Κόστος Ζωής

Μικρό καλάθι κρατούν οι Κύπριοι

Το 74% των ερωτηθέντων δηλώνoυν στη «Σημερινή» ότι οι φετινές χριστουγεννιάτικες αγορές τους θα περιοριστούν μόνο στα αναγκαία

Συγκρατημένοι εμφανίζονται φέτος οι Κύπριοι καταναλωτές όσον αφορά τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους. Σε έρευνα με θέμα το «Χριστουγεννιάτικο Καλάθι», που διεκπεραίωσε το IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για λογαριασμό της «Σημερινής» της Κυριακής, το 74% των ερωτηθέντων απάντησαν πως φέτος θα περιοριστούν στην αγορά μόνο των αναγκαίων. Συγκρίνοντας τις τιμές σε σχέση με πέρσι, οι πλείστοι θεωρούν ότι βρίσκονται στα ίδια επίπεδα, ενώ κάποιοι εντοπίζουν κάποιαν αύξηση. Ο Κύπριος καταναλωτής φέτος είναι πιο διαβασμένος και επιλέγει να κάνει «έξυπνες αγορές», συγκρίνοντας τιμές και αγοράζοντας εναλλακτικές μάρκες προϊόντων. Έτσι παραμένουν εντός προϋπολογισμού και δεν προβαίνουν σε σπατάλες. Η συντριπτική πλειοψηφία (80%) των ερωτηθέντων δηλώνουν πως το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και η αξία των δώρων που θα προσφέρουν φέτος στους αγαπημένους τους δεν έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με πέρσι. Για τις αγορές τους, το κόστος των οποίων φέτος θα κυμαίνεται γύρω στα €301- €500, οι Κύπριοι θα προτιμήσουν τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και τα εμπορικά κέντρα. Το 84% των εργαζομένων δηλώνουν ότι θα λάβουν φέτος τον 13ο μισθό, είτε ολόκληρο είτε εν μέρει, τον οποίο θα ξοδέψουν κυρίως στα χριστουγεννιάτικα δώρα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ανάθεση: «Σημερινή» της Κυριακής. Διεξαγωγή: Δεκέμβριος 2019. Κάλυψη: Παγκύπρια – αστικές και αγροτικές περιοχές. Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες άνω των 18. Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα. Επιλογή δείγματος: τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Συλλογή στοιχείων: τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ €301 - €500 ΕΥΡΩ

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές σας σε σχέση με πέρσι έχουν αυξηθεί, είναι στα ίδια επίπεδα ή έχουν μειωθεί;

ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΘΕΙ 16%

ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ 60%

ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΘΕΙ 19%

ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΑΓΟΡΕΣ ΑΚΟΜΗ 5%

Στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρσι έχουν παραμείνει οι αγορές των καταναλωτών για τα Χριστούγεννα, όπως δηλώνει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων.

Με τη μέχρι τώρα επαφή που έχετε με τη φετινή χριστουγεννιάτικη αγορά, πιστεύετε ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί, είναι στα ίδια επίπεδα ή έχουν μειωθεί σε σχέση με πέρσι;

ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΘΕΙ 29%

ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ 58%

ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΘΕΙ 6%

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ 7%

Οι τιμές στην αγορά φέτος σε σύγκριση με πέρσι ως επί το πλείστον δεν παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως τις βρήκαν αυξημένες.

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, πιστεύετε ότι έχει αλλάξει η νοοτροπία των Κύπριων καταναλωτών να πραγματοποιούν πιο «έξυπνες αγορές» (σύγκριση τιμών, εναλλακτικές μάρκες προϊόντων, κ.λπ);

ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑΙ 49%

ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ 38%

ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ 8%

ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ 5%

Πιο διαβασμένοι παρουσιάζονται φέτος οι Κύπριοι καταναλωτές όσον αφορά τις αγορές των Χριστουγέννων. Κάνουν «έξυπνες αγορές», συγκρίνουν τιμές και προτιμούν εναλλακτικές μάρκες προϊόντων.

Εσείς προσωπικά, σκοπεύετε να αγοράσετε μόνο τα αναγκαία για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο ή θα πραγματοποιήσετε και επιπλέον αγορές (δώρα, στολίδια, κ.λπ);

ΜOΝΟ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑIΑ 74%

ΕΠΙΠΛEΟΝ ΑΓΟΡEΣ 26%

Προσεγμένες αγορές για να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θα πραγματοποιήσουν η πλειοψηφία των ερωτηθέντων. Αυτό επιβεβαιώνει ότι οι Κύπριοι καταναλωτές δεν ξεπέρασαν ακόμη τα κατάλοιπα της οικονομικής κρίσης που κτύπησε τις τσέπες τους τα τελευταία χρόνια και δεν επιλέγουν να κάνουν άσκοπες αγορές και σπατάλες.

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στο δικό σας σπίτι έχει αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά;

ΝΑΙ, EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΠΙΟ ΛΙΤO 16%

ΝΑΙ, EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΠΙΟ ΠΛΟYΣΙΟ 4%

OΧΙ, ΔΕΝ EΧΕΙ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕI 80%

Όσον αφορά τα δώρα που θα αγοράσετε για τα αγαπημένα σας πρόσωπα...

Θα είναι της ίδιας αξίας όπως και τα προηγούμενα χρόνια 59%

Θα είναι μεγαλύτερης αξίας από τα προηγούμενα χρόνια 13%

Θα είναι μικρότερης αξίας από τα προηγούμενα χρόνια 24%

Δεν αγοράζω δώρα 4%

Το ίδιο με πέρσι θα είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στα κυπριακά σπίτια. Όσον αφορά τα δώρα, ως επί το πλείστον θα είναι της ίδιας αξίας όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ή ακόμα και μικρότερης αξίας σε κάποιες περιπτώσεις.

Από πού συνηθίζετε να πραγματοποιείτε τις αγορές για τα δώρα που κάνετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα τις γιορτές;

Μεγάλες αλυσίδες 46%

Εξειδικευμένα Καταστήματα 25%

Εμπορικά Κέντρα 21%

Παραδοσιακά Καταστήματα 10%

Δίνω ένα χρηματικό ποσό σαν δώρο 9%

Διαδικτυακά 9%

Δεν κάνω δώρα 4%

Την τιμητική τους θα έχουν και φέτος οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, τα εξειδικευμένα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, αφού αποτελούν την πρώτη επιλογή του Κύπριου καταναλωτή για την αγορά των δώρων που θα προσφέρουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Περίπου πόσα χρήματα υπολογίζετε ότι θα ξοδέψετε για τις ανάγκες τις εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς;

Μέχρι €100 9%

€101 - €300 24%

€301 - €500 28%

€501 - €800 20%

€801 + 19%

Σε ποια κατηγορία υπολογίζετε ότι θα ξοδέψετε το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού σας;

Αγορά δώρων 54%

Φαγητό και Ποτό 37%

Προσωπικά έξοδα 9%

Το κόστος των χριστουγεννιάτικων αγορών του μέσου Κύπριου καταναλωτή θα κυμαίνεται γύρω στα €301 - €500 ευρώ, με τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα να προορίζονται για τις αγορές των δώρων, του φαγητού και του ποτού. Πολύ λίγοι είναι όσοι επιλέγουν να ξοδέψουν μερικά από αυτά για τον εαυτό τους.

Θα πάρετε 13ο μισθό από τον εργοδότη σας;

ΝΑΙ, ΟΛOΚΛΗΡΟ 69%

ΝΑΙ, ΕΝ ΜEΡΕΙ 15%

OΧΙ 16%

Οι πλείστοι εργαζόμενοι θα λάβουν φέτος 13ο μισθό. Το 69% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως θα λάβουν τον 13ο μισθό ολόκληρο, ενώ το 15% λένε πως θα τους δοθεί εν μέρει. Ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 16% δεν θα πάρουν φέτος τον πολυπόθητο μπόνους μισθό.

Έχετε προγραμματίσει πώς θα χρησιμοποιήσετε τον 13ο μισθό;

NAI 73%

ΟΧΙ 27%

Πώς θα χρησιμοποιήσετε τον 13ο μισθό;

Σε δώρα για οικογένεια και φίλους 59%

Για την αποπληρωμή καθυστερημένων δόσεων δανείων, ενοικίων, διδάκτρων 23%

Σε είδη πρώτης ανάγκης 19%

Για το γιορτινό τραπέζι 15%

Για αποταμίευση 11%

Σε διακοπές ή ταξίδι ή διασκέδαση 8%

Για την αγορά προσωπικών ειδών 7%

Για τη διευθέτηση λογαριασμών 6%

Όσοι θα λάβουν τον 13ο μισθό, στην πλειοψηφία τους έχουν ήδη προγραμματίσει πού θα τον ξοδέψουν. Το μεγαλύτερο μέρος του μπόνους θα ξοδευτεί για την αγορά των χριστουγεννιάτικων δώρων, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που θα επιλέξουν με αυτό το ποσό να κλείσουν κάποιες τρύπες, όπως καθυστερημένες δόσεις δανείων, ενοικίων και διδάκτρων.