Παραπολιτικά

Η Γερουσία δεν άκουσε τον Τραμπ

Ηχηρό χαστούκι στον Ερντογάν, αλλά και στον φίλο του τον Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους αμερικανική Γερουσία, αναγνωρίζοντας τη γενοκτονία των Αρμενίων, σε μια ιστορική απόφαση. Μετά την ανάλογη απόφαση της Βουλής, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ο Τραμπ επεχείρησε επανειλημμένα να μπλοκάρει την απόφαση της Γερουσίας, μέσω δικών του γερουσιαστών. Τα κατάφερε τρεις φορές. Την τέταρτη απέτυχε.

Οι Τούρκοι αντέδρασαν με τον αναμενόμενο τρόπο. Αντί να δεχτούν κι αυτοί την ιστορική αλήθεια και να ζητήσουν συγγνώμη από τον αρμενικό λαό, κλείοντας αυτό το κεφάλαιο, άρχισαν τις απειλές και τις ύβρεις. Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε το ψήφισμα «επαίσχυντο» και ο πολύς Τσαβούσογλου δήλωσε ότι δεν έχει απολύτως καμιά ισχύ.

Το ψήφισμα είναι ενδεικτικό και του κλίματος εναντίον της Τουρκίας που επικρατεί στο αμερικανικό Κογκρέσο, ιδιαίτερα μετά την εισβολή στη Συρία, αλλά και τον θερμό εναγκαλισμό της με τη Ρωσία.

Η απόφαση για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων βρίσκεται τώρα ενώπιον του Προέδρου Τραμπ. Δεν φαντάζομαι να τολμήσει να την απορρίψει, γιατί τότε θα επιβεβαιώσει πλέον τις υφέρπουσες φήμες ότι δείχνει μιαν ανεξήγητη συμπάθεια προς τον Ερντογάν, λόγω προσωπικών συμφερόντων στην Τουρκία. Και κατύσιη του από την Κιμ Καρντάσιαν! Η αρμενικής καταγωγής διάσημη τηλεπερσόνα είναι ικανή να του προκαλέσει τέτοια ζημιά, που δεν ξαναβλέπει τον Λευκό Οίκο ούτε με κυάλια.

ΜΠΟΞΕΡ