Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Το φεγγοβόλο αστέρι ενός νέου ανθρώπινου κόσμου

Η περίοδος του Δωδεκαημέρου, με κορωνίδα τη μέρα γέννησης του Θεανθρώπου, είναι, για άλλη μια χρονιά, εδώ, για να μας θυμίζει τον πραγματικό λόγο ύπαρξής μας σ’ αυτή την πρόσκαιρη ζωή. Είναι γεγονός πως, όσο πιο πολύ εμβαθύνουμε στο πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, τόσο περισσότερο προβληματιζόμαστε για τα αίτια και τα αιτιατά της κοινωνικής κατρακύλας του πλανήτη. Τρεις δεκαετίες ήταν αρκετές για να ολοκληρωθεί η καμουφλαρισμένη οικονομική επανάσταση της ολιγαρχίας, επιφέροντας σοβαρά πλήγματα στον κοινωνικό ιστό και στην πολιτισμική βάση αρκετών χωρών της Ευρώπης και του πλανήτη γενικότερα.

Ο εκδηλούμενος πόλεμος των πολιτισμών, με επίκεντρο τη συγκροτημένη προωθούμενη πολιτική για εμπορία της Παιδείας και την ισοπέδωση των διαχρονικών αξιών του ευλογημένου δίπτυχου ισότητα – δικαιοσύνη, σύρει την ανθρωπότητα σε οδυνηρά αδιέξοδα. Σήμερα που η κατευθυνόμενη οικονομική κρίση τείνει να λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας, με κύρια γνωρίσματα τη διευρυνόμενη ανισορροπία ανάμεσα στο κεφάλαιο και τις δυνάμεις της εργασίας, συγκροτείται ένα ιδιαίτερα δυσμενές πλαίσιο για την ευδοκίμηση βιώσιμων και κοινωνικά δίκαιων πολιτικών, με αναπόφευκτη την περαιτέρω όξυνση των ανισοτήτων.

Η καταβαλλόμενη προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και σμίκρυνση της ψαλίδας των ανισοτήτων, δυστυχώς, σκοντάφτει και, πολλές φορές, συνθλίβεται στο εφιαλτικό δίπτυχο διαφθορά – διαπλοκή, που καταδυναστεύει το σύνολο των χωρών, μη εξαιρουμένης της Κύπρου.

Είναι προφανές ότι διανύουμε τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο μια περίοδο αισθητής κοινωνικής οπισθοδρόμησης και ασύδοτου ανταγωνισμού σε όλο το πλέγμα της καθημερινής δραστηριότητας, με αιχμή την κυριαρχία του οικονομικά ισχυρότερου. Η βασική αποστολή του κράτους να παρέχει δωρεάν παιδεία και πρόσβαση για όλους στα βασικά αγαθά αποδυναμώνεται και, εν τέλει, λοιδορείται ως παρωχημένο κεκτημένο των κοινωνικών αγώνων και των εργατικών εξεγέρσεων του προηγούμενου αιώνα. Η επίμονη επιδίωξη της οικονομικής ολιγαρχίας για επιβολή, διά πυρός και σιδήρου, της νέας τάξης πραγμάτων, που θέλει τη συνύπαρξη κροίσων και πληβείων, αναπόφευκτα οδηγεί σε τραγικά αδιέξοδα, με κύρια χαραχτηριστικά τη φτώχια, την εξαθλίωση, την κοινωνική αποσύνθεση και τη μετωπική σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων.

Σ’ αυτά τα κρίσιμα αδιέξοδα της ανθρωπότητας έρχεται να απαντήσει η φωτεινή μέρα των Χριστουγέννων, η οποία μας καλεί να δούμε τον κόσμο με άλλη ματιά. Με μάτια γεμάτα αγάπη, αλληλεγγύη και αδελφοσύνη.

Τα Χριστούγεννα είναι η αρχή μιας νέας αναγεννητικής προσπάθειας του καθενός μας για να ξεχάσουμε τις πληγές του παρελθόντος και να επανεκκινήσουμε προς ένα ελπιδοφόρο αύριο. Όπως τότε το φως διείσδυσε στον σκοτεινό κόσμο και έφθασε η σωτηρία, έτσι και σήμερα μπορούμε, με πράξεις αγάπης προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας, να αλλάξουμε τον κόσμο, θέτοντας με την όλη στάση μας φρένο στη συνεχιζόμενη κατρακύλα. Τα Χριστούγεννα δεν χρειαζόμαστε στολίδια ακριβά, παρά μόνο θέληση για να πλημμυρίσουμε την καρδιά με το φως της αγάπης, αλλά και να κηρύξουμε, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, τη βούληση για αγώνα ενάντια στους κάθε λογής εμπόρους των λαών, που φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη δυστυχία που επικρατεί σε όλα τα μέρη της Γης.

Αν το πράξουμε, είναι βέβαιον ότι το αστέρι της Βηθλεέμ θα φεγγοβολήσει την χαραυγή ενός νέου κόσμου, της χαράς, της ελπίδας και της ανθρωπιάς.

*Δημοσιογράφος

Υποστηρίξτε τη