Παραπολιτικά

Έσπασε αβγά, αλλά θα φάνε την ομελέτα;

Το ΓεΣΥ το συζητούσαμε για δεκαετίες ολόκληρες, το παίρναμε, το φέρναμε, αλλά δεν καταφέρναμε να το θέσουμε σε εφαρμογή. Χρειάστηκε ο τσαμπουκάς ενός αποφασισμένου Υπουργού Υγείας, του Γιώργου Παμπορίδη, για να ξεκινήσει ο ευλογημένος αυτός θεσμός. Με τα όσα αρνητικά τον συνοδεύουν, τα οποία πρέπει να βελτιωθούν.

Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο μόλις αποχωρήσας υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ύστερα από συζητήσεις και διαβουλεύσεις που κράτησαν χρόνια, ετοίμασε ένα νομοσχέδιο και έβαλε κάτω και συγκεκριμένες συγχωνεύσεις Δήμων, οι οποίοι περιορίζοναι στους 17 από τους 30. Όπως ήταν αναμενόμενο, άρχισαν οι φωνές διαμαρτυρίας από κάποιους δημάρχους, που αντιδρούν στον υποχρεωτικό «πολιτικό γάμο» του Δήμου τους με άλλον Δήμο, ενώ και κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης άφησαν να εννοηθεί ότι δεν θα δεχτούν τόσο εύκολα το σχέδιο Πετρίδη. Όπως καταλαβαίνετε, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει να περάσει μέσα από τις Συμπληγάδες των τοπικών και προσωπικών συμφερόντων, των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, της λαϊκιστικής συμπεριφοράς και όλων των γνωστών παρομοίων φαινομένων της μπανανίας μας.

Ενόψει και των βουλευτικών εκλογών του 2021, τα κόμματα θα σφυγμομετρήσουν τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών και θα πάρουν τις αποφάσεις τους ανάλογα με το αν οι ψηφοφόροι αποδέχονται ή απορρίπτουν τις προτεινόμενες συγχωνεύσεις. Και κάποιοι Δήμαρχοι θα δώσουν μάχες μέχρις εσχάτων υπέρ καρέκλας. Οφείλει η Κυβέρνηση να ενημερώσει σωστά και έγκαιρα τους πολίτες για τα οφέλη της μεταρρύθμισης, ώστε να την ενστερνισθούν, για να τους έχει συμμάχους στη μεγάλη αυτή προσπάθεια.

«Τολμήσαμε και σπάσαμε αβγά. Χωρίς να σπάσεις αβγά, δεν μπορείς να φτιάξεις ομελέτα», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Κωνσταντίνου Πετρίδη για την... ομελέτα μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το θέμα τώρα είναι αν θα φάνε κιόλας την ομελέτα στη Βουλή ή αν θα ζητήσουν νέα ομελέτα από τον νέο υπουργό.

Καλ-ομελέτα κι έρχεται, κύριε Νουρή μου.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ