Υγεία

Έξι μήνες ΓεΣΥ, ένας απολογισμός

Μέρα με τη μέρα το Γενικό Σύστημα Υγείας βελτιώνεται και κερδίζει το στοίχημα για την παροχή ποιοτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατά τρόπο καθολικό και αλληλέγγυο

Έχοντας συμπληρώσει έξι μήνες από την έναρξη της πρώτης φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), μπορούμε πια να προβούμε σε μια πρώτη αξιόπιστη αποτίμηση της μεγάλης αυτής κοινωνικής μεταρρύθμισης, η οποία έγινε πράξη και άλλαξε τη ζωή μας μετά από πολλές δεκαετίες ατέρμονων συζητήσεων.

Το ΓεΣΥ δέχθηκε έντονη και πολλές φορές άδικη κριτική πριν από την έναρξή του. Παρόλα αυτά, η θέρμη με την οποία η κυπριακή κοινωνία αγκαλιάζει το ΓεΣΥ καταδεικνύεται από τους αριθμούς των εγγεγραμμένων δικαιούχων και την αυξητική ροή εγγραφής των ιατρών και των άλλων επαγγελματιών υγείας. Και κόντρα στην ομολογουμένως αρνητική και απογοητευτική τάση, που επικρατούσε τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του Συστήματος, το ΓεΣΥ βελτιώνεται μέρα με τη μέρα και κερδίζει το στοίχημα για την παροχή ποιοτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατά τρόπο καθολικό και αλληλέγγυο.

Το ΓεΣΥ είναι γεγονός με την υπομονή και την επιμονή που δείξαμε όλοι, Κυβέρνηση, Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, κοινωνία, οργανωμένοι ασθενείς και άλλες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και οι ομάδες των επαγγελματιών υγείας. Θέλω και δημοσίως για μια ακόμη φορά να δηλώσω ότι καταλυτική είναι η στήριξη που έχουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ουσιαστικά έγειρε την πλάστιγγα για την εφαρμογή του ΓεΣΥ ειδικά την περίοδο που προηγήθηκε της 1ης Ιουνίου 2019, τότε που αρκετοί αμφέβαλλαν κατά πόσον θα προχωρούσαμε στην κορυφαία αυτή τομή. Σημαντική είναι ασφαλώς και η συμβολή των πολιτικών δυνάμεων, που χωρίς την ομόφωνη έγκρισή τους το 2017, θα βιώναμε ακόμα τις παθογένειες του προηγούμενου συστήματος. Και παρόλο που το Σύστημα Υγείας βρίσκεται πια σε λειτουργία, όλοι όσοι προανέφερα έχουν το δικό τους λιθαράκι να βάλουν για την αναβάθμιση του οικοδομήματος που λέγεται ΓεΣΥ, μέσα από καλόπιστη και εποικοδομητική κριτική και συνεργασία για εντοπισμό και επίλυση των αδυναμιών, έτσι ώστε το Σύστημα να αναβαθμίζεται συνεχώς, προσφέροντας τις βέλτιστες δυνατές υπηρεσίες στους δικαιούχους.

Θα ήταν ανειλικρινές να ισχυριστώ ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Εκείνο όμως για το οποίο μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι έχουμε την πολιτική βούληση και την προθυμία να εργαστούμε για την αντιμετώπισή τους. Η προσαρμογή με το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στον χώρο της Υγείας παραμένει η μεγάλη πρόκληση για όλους μας, τους δικαιούχους αλλά και τους παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Η μετάβαση στην εποχή ΓεΣΥ είναι μείζον στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν και τα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία έχουν δεδομένη τη στήριξη του κράτους αλλά όχι χωρίς περιορισμούς. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι επενδύουμε στα δημόσια νοσηλευτήρια έχοντας πάντα υπόψη την οικονομική βιωσιμότητα και τη χρηστή διοίκηση, γι’ αυτό απευθύνω έκκληση για τερματισμό της κινδυνολογίας, η οποία υπονομεύει την ποιότητά τους, την προσφορά τους αλλά και την ίδια την ύπαρξή τους. Ο προϋπολογισμός του 2020 για τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι ο υψηλότερος στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και, μεταξύ άλλων, προβλέπει €25 εκατομμύρια για την αναβάθμιση κτηρίων και άλλα €15 εκατ. για αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ενώ συνεχείς είναι οι επενδύσεις μας σε ανθρώπινο δυναμικό, αφού μόνο για τα έτη 2019 και 2020, προβλέπονται σχεδόν 500 νέες θέσεις για τα δημόσια νοσηλευτήρια. Σκοπός είναι ο ΟΚΥπΥ, ως ο πολυπληθέστερος πάροχος του ΓεΣΥ, να έχει νοσοκομεία με διοικητική και οικονομική σταθερότητα.

Ζωτικής σημασίας είναι και η προσφορά των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ιδιαίτερα στη δεύτερη φάση της ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας, που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου 2020. Προσβλέπω σε αίσια κατάληξη των διαβουλεύσεων για ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι ο δικαιούχος θα έχει το δικαίωμα της επιλογής του ιατρού και του νοσηλευτηρίου που ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί να του προσφέρει τις υπηρεσίες που χρειάζεται.

Το ΓεΣΥ δεν σχεδιάστηκε εν μιά νυκτί, ούτε και εφαρμόζεται για να ναυαγήσει. Εξάλλου, η καθολική αποδοχή της οποίας έτυχε από τους δικαιούχους, που είδαν την καθημερινότητά τους να αλλάζει και τα οικογενειακά τους έξοδα να περιορίζονται, αλλά και η θετική προσέγγιση που έδειξαν οι πάροχοι, αποτελούν όπλα στη φαρέτρα μας για να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε το ΓεΣΥ τώρα και για τις μελλοντικές γενεές. Είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την ομαλοποίηση της λειτουργίας της 1ης φάσης και την πλήρη ανάπτυξη του ΓεΣΥ και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε όλους τους εμπλεκόμενους στο πλευρό μας.

*Υπουργός Υγείας