Παιδεία

Η επιτυχία (;) των εξετάσεων

«Βατά» τα θέματα μέχρι στιγμής, χωρίς προβλήματα η διεξαγωγή των εξετάσεων, αλλά μαθητές και εκπαιδευτικοί οδηγούνται στην εξέταση με την «ψυχή στο στόμα».

Ομαλά κύλησε η πρώτη εβδομάδα των εξετάσεων των μαθητών της Α’ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών. Οι μαθητές κλήθηκαν να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους σε εξεταστικά δοκίμια των Νέων Ελληνικών και Μαθηματικών και αναμένεται να κάνουν το ίδιο για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, της Φυσικής, των Οικονομικών, της Ιστορίας, της Χημείας, Βιολογίας την ερχόμενη εβδομάδα. Την ευχαρίστησή του εξέφρασε ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές και βελτιωτικές κινήσεις, ώστε το σύστημα αυτό να λειτουργήσει ακόμη πιο επιτυχημένα. Ανάγκη για αλλαγές βλέπουν και οι οργανωμένοι εκπαιδευτικοί, ενώ οι μαθητές εμμένουν στη θέση τους για κατάργηση των εξετάσεων.

«Τώρα βλέπουμε τη συνεχή προσπάθεια»

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, σε επίσκεψή του σε σχολεία της Λευκωσίας την περασμένη Δευτέρα, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «με τη μεταρρύθμιση οργανώθηκε για πρώτη φορά η αξιολόγηση των μαθητών, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στη συνεχή παρακολούθηση και στη δουλειά που κάνουν τα παιδιά με τους εκπαιδευτικούς τους στην τάξη και λιγότερο στις εξετάσεις, εφόσον αυτές αφορούν μόνο το 30%». Συνέχισε, τονίζοντας την ανάγκη να εξάγονται σαφή συμπεράσματα από την όλη διαδικασία, η οποία στόχο έχει να βελτιώσει την ποιότητα στην εκπαίδευση και την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Η ερχόμενη είναι εβδομάδα συναντήσεων για τον Υπουργό, ο οποίος κάλεσε οργανωμένους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές για μια πρώτη επαφή ώστε να τεθούν στο τραπέζι ζητήματα που αφορούν όλους. Ο ίδιος ανέφερε, σχετικά με την οργάνωση των εξετάσεων, ότι αυτές μπορεί να τύχουν κάποιων βελτιωτικών κινήσεων. «Τα τεχνικά ζητήματα και οι διευθετήσεις μπορεί να προσαρμοστούν. Θα ακολουθήσουμε τι είναι πρακτικά καλύτερο για όλους και με το πέρας των εξετάσεων θα συζητήσουμε για να δούμε ενδεχομένως του χρόνου να είναι καλύτερος ο σχεδιασμός για να μετατεθούν αυτές οι εξετάσεις μετά τις γιορτές. Σίγουρα θα αντλήσουμε από την εμπειρία που έχουμε τώρα».

«Το Υπουργείο δεν ήταν έτοιμο για τις εξετάσεις»

Μπορεί το ΥΠ να εκφράζει την ευχαρίστησή του για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, ωστόσο μαθητές και εκπαιδευτικοί εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους απέναντι σε προβλήματα που συνάντησαν στη διαδικασία. Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, μιλώντας στη «Σ» ανέφερε πως πρέπει να γίνουν αλλαγές σε όλη τη διαδικασία. «Παρουσιάστηκαν προβλήματα και φάνηκε ότι το Υπουργείο δεν ήταν έτοιμο να προχωρήσει στη διαδικασία αυτή. Αυτό έδειξαν και οι συνεχείς εγκύκλιοι που έστελνε το Υπουργείο Παιδείας, που, αντί να ξεκαθαρίζει κάποια πράγματα, διατηρούσε την ασάφεια προκαλώντας περισσότερο άγχος στους εκπαιδευτικούς. Το πιο σημαντικό όμως αφορούσε την ύλη, η οποία δεν ήταν σύμφωνη με τον καθαρό εκπαιδευτικό χρόνο που είχαμε. Οι εκπαιδευτικοί των εξεταζόμενων μαθημάτων σίγουρα έτρεχαν να προλάβουν για να καλύψουν την ύλη. Οι μαθητές δεν είχαν χρόνο να εμπεδώνουν και να αφομοιώνουν τη γνώση». Η ύλη πρέπει να είναι τέτοια που να βοηθά τους μαθητές να εμπεδώνουν, όπως τόνισε, συμπληρώνοντας πως χρειάζεται χρόνος για τον εκπαιδευτικό. Μετά τη λήξη των εξετάσεων οι οργανωμένοι εκπαιδευτικοί θα αξιολογήσουν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τώρα, αλλά και τους προηγούμενους μήνες και θα τα παρουσιάσουν στον Υπουργό, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, θα έχουν την πρώτη συνάντηση μαζί του. Όσον αφορά τις αλλαγές που προτείνουν, ο κ. Χατζησάββας ανέφερε ότι «δεν μπορούν να γίνονται ταυτόχρονα μαθήματα και εξετάσεις. Αυτήν την περίοδο θα πρέπει να είναι κλειστά τα σχολεία για να προετοιμάζονται οι μαθητές. Επίσης, ένα άλλο θέμα που εγείρεται, εκτός βέβαια από την αποφόρτιση της ύλης που είναι βασικό, είναι κατά πόσον το εξεταστικό δοκίμιο πρέπει να είναι κεντρικό ή όχι. Αυτό έχει και τα θετικά και τα αρνητικά. Το αρνητικό είναι ότι δεν ξέρεις τον βαθμό δυσκολίας που μπορεί να έχει το κεντρικό, αν και μέχρι στιγμής φάνηκε ότι τα εξεταστικά δοκίμια είχαν τον βαθμό δυσκολίας που αναλογούσε στην περίπτωση. Το θετικό είναι ότι δεν υπάρχει πλέον ανισότητα μεταξύ των μαθητών». Ολοκληρώνοντας, ανέφερε ότι ο θεσμός θα πρέπει να αξιολογηθεί άμεσα με τη λήξη του α’ τετραμήνου από το κέντρο έρευνας και αξιολόγησης του παιδαγωγικού ινστιτούτου.

Συνεχίζουν τον αγώνα κατά των εξετάσεων

Οι μαθητές, που βιώνουν στο πετσί τους αυτές τις αλλαγές, δηλώνουν διά στόματος του εκπροσώπου τους, Γιάννη Λαπίθιου, ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα για την κατάργηση των εξετάσεων, οι οποίες μόνο άγχος προκαλούν στους μαθητές, όπως τόνισε. «Οι μαθητές μπορεί να είδαν ότι τα εξεταστικά δοκίμια δεν ήταν τόσο δύσκολα όπως φοβούνταν, ωστόσο ο φόρτος που δίνει η εξέταση ανά τετράμηνο και το άγχος που προκαλεί όλη η φιλοσοφία γύρω από αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά. Μαθητές μού ανέφεραν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να περνούν αυτό το άγχος διπλά κάθε χρόνο. Υπάρχει τρομερή πίεση, μείωση του χρόνου αλλά η ύλη δεν μειώνεται». Όσον αφορά τις διορθωτικές κινήσεις που ενδεχομένως να γίνουν για τις επόμενες εξετάσεις, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ δήλωσε στη «Σ» ότι για τους ίδιους δεν υπάρχουν διορθωτικές κινήσεις «γιατί από τη στιγμή που τα προβλήματα που συναντήσαμε τώρα, τα λέγαμε από πριν και δεν μας άκουγε κανένας, παρά μόνο ανώριμα παιδιά μάς φώναζαν, τότε απλώς λέμε ότι μας θεωρούν πειραματόζωα και έτσι νιώθουμε. Από πριν λέγαμε ότι το σύστημα θα γίνει εξετασιοκεντρικό, θα υπάρχει η απόλυτη βαθμοθηρία, θα αυξηθεί η παραπαιδεία και άλλα πολλά. Περίμεναν να περάσει το α’ τετράμηνο για να τα δουν; Βλέπουμε μια κοροϊδία απέναντί μας και καθόλου σεβασμό». Ο αγώνας θα συνεχιστεί, όπως δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι αν δεν εισακουστούν, θα προχωρήσουν σε δυναμικά μέτρα. «Ζητούμε την κατάργηση του θεσμού αυτού και τροποποίηση της νομοθεσίας. Το ζητούμενό μας δεν είναι μόνο η κατάργηση αλλά η εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων που θα μπορούν να δώσουν μια σωστή και ολόπλευρη αξιολόγηση του μαθητή». Ερωτηθείς για τις εισηγήσεις που έχουν να δώσουν στον Υπουργό, ο Γιάννης Λαπίθιος είπε ότι θα μπορούσαν να «υπάρχουν διαγωνίσματα 90λεπτα χωρίς εξεταστική περίοδο και χωρίς να χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία. Με αυτό θα υπάρχει και ο χρόνος για να υλοποιηθούν και οι άλλες εναλλακτικές που υπάρχουν για την αξιολόγηση του μαθητή, όπως για παράδειγμα τα projects. Αν πάμε τώρα σε όλα τα σχολεία της Κύπρου, δεν θα βρούμε ένα που να έχει προχωρήσει με αυτά λόγω έλλειψης χρόνου που αναλώνεται στην κάλυψη της ύλης». Εκτός αυτού τόνισε την ανάγκη για την ύπαρξη μιας ολόπλευρης μόρφωσης, την παρουσία της κοινωνικής μόρφωσης και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης. «Αντ’ αυτού ριχνόμαστε σε μάχες εξετάσεων. Η παιδεία μας αντιμετωπίζει χρόνια τώρα προβλήματα. Εμείς τα συναντούμε μπροστά μας. Όπως για παράδειγμα η έλλειψη του ανθρώπινου δυναμικού, που είναι πλέον απαραίτητο στα σχολεία. Όπως οι κοινωνικοί λειτουργοί, που επιβάλλεται να μπουν στα σχολεία. Μόνον ένα σύμβουλο έχουμε για τόσους μαθητές». Τέλος, ανέφερε ότι «τα όποια προβλήματα φαίνονται στους μαθητές, η αδιαφορία, η έλλειψη ενδιαφέροντος, η άγνοια κ.λπ, πηγάζουν από τις υπόλοιπες ελλείψεις και την αδυναμία του σχολείου να προσφέρει την ολόπλευρη μόρφωση που χρειάζεται ο μαθητής».