Παραπολιτικά

Θα ξανάρθουν οι φρεγάτες;

Ναυτική άσκηση συνεργασίας πραγματοποίησαν η Κυπριακή Δημοκρατία, η Γαλλία και η Ιταλία, στα ανοιχτά της Κύπρου. Η άσκηση έχει τη σημασία της, καθώς έγινε σε μια περίοδο έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας και έστειλε τα ανάλογα μηνύματα. Βεβαίως, η Άγκυρα αγνοεί επιδεικτικά τέτοια μηνύματα, όπως και όλα τα ψηφίσματα και τις καταδικαστικές αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα που καταψήφισε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το ψήφισμα για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας. Παρόμοια τύχη θα έχουν και τα «διπλωματικά τείχη» που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχτισε απέναντι στην τουρκική αυθαιρεσία, κατά την έκφραση του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Το μέγα ερώτημα είναι τι θα γίνει εάν ο Ερντογάν «περάσει τον Ρουβίκωνα» και αποτολμήσει γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Πόσο τα ευρωπαϊκά «διπλωματικά τείχη» θα προστατεύσουν την Ελλάδα (και την Κύπρο);

Ειδικά για την Κύπρο, θα θέλαμε να ξαναδούμε τις φρεγάτες, που έστειλαν η Γαλλία και η Ιταλία για τη ναυτική άσκηση της περασμένης εβδομάδας, σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει γεώτρηση σε οικόπεδα τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί στη γαλλική Total και την ιταλική ΕΝΙ. Πάντως, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, αναφερόμενη στη συμμετοχή της ιταλικής φρεγάτας στην κοινή άσκηση, έγραψε: «Το μήνυμα προς την Άγκυρα είναι σαφές: αν χρειαστεί να δείξουμε τη σημαία μας, εμείς είμαστε έτοιμοι»!

Δείξτε τους την, παιδιά. Διότι μέχρι τώρα, μόνο αυτοί μας τη δείχνουνε...

ΜΠΟΞΕΡ