Παραπολιτικά

Η οθωμανική ΑΟΖ

Οι επιτελάρχες του Ερντογάν πήραν έναν χάρτη και τράβηξαν δυο γραμμές, με τις οποίες δημιούργησαν μια ζώνη που ενώνει την Τουρκία με τη Λιβύη! Περνώντας ξυστά από την Κρήτη και τη Ρόδο, στις οποίες δεν αναγνωρίζουν υφαλοκρηπίδα, επειδή είναι νησιά. Και παίρνοντας και ένα μέρος από την κυπριακή ΑΟΖ.

Η επιτομή της προκλητικής αυθαιρεσίας. Από πού κι ώς πού να έχει κοινή ΑΟΖ με τη Λιβύη η Τουρκία; Ε, με την τουρκική λογική, έχει. Και με βάση το τουρκικό πειρατικό δίκαιο. Και τον κανόνα Τ.Δ.Τ.Ι. (Το Δίκαιο του Ισχυρού). «Με βάση το διεθνές δίκαιο, βασικός όρος είναι η αρχή της ίσης κατανομής και όχι της ίσης απόστασης», ισχυρίζονται οι Τούρκοι. Όπως αντιλαμβάνεστε, την «ίση κατανομή» θα την αποφασίσουν οι ίδιοι. Με τα δικά τους αυθαίρετα κριτήρια, για να αρπάξουν από τους γείτονες αυτό που δεν έχουν οι ίδιοι.

Με την παράνομη και παράλογη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη (ή ακριβέστερα με το καθεστώς της Τρίπολης), επηρεάζεται κυρίως η Ελλάδα. Ο σουλτάνος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και σε γεωτρήσεις, επικαλούμενος τη συμφωνία. Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, δεν άλλαξε τα σχέδια του ισλαμοφασίστα.

Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να ετοιμάζονται για τα χειρότερα, μακριά από ψευδαισθήσεις. Ο Τούρκος νέο-οθωμανός, παραχαϊδεμένος από τον Τραμπ (αλλά και τον Πούτιν), πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να ανακηρύξει τη Μεσόγειο σε «Μάρε Τουρκόστρουμ».

ΜΠΟΞΕΡ