Τουρισμός

Βαρύς χειμώνας για τον τουρισμό

Oι ξένοι επισκέπτες εγκαταλείπουν τη χώρα μας στα μέσα, σχεδόν, του φθινοπώρου, ενώ τουριστικές περιοχές, οι οποίες φιλοξενούν δεκάδες χιλιάδες τουριστών ημερησίως, μετατρέπονται ξαφνικά σε "πόλη φάντασμα", εν αναμονή της επόμενης καλοκαιρινής ή ανοιξιάτικης περιόδου

Σε άδειες πολιτείες έχουν μετατραπεί εν μέσω χειμερινής περιόδου Αγία Νάπα και Πρωταράς, ενώ σαφώς μειωμένη είναι η τουριστική κίνηση και στην Πάφο. Το τέλος της τουριστικής περιόδου έφερε στην επιφάνεια άλλο ένα πρόβλημα, το οποίο οι παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας επαναφέρουν κάθε χειμώνα, και το γεγονός ότι οι ξένοι επισκέπτες εγκαταλείπουν τη χώρα μας στα μέσα, σχεδόν, του φθινοπώρου, ενώ τουριστικές περιοχές οι οποίες φιλοξενούν δεκάδες χιλιάδες τουριστών ημερησίως, μετατρέπονται ξαφνικά σε "πόλη φάντασμα", εν αναμονή της επόμενης καλοκαιρινής ή ανοιξιάτικης περιόδου.

Πρόκειται, σαφώς, για ένα χρόνιο πρόβλημα, αφού από δημιουργίας της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας, οι αρμόδιοι ζητούν επιτακτικά αλλαγή της φιλοσοφίας και δημιουργία υποδομών ώστε να προσελκύεται ολόχρονος τουρισμός.

Μειωμένα τα έσοδα του τουρισμού

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Στατιστική Υπηρεσία, τα έσοδα από τον τουρισμό κατά το εννιάμηνο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος του 2019 διαμορφώθηκαν στα €2.23 εκ. σε σύγκριση με €2.26 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Η κατά κεφαλήν δαπάνη τουριστών για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019 ανήλθε σε €685,15 σε σύγκριση με €700,21 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου, σημειώνοντας μείωση 2,2%.

Αντίθετα, αύξηση 1,1% παρουσίασε η κατά κεφαλήν ημερήσια δαπάνη τουριστών για την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2019 σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018 (από €75,29 σε €76,13).

Εξάλλου, τα έσοδα από τον τουρισμό για τον Σεπτέμβριο ανήλθαν σε €377,2 εκ. σε σύγκριση με €378,8 εκ. τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 0,4%.

Πρόκειται για τον έκτο μήνα στο τρέχον έτος που καταγράφεται ετήσια μείωση στα έσοδα από τον τουρισμό.

Η κατά κεφαλήν δαπάνη τουριστών για τον Σεπτέμβριο 2019 ανήλθε σε €718,81 σε σύγκριση με €728,23 τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου, σημειώνοντας μείωση 1,3%, ενώ η κατά κεφαλήν/κατά ημέρα δαπάνη τουριστών για τον Σεπτέμβριο 2019 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2018 σημείωσε αύξηση 3,0% (από €76,66 σε €78,99).

Τον Σεπτέμβριο του 2019 η μέση διάρκεια παραμονής μειώθηκε στις 9,1 μέρες από 9,5 μέρες τον Σεπτέμβριο του 2018, παρουσιάζοντας ετήσια μείωση 4,2%.

Τόσο η μείωση στα έσοδα κατά τον Σεπτέμβριο, όσο και η μείωση στις μέρες παραμονής των τουριστών καταδεικνύει ότι αφενός η τουριστική κίνηση κατά τη χειμερινή περίοδο δεν προβλέπεται με αισιοδοξία και αφετέρου προβληματίζει η επόμενη καλοκαιρινή τουριστική περίοδος.

Τα μισά ξενοδοχεία είναι κλειστά στην Πάφο

Όπως αναφέρει στη "Σ" ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, το 45%, περίπου, των ξενοδοχείων στην Πάφο είναι ανοικτά κατά τη χειμερινή περίοδο με τουρίστες κυρίως από τη Μεγάλη Βρετανία. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επισημάνει ότι ενώ υπάρχουν σημεία αναφοράς στην Πάφο που δικαιολογούν τον χειμερινό τουρισμό, το σημαντικότερο είναι η ύπαρξη συνδεσιμότητας και πτήσεων που να συνεχίσουν να προσελκύουν επισκέπτες καθ'όλη τη διάρκεια του έτους.

Απουσία υποδομών στην ελεύθερη Αμμόχωστο

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας τόνισε ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επαρχία Αμμοχώστου είναι η έλλειψη υποδομών που να προσελκύουν τους επισκέπτες. Πάντως η εικόνα της επαρχίας Αμμοχώστου εν μέσω χειμερινής περιόδου είναι θλιβερή, καθώς μόλις 18 με 20 ξενοδοχειακές μονάδες παραμένουν ανοικτές, και οι οποίες καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να διατηρούν τις εγκαταστάσεις σε λειτουργία με τα έξοδα τα οποία συνεπάγονται, ώστε να καταφέρουν μέσω εκπτώσεων και ειδικών προσφορών να προσελκύουν τουρισμό. Πέρα από τα ξενοδοχεία, όμως, η ίδια εικόνα παρουσιάζεται σε όλες τις επιχειρήσεις, καθώς το 90%, τουλάχιστον, έχει βάλει προσωρινό λουκέτο μέχρι την έναρξη της επόμενης καλοκαιρινής περιόδου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Τάκκας στη "Σ", πέραν του ήλιου και της θάλασσας, δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που να μπορέσουν να πείσουν ένα επισκέπτη να ταξιδέψει στη χώρα μας κατά τον χειμώνα. Γίνονται μεν προσπάθειες από τον ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου με τα "shelter periods" καθώς και από τις τοπικές Αρχές με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν, χωρίς όμως αυτό να συμβάλλει ολοκληρωτικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Από την άλλη, η ελεύθερη Αμμόχωστος έχει ανάγκη από αναπτυξιακά έργα και σημεία αναφοράς. Οι δύο μαρίνες σε Αγία Νάπα και Πρωταρά σίγουρα θα συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση, όμως για να στηριχτεί ο "θεματικός" τουρισμός χρειάζονται περισσότερα έργα, όπως γήπεδα γκολφ, συνεδριακά κέντρα, έμφαση στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τη γαστρονομία, στη διατήρηση της υπαίθρου και του φυσικού περιβάλλοντος, στην αξιοποίηση της ενδοχώρας, στην ανάδειξη των υφιστάμενων αλλά και παραμελημένων πολιτιστικών μνημείων και άλλων κατηγοριών θεματικών μορφών τουρισμού και δραστηριοτήτων.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι τουλάχιστον στην επαρχία Αμμοχώστου έχουν γίνει προσπάθειες τελευταία ώστε η τουριστική περίοδος να διαρκεί οκτώ ολόκληρους μήνες, να ολοκληρώνεται στα μέσα Νοεμβρίου και να ξεκινά περί τα μέσα Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι η νεκρή περίοδος αφορά μόλις τέσσερεις μήνες, οι οποίοι μεταφράζονται σε απώλεια εσόδων εκατομμυρίων για τη χώρα μας από τη βαριά βιομηχανία του τουρισμού.