Ως έφηβος μαθήτευσε στο εργαστήριο του Αντρέα Βερρόκιο στη Φλωρεντία και σύντομα εξελίχθηκε όχι μόνο σε έναν λαμπρό καλλιτέχνη που διακρίθηκε στη ζωγραφική, το σχέδιο, τη γλυπτική και την αρχιτεκτονική, αλλά σε έναν πολυμαθή που διέπρεψε στην επιστήμη, τη μουσική, τα μαθηματικά, τη μηχανική, τη λογοτεχνία, την ανατομία, τη γεωλογία, την αστρονομία, τη βοτανική. Εργάστηκε για τους πιο σημαντικούς μαικήνες της εποχής του, όπως ο Λορέντζο των Μεδίκων, ο δούκας του Μιλάνου Λουδοβίκο Σφόρτζα, ο Πάπας Λέοντας Χ και ο βασιλιάς Φραγκίσκος Ι της Γαλλίας. Η ξεχωριστή και ασυμβίβαστη προσωπικότητα του Λεονάρντο, καθώς και οι εξαιρετικά λεπτομερείς και ενδιαφέροντες πίνακές του, αποπνέουν ένα μυστήριο που πάντοτε αιχμαλώτιζε το ενδιαφέρον τόσο των μελετητών, όσο και του ευρύτερου κοινού.

Αφορμή για τη διάλεξη αποτελεί ο πίνακας “Σωτήρας του Κόσμου”, που ανήκε σε τρεις βασιλείς, στη συνέχεια χάθηκε και ανακαλύφθηκε ξανά περίπου πριν από μια δεκαετία. Τον Νοέμβριο του 2017 πωλήθηκε για 450.312.500 δολάρια στους Christie’s της Νέας Υόρκης. Η επανεμφάνιση και εντυπωσιακή πώληση του πίνακα πυροδότησε εκ νέου τις συζητήσεις για την τέχνη του Λεονάρντο, η οποία ομολογουμένως σπανιότατα εμφανίζεται στην αγορά προς πώληση και εξακολουθεί να είναι η πιο περιζήτητη από όλες. Αναρωτιέται κανείς γιατί; Μήπως επειδή οι πίνακες του Λεονάρντο είναι τα απόλυτα αριστουργήματα; Ή διότι οι συλλέκτες επιδιώκουν να αποκτήσουν ένα κομμάτι της απτής μεγαλοφυΐας του Λεονάρντο; Η αλήθεια είναι ότι πολλοί από τους πίνακες του Λεονάρντο είχαν ο καθένας τη δική του ταραγμένη ζωή. Ο καθηγητής David Ekserdjian, κορυφαίος ιστορικός αναγεννησιακής τέχνης στον κόσμο και ένας από λίγους που είχαν το προνόμιο να εξετάσουν τον "Σωτήρα του Κόσμου" καθώς και άλλους πίνακες του Λεονάρντο, θα διηγηθεί τις προσωπικές του ιστορίες για τον Ιταλό καλλιτέχνη!

Ο καθηγητής David Ekserdjian

Ο David Ekserdjian είναι ιστορικός τέχνης παγκοσμίου φήμης. Διδάσκει ιστορία της τέχνης και του κινηματογράφου στο πανεπιστήμιο του Leicester. Ειδικεύεται στην Αναγεννησιακή Τέχνη και κυρίως στους καλλιτέχνες Correggio και Parmigianino, οι οποίοι αποτελούν τα θέματα των δύο μονογραφιών του που κυκλοφόρησαν το 1998 και 2006 αντιστοίχως από τις εκδόσεις του Yale. Είναι επίσης ειδικός στην ιστορία τού συλλέγειν, μια ιδιότητα που του επιτρέπει να λειτουργεί ως σύμβουλος σε οίκους δημοπρασιών όπως οι Sotheby's και Christie's, αλλά και διεθνή μουσεία και γκαλερί όπως η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου και η Tate Britain, καθώς και ιδιώτες συλλέκτες.

Η γλυπτική σε μπρούντζο είναι ένας ακόμη από τους τομείς εμπειρογνωμοσύνης του καθηγητή Ekserdjian και αποτέλεσε το θέμα μιας από τις πιο πρόσφατες, από τις πολλές, εκθέσεις που έχει σχεδιάσει και επιμεληθεί. Η έκθεση "Μπρούντζος" της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών του Λονδίνου (συν-επιμελημένη με τη Cecilia Treves) έλκυσε διεθνή αναγνώριση και σχεδόν 250.000 επισκέπτες. Ο κατάλογος της έκθεσης περιγράφηκε από τη Wall Street Journal ως "το πιο όμορφο βιβλίο που δημοσιεύθηκε στον κόσμο φέτος", και κέρδισε το βραβείο του Συνδέσμου Πολιτιστικών Επιχειρήσεων για την καλύτερη νέα έκδοση της χρονιάς.

Ο καθηγητής Ekserdjian έχει πλούσιο συγγραφικό έργο –βιβλία, άρθρα, κριτικές – και εμφανίζεται συχνά στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Στο παρόν στάδιο είναι ένας εκ των δύο διοργανωτών της μεγάλης, επερχόμενης έκθεσης Raphael που θα πραγματοποιηθεί το 2020 στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου με αφορμή την επέτειο των 500 χρόνων από τον θάνατο του καλλιτέχνη.

Δήλωση του πρέσβη της Ιταλίας στην Κύπρο, Andrea Cavallari

«Πιστεύω ότι η κληρονομιά του Leonardo da Vinci ξεπερνά τα σύνορα και τον χρόνο. Εκτός του ότι είναι ένας λόγος ιδιαίτερης υπερηφάνειας για τους Ιταλούς, η ζωή και τα έργα του έχουν γίνει μέρος της κοινής μας κληρονομιάς, που είμαστε ευτυχείς να μοιραστούμε με όσους ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό, την επιστήμη και την ανθρωπότητα».