Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

11ον Παγκύπριο Μαθητικό Φεστιβάλ Σύνθεσης Τραγουδιού Μάριος Τόκας - Κώστας Μόντης

Η σημασία και τα συμπεράσματα από τη μέχρι σήμερα διοργάνωσή του

Την Παρασκευή, 13.12.2019, διοργανώθηκε η τελική φάση του φετινού Παγκύπριου Μαθητικού Φεστιβάλ Σύνθεσης Τραγουδιού Μάριος Τόκας και Κώστας Μόντης, που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με συνδιοργανωτή και χορηγό των βραβείων το Κοινωφελές, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης». Αξίζει να σημειωθεί ότι εμπνευστής του φεστιβάλ ήταν ο αει. Φώτος Ια. Φωτιάδης.

Στον τελικό του φετινού Φεστιβάλ συμμετείχαν δώδεκα σχολεία, στα οποία απονεμήθηκαν τα καθιερωμένα χρηματικά Βραβεία.

Τα σχολεία που βραβεύτηκαν είναι:

Γυμνάσιο Πόλεως Χρυσοχούς, Γυμνάσιο Ακροπόλεως, Περιφερειακό Γυμνάσιο Ξυλοτύμπου, Γυμνάσιο Δροσιάς, Τεχνική Σχολή Μακάριος Γ΄ Λευκωσίας, Λύκειο Πολεμιδιών, Λύκειο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, Λύκειο Αραδίππου, Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου,

Λύκειο Κοκκινοχωρίων, Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας και Μουσικό Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας.

Η συμπλήρωση ένδεκα χρόνων από τη διοργάνωση του Φεστιβάλ αυτού αποτελεί ένα ασφαλές χρονικό διάστημα, που προσφέρεται για την αξιολόγηση των μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων του Φεστιβάλ και την εξαγωγή ορισμένων συμπερασμάτων για τη σημασία και προσφορά του θεσμού στη μαθητική νεολαία της Κύπρου και την προαγωγή της Μουσικής Παιδείας στον τόπο μας.

Το Μαθητικό Μουσικό Φεστιβάλ έχει ήδη καταγράψει μια μακρά και πολύ επιτυχή διαδρομή και ιστορία στα πολιτιστικά και ιδιαίτερα στα μουσικά δρώμενα της Κύπρου. Η σημασία του φεστιβάλ αυτού και η μεγάλη προσφορά του τόσο στη Μαθητική Νεολαία της Κύπρου όσο και στην προαγωγή της Μουσικής Παιδείας στον τόπο μας έχει αναγνωριστεί και εκτιμηθεί τόσο από τους πνευματικούς ανθρώπους και κυρίως από τους ειδικούς με ιδιαίτερες γνώσεις στη Μουσική, όσο και ευρύτερα από την κυπριακή κοινωνία.

Με τη διοργάνωση του Φεστιβάλ αυτού οι μαθητές όλων των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης εμπνεόμενοι από τα οράματα του Μάριου Τόκα και την ποίηση του Κώστα Μόντη, δύο εκ των μεγαλύτερων πνευματικών δημιουργών της Κύπρου και του σύγχρονου Ελληνισμού και άλλων σημαντικών ποιητών μας, Κυπρίων και Ελλαδιτών, ενθαρρύνονται ν’ ασχοληθούν σοβαρά και μεθοδικά με τη συγγραφή στίχων ή αξιοποιώντας στίχους του Κώστα Μόντη ή άλλων ποιητών ακόμη και στίχους των ίδιων των μαθητών, να επιδοθούν συστηματικά σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και με την καθοδήγηση και συμβολή εκπαιδευτικών με εμπειρία στη σύνθεση τραγουδιών, όπως έγινε και φέτος με τους κ.κ. Άδωνη Αλετρά, Άντρο Παπαπαύλου και Λούκα Ξενοφώντος, την Επιθεωρήτρια Μουσικής κ. Γεωργία Κυπριανού, που πρόθυμα και με πολλή αγάπη συνεργάζονται με τα παιδιά, προσφέροντας σ’ αυτά ανατροφοδότηση, εισηγήσεις και δικές τους εμπειρίες και τους βοηθούν να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα φέτος τα παιδιά είχαν για πρώτη φορά και τη βοήθεια του γνωστού στιχουργού κ. Πόλυ Κυριάκου, ο οποίος ενεθάρρυνε και συνεργάστηκε με μαθητές και μαθήτριες, οι οποίοι γράφοντας δικούς τους στίχους για τα τραγούδια που παρουσιάστηκαν στο φετινό Μουσικό Φεστιβάλ, ανέβασαν την ποιότητά του ακόμη πιο ψηλά και έθεσαν νέες βάσεις για ακόμη πιο αξιόλογες συνεισφορές και σημαντικές επιτυχίες στο άμεσο μέλλον.

Η ίδια η εκτέλεση των τραγουδιών που ακούστηκαν στο Φετινό Φεστιβάλ Μουσικής Σύνθεσης ποιοτικά ήταν πέραν κάθε προσδοκίας. Η ποιοτική στάθμη των τραγουδιών που εκτελούνται στο Φεστιβάλ, χρόνο με τον χρόνο ανεβαίνει αισθητά. Σε αρκετές περιπτώσεις ο ίδιος μαθητής ή μαθήτρια ήταν ταυτόχρονα το ίδιο πρόσωπο που έγραψε τους στίχους, τη μουσική και τραγούδησε το τραγούδι. Τόσο οι στίχοι, όσο και η εκτέλεση καθώς και η μουσική έφθαναν τα όρια της τελειότητας, παρόλο που επρόκειτο για μαθητικό Μουσικό Φεστιβάλ. Η εκτέλεση των τραγουδιών δημιουργούσε μια ατμόσφαιρα πραγματικά θαυμάσια και ιδιαίτερα απολαυστική.

Το γεγονός αυτό οδηγεί σε σημαντικά συμπεράσματα και στέλλει πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα. Βεβαιώνεται και αποδεικνύεται ότι στα σχολεία μας, ιδιαίτερα στα Μουσικά Σχολεία, που ήδη λειτουργούν σ’ όλες τις πόλεις της Κύπρου, γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά με πολλαπλά οφέλη τόσο για την παιδεία μας, όσο και για την κοινωνία μας ευρύτερα. Τα παιδιά έχουν πλέον όχι μόνο επιλογές αλλά και πραγματικές ευκαιρίες ν’ ασχοληθούν με ευχάριστες και πολύ ωφέλιμες δραστηριότητες που όχι μόνο τους προστατεύουν από την ανάμειξη και απασχόλησή τους σε άλλες επιβλαβείς, από πολλές απόψεις, ενασχολήσεις, αλλά βοηθούνται ν’ αποκτήσουν μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη παιδεία και ν’ αποφύγουν τις κακές συναναστροφές, τις κακές συνήθειες και τα παραστρατήματα που απειλούν τη σημερινή κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους.

Η συμμετοχή και συνεχής ενασχόληση των νέων μας και ιδιαίτερα της μαθητικής νεολαίας μας με τη μουσική σύνθεση και ευρύτερα με τη μουσική παράδοση του τόπου μας και τον πολιτισμό ευρύτερα καθώς και άλλες υγιείς και ωφέλιμες μορφές ενασχόλησης δίνουν σ’ αυτούς τη χαρά και ικανοποίηση όχι μόνο να διδάσκονται από την πλούσια πολιτιστική παράδοσή μας, αλλά ταυτόχρονα τους προσφέρει και τη δυνατότητα να βάζουν διαρκώς το δικό τους λιθαράκι για τον παραπέρα εμπλουτισμό του πολιτισμού μας και τη συνεχή ανάπτυξη και ευημερία του λαού μας.

Αναντίλεκτα η δημιουργία των Μουσικών Λυκείων και Γυμνασίων και η επέκτασή τους σ’ όλες τις επαρχίες αποτελεί μια θαυμάσια ενέργεια που έδωσε νέα ώθηση στη μουσική καλλιέργεια της μαθητικής νεολαίας, ανέδειξε αξιόλογα ταλέντα και δημιούργησε εντελώς νέες προϋποθέσεις και δυνατότητες ανάπτυξης της μουσικής στον τόπο μας.

Είναι καθολική πλέον πεποίθηση ότι η δημιουργία του Ετήσιου Φεστιβάλ Μουσικής και η συνεχής ποιοτική αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός του με νέα στοιχεία έχει ανοίξει νέους δρόμους και δημιούργησε νέες ευκαιρίες υγιούς ενασχόλησης και επίτευξης νέων σημαντικών επιδόσεων των νέων μας στη Μουσική. Τα τελευταία χρόνια αναδεικνύονται αρκετοί νέοι και αξιόλογοι Κύπριοι μουσικοί και τραγουδιστές. Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι στα σχολεία μας υπάρχουν σημαντικά ταλέντα που πρέπει να τους δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες για ανάδειξη και προσφορά. Επίσης φανερώνει ακόμη ότι στα σχολεία μας και ιδιαίτερα στα Μουσικά Λύκεια και Γυμνάσια γίνεται σημαντική καλλιέργεια ταλέντων και ότι οι καθηγητές μουσικής και οι συνεργάτες τους είναι άξιοι κάθε επαίνου. Συγχαρητήρια και έπαινος οφείλονται βέβαια και σε όλους όσοι με διάφορους τρόπους στηρίζουν την ανάπτυξη αυτής της πολύ σημαντικής πτυχής του πολιτισμού μας.

*Διευθυντής του Κοινωφελούς, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης»

Υποστηρίξτε τη