Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Πρώτα ξεκαθάρισμα με Τουρκία, μετά Κυπριακό

Ακούν πολλά από τα κατεχόμενα, πιστεύουν λίγα όμως στο Προεδρικό - Σημειώθηκε με κεφαλαία η αναφορά Ακιντζί για τις εγγυήσεις, χρειάζονται όμως πράξεις

Προσηλωμένη στη διπλωματική εκστρατεία που σχεδίασαν από κοινού με την Ελλάδα και υλοποιούν βήμα προς βήμα, με στόχο την ανατροπή των τετελεσμένων που επιχειρεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι η Λευκωσία. Μπορεί στα κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακιντζί να επιχειρεί ξεκάθαρα να συντηρήσει το εθνικό ζήτημα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας – με σαφή προεκλογική σκοπιμότητα – ωστόσο στο Προεδρικό δεν παρασύρονται. Οι συνθήκες που επικρατούν και που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία με την επεκτατική της πολιτική, όχι μόνο δεν επιτρέπουν άλλες σκέψεις, αλλά στην ουσία απαγορεύουν στον οποιονδήποτε να συζητεί για το Κυπριακό, αφού θα προκαλέσει τα αισθήματα και συναισθήματα πολλών.

Η πρώτη εικόνα… τακτικής

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη – όπως αυτή αντανακλάται στα σχετικά συμπεράσματα – σε συνάρτηση με την κρυστάλλινη (επιτέλους) τοποθέτησης των ΗΠΑ, μέσω του πρέσβη τους στην Αθήνα, οικοδόμησαν ένα πολιτικό περιβάλλον ευνοϊκό ως προς τις σκέψεις που κάνει ενδόμυχα η Λευκωσία. Σκέψεις που στο τέλος βεβαίως καταλήγουν στο Κυπριακό και που στοχεύουν σε βελτίωση προς όφελος της ε/κ πλευράς των συνθηκών υπό τις οποίες θα επανακάμψει, προφανώς μετά την ψηφοφορία στα κατεχόμενα, ουσιώδης διάλογος και διαπραγματεύσεις.

Αποκωδικοποιώντας σκέψεις και απόψεις που αναπτύσσονται στα ενδότερα του Προεδρικού, η «Σ» αντιλαμβάνεται ότι το κομμάτι της απόφασης του Συμβουλίου που αλλάζει κάπως (και αναλόγως βούλησης πάντα) τις ισορροπίες είναι αυτό που κάνει ξεκάθαρο ότι οι συμφωνίες που υπογράφει η Τουρκία δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα για άλλα κράτη, γιατί παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα.

Σημείο το οποίο καθ’ υπερβολήν ερμηνευμένο λέει στην Κυπριακή Δημοκρατία «προχώρα» με τις γεωτρήσεις και όσα κάνει η Τουρκία θα αντιμετωπιστούν.

Και άρα επιτρέπει επαναφορά στο προσκήνιο της τακτικής εκείνης που ήθελε το φυσικό αέριο να αποτελεί μοχλό πίεσης προς την τ/κ κοινότητα για να «προσγειωθεί» σε λογικές προσεγγίσεις στο Κυπριακό, να βοηθήσει στην επίλυσή του και να «απολαύσει» και αυτή τα οφέλη από τις ενεργειακές προοπτικές.

Βεβαίως θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη αυτό για το οποίο τις τελευταίες ώρες γράφτηκαν πολλά. Δηλαδή για τη «σαλαμοποιημένη αντιμετώπιση» της Τουρκίας από τις Βρυξέλλες, που δεν θέλουν να έλθουν σε ευθείας σύγκρουση λόγω… μεταναστευτικού.

Και εδώ μπαίνει ο Ακιντζί

Και κάπου εδώ, αν κάποιος δει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, εισέρχεται ο ρόλος του Μουσταφά Ακιντζί.

Οι αναφορές του την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, στο πλαίσιο διακαναλικής συνέντευξης για τα θέματα ασφάλειας – εγγυήσεων, που αναμεταδόθηκαν αβρόχοις ποσί από ΜΜΕ στις ελεύθερες περιοχές, δημιούργησαν μεν ένα κλίμα ευφορίας στους γνωστούς κύκλους των Ε/κ, ωστόσο πρέπει να αναγνωστούν σωστά και στο σωστό πλαίσιο.

Ο κατοχικός ηγέτης ναι μεν έδειξε να διαφοροποιείται από την τουρκική αναλγησία για τα απαράδεκτα παρεμβατικά και εγγυητικά δικαιώματα, ωστόσο το κυριότερο είναι ότι ξεδόντιασε τα επιχειρήματα της Δημοκρατίας για τα όσα έγιναν στο Κραν Μοντανά.

Είπε, δηλαδή, επιχειρηματολογώντας για τη θέση του πως ο Γ.Γ δεν εισηγήθηκε κατάργηση εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά έβαλε στην εξίσωση των συζητήσεων την ανάγκη για μελέτη και διαφοροποίηση του ζητήματος.

Από την άλλη, ο Μουσταφά Ακιντζί, αν πραγματικά πιστεύει τα όσα λέγει κατά καιρούς, τα οποία τον φέρνουν σε σύγκρουση με τις εθνικιστικές δυνάμεις στα κατεχόμενα και την ηγεσία της Τουρκίας, θα πρέπει να τα επαναλάβει την ώρα που καίει το σίδερο. Όταν δηλαδή το Κυπριακό θα επανέλθει στο φως και θα συζητείται η επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου. Αλλιώς θα παραμείνουν συνθήματα που χρησιμοποιούνται για καθαρά προεκλογικούς σκοπούς. Άλλωστε ο κατοχικός ηγέτης έχει ράψει όλη τη διαδικασία με τρόπο που να τον βοηθά να διατηρήσει τον θώκο του. Και αυτό είναι ρεαλιστικό μόνο με βάση το Κυπριακό.

Υποστηρίξτε τη