Παραπολιτικά

Του τσεκ-απ προηγείται το τσεκ

Ποιο είναι το τελικό συμπέρασμα απ’ όλον αυτόν τον σάλο που ξέσπασε γύρω από τις υπερβολικές αμοιβές κάποιων γιατρών, στο πλαίσιο του ΓεΣΥ; Ότι κάποιοι γιατροί ενδιαφέρονται λιγότερο για το τσεκ-απ του ασθενούς και περισσότερο για το τσεκ το δικό τους!

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και η Ελεγκτική Υπηρεσία ερευνούν πολυάριθμες περιπτώσεις γιατρών, που πιθανόν να έχουν καταχραστεί το σύστημα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ένας καρδιολόγος ζήτησε, για πέντε μήνες, συνολικές αποζημιώσεις 407.000 ευρώ, ενώ άλλος καρδιολόγος έλαβε, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, 431.000 ευρώ. Παιδιά, να χαρείτε, μην πείτε απότομα σε κάποιον καρδιοπαθή αυτά τα ποσά. Θα πάει... από καρδιά ο άνθρωπος.

Κάποιοι είπαν ότι δικαιολογούνται οι υψηλές αμοιβές, διότι στην αρχή οι ειδικοί γιατροί ήταν λίγοι και οι ασθενείς πολλοί. Μα πόσους ασθενείς μπορεί να δει ένας γιατρός μέσα σε μια μέρα, για να έχει τέτοιες απαιτήσεις; Πενήντα; Εκατό; Δηλαδή από πέντε λεπτά τον καθένα; Και λέγεται παροχή ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών αυτό;

Άντε να ανεχτούμε να μας... «χρυσώνουν το χάπι», για φάρμακα που δεν περιλαμβάνονται στο ΓεΣΥ. Αλλά πάει πολύ να μας ζητούν να ανεχτούμε να χρυσώνουν και τους... γιατρούς που μας συνταγογραφούν το χρυσωμένο χάπι.

Δεν κάναμε το σύστημα υγείας «για να γίνουν κι άλλοι μεγαλογιατροί», δήλωσε ο Αβέρωφ. Σωστό αυτό. Θα πρέπει, λοιπόν, να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να μη γίνουν κι άλλοι μεγαλογιατροί μέσα στο σύστημα. Διότι, ποιος θα πληρώσει όλα αυτά τα εξωφρενικά ποσά που ζητούν κάποιοι μεγαλογιατροί; Πάλι ο μεγαλομαλάκας φορολογούμενος;

Την ίδια ώρα, δεν πρέπει να αποφευχθεί μόνο το φαινόμενο των μεγαλογιατρών, αλλά και των... μεγαλοασθενών, με τις υπερβολικές απαιτήσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι άξιοι να ζητήσουν να υποβληθούν σε εγχείρηση την οποία δεν χρειάζονται, απλώς και μόνον για να επωφεληθούν από την δωρεάν περίθαλψη.

Εύχομαι όλες οι στρεβλώσεις να διορθωθούν και να μη μας πούνε στο τέλος για το ΓεΣΥ: «Η εγχείρησις επέτυχεν. Ο ασθενής... επτώχευσεν».

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ