Οι βρετανικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου 2019

Ο Boris Johnson, ο άνθρωπος του κατεστημένου, “the old boy”, το έκαμε (he did it). Το Συντηρητικό Κόμμα ξεπέρασε τις 325 έδρες και μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ήταν φαίνεται η μεγαλύτερη εκλογική νίκη των Τόρυς από την εποχή της Margaret Thatcher. Eίναι πολύ γρήγορα για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Εν τούτοις μερικά σημεία μπορούν εκ πρώτης όψεως να λεχθούν.

Ο κ. Jeremy Gorbyn, o ηγέτης των Eργατικών, καταποντίσθηκε με το κόμμα του και ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θα ηγηθεί ξανά εκλογικής εκστρατείας. Πρέπει να αναμένουμε την τύχη του. Επίσης είναι το τέλος της πολιτικής του για δεύτερο δημοψήφισμα για το brexit.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Lib-Dem) επίσης καταποντίσθηκαν και ο αρχηγός τους δεν εξελέγη καν βουλευτής.

Ο θριαμβευτής, τώρα, Boris Johnson, θα προχωρήσει, όπως εκ πρώτης όψεως φαίνεται, ολοταχώς για το brexit ίσως στις 31 Ιανουαρίου 2020. Ο κ. Trump τον συνεχάρη αμέσως προσβλέποντας σε μια σύσφιγξη των δεσμών μεταξύ των δύο Αγγλοσαξονικών Χωρών και μια κοινή πολιτική έναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Το ΗΒ ελπίζει τώρα σε μιαν επέκταση των δεσμών του με τις χώρες της Κοινοπολιτείας και των εκτός της Ευρώπης Χωρών.

Το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο. Ίσως όμως στο μέλλον να επιτύχει. Θα υπάρξουν, βέβαια, και πολλά προβλήματα.

Στη Σκωτία, το Scottish National Party κατήγαγε εκλογικό θρίαμβο. Η Πρωθυπουργός της θα προχωρήσει στην πολιτική της. Ήταν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Ίσως να προχωρήσει σε δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας και ένα είδος παραμονής -αν την αφήσουν- στην Ε.Ε.

Ποια θα είναι η θέση της χώρας μας, της Κύπρου, με τη νίκη των Συντηρητικών και του κ. Johnson;

Δύσκολη, οπωσδήποτε. Θα έχουμε να κάμουμε με ένα εθνικιστικό κόμμα, με έναν ισχυρό και απρόβλεπτο ηγέτη. Οι σχέσεις τους με την Τουρκία είναι φιλικές. Ο ίδιος ο κ. Johnson έχει ιδιαίτερες σχέσεις με την Τουρκία, όπως είναι γνωστό.

Χρειάζεται ενδελεχής μελέτη της κατάστασης και επαναπροσδιορισμός της πολιτικής μας σύμφωνα με τη νέα κατάσταση.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας), πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ