Παραπολιτικά

Έφαε ισραηλινή πόρτα ο σουλτάνος

Κουβέντες του... αερίου ήταν τελικά οι πληροφορίες που διοχετεύθηκαν από τουρκικής πλευράς για πιθανή επαναπροσέγγιση Τουρκίας - Ισραήλ, στο πλαίσιο της οποίας η Τουρκία επανέφερε το θέμα της δημιουργίας ενός τουρκοϊσραηλινού αγωγού φυσικού αερίου, με στόχο να υπονομεύσει τον EastMed.

Ύστερα από κάποια αρχική σύγχυση, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στη στάση της ισραηλινής κυβέρνησης και ότι δεν τίθεται θέμα τουρκοϊσραηλινού αγωγού, ούτε και εγκατάλειψης του EastMed.

Την ίδια ώρα, όμως, και η δική μας κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει πιο ζεστά το θέμα του EastMed, του οποίου η γεωπολιτική σημασία είναι τεράστια τόσο για την Κύπρο και την Ελλάδα, όσο και για το Ισραήλ.

Η επίσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ερχόμενο μήνα στα Ιεροσόλυμα προσφέρει μια καλή ευκαιρία για ανανέωση των δεσμεύσεων για τον EastMed, αλλά και για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών μας με το Ισραήλ.

Και μιας και το έφερε η κουβέντα, με αφορμή την άρνηση της ισραηλινής πλευράς να συζητήσει θέμα αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, μακάρι με την ίδια σαφήνεια να μας έλεγαν και κάποια δικά μας κόμματα, και συγκεκριμένα ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, ότι δεν αποδέχονται τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Τουρκία, μετά τη λύση του Κυπριακού. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν εμπιστευόμαστε την τύχη του φυσικού μας πλούτου στην Άγκυρα. Ποτέ!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ