Ενέργεια

Επιστολή – «φωτιά» για το σκάνδαλο ΑΠΕ

Αποκαλύπτουμε το περιεχόμενο της επιστολής, με την οποία ο Γενικός Ελεγκτής καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής ποινικής έρευνας

Παρέπεμψε στον Γενικό Εισαγγελέα την πολύκροτη υπόθεση με τις κρατικές επιχορηγήσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ο Γενικός Ελεγκτής, όπως έχει προαναγγείλει ότι θα έπραττε, σε πρόσφατη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.

Σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση της «Σημερινής της Κυριακής», η επιστολή προς τον Κώστα Κληρίδη έχει σταλεί. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης τον καλεί να εξετάσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής ποινικής έρευνας.

Προστίθεται χαρακτηριστικά: «Παρακαλώ όπως προβείτε στη διερεύνηση των θεμάτων που εγείρονται και να λάβετε όποια μέτρα θεωρείτε ενδεδειγμένα».

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα μας, στην ίδια επιστολή γίνεται αναφορά στα κυριότερα ευρήματα ελέγχου, τον οποίο διενήργησε η Ελεγκτική Υπηρεσία το 2016 και αφορούσε κυβερνητικές αποφάσεις, κατά το 2008, σε σχέση με τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Τι αναφέρεται στην επιστολή

Ειδικότερα, στην επιστολή γίνεται αναφορά σε πρόταση που ενέκρινε το τότε Υπουργικό Συμβούλιο (Δεκέμβριος- 2008), η οποία ήταν διαφορετική από την εισήγηση της τεχνοκρατικής ομάδας και ότι απαλείφθηκε πρόνοια που προνοούσε μείωση της κρατικής επιχορήγησης των αιολικών συστημάτων κατά μισό σεντς ανά τετραετία. Σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η απάλειψη της πρόνοιας «εγκλώβισε» το κράτος για 20 χρόνια στην υψηλή επιδότηση των 16,6 σεντς ανά κιλοβατώρα. Σύμφωνα με την προκαταρτική εκτίμηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, οι φορολογούμενοι πολίτες έχουν επιβαρυνθεί, τα τελευταία δέκα χρόνια, με πέραν των 20 εκατομμυρίων ευρώ από την απάλειψη της συγκεκριμένης πρόνοιας. Το ποσό αναμένεται ότι θα ανέβει στα 40 εκατομμύρια ευρώ, επειδή οι συμβάσεις έχουν ισχύ για άλλα δέκα χρόνια.

Στους υπηρεσιακούς φακέλους, αναφέρεται στην επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, «δεν έχει εντοπιστεί έγγραφο που να αιτιολογεί ή να δικαιολογεί την απάλειψη της εν λόγω πρόνοιας».

Στην επιστολή που έστειλε προς τον Γενικό Εισαγγελέα, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κάνει αναφορά και στην άλλη διαπίστωση του ελέγχου του 2016 σε σχέση με άλλη μία τροποποίηση ασφαλιστικής δικλείδας, η οποία έδινε δυνατότητα αναθεώρησης κάθε τέσσερα χρόνια της οροφής της κρατικής επιδότησης, η οποία καθοριζόταν στις 1.750 κιλοβατώρες ανά κιλοβάτ.

Η συγκεκριμένη ασφαλιστική δικλείδα είχε περιληφθεί στην πρόταση που ενέκριναν Υπουργικό και Κομισιόν, αλλά φαίνεται ότι διαφοροποιήθηκε, από αγνώστους, αργότερα στο σχέδιο επιχορήγησης που προκηρύχθηκε, έτσι ώστε η επανεξέταση της οροφής, κάθε τέσσερα χρόνια, να μπορεί να γίνεται μόνο εφόσον η παραγωγή ξεπερνά τις 1.750 κιλοβατώρες ανά κιλοβάτ, με κατώτατο όριο τις 1.500 κιλοβατώρες ανά κιλοβάτ.

Το ΣΙΓΜΑ αποκάλυψε την ομάδα «φάντασμα»

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ενημερώνει τον Κώστα Κληρίδη και για επιστολή που έστειλε το 2016 στην Ελεγκτική Υπηρεσία το Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο ενημέρωνε ότι δεν είναι σε θέση να υποδείξει τα ονόματα των μελών της τεχνοκρατικής ομάδας. Υπενθυμίζεται πως η ομάδα αυτή είχε χαρακτηριστεί ως «φάντασμα» στην πρόσφατη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου.

Με στόχο την υποβοήθηση των ερευνών των αρμοδίων και εξυπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον, το ΣΙΓΜΑ, στο κεντρικό του δελτίο, στις 8 Δεκεμβρίου 2019, δημοσιοποίησε τα ονόματα τεχνοκρατών, οι οποίοι συμμετείχαν ως εκπρόσωποι διαφόρων κρατικών υπηρεσιών σε συναντήσεις που έγιναν με την υπουργική επιτροπή κατά το κρίσιμο, για τις αποφάσεις που λήφθηκαν, 2008. Συγκεκριμένα, το ΣΙΓΜΑ επικαλέστηκε πρακτικά τριών συνεδριάσεων για το θέμα των κρατικών επιχορηγήσεων ΑΠΕ.

Από τα έγγραφα διαφαινόταν ότι η βαρύτητα συμμετοχής του καθενός ήταν διαφορετική. Ωστόσο, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας, το συμπέρασμα που μπορεί αβίαστα να εξαχθεί είναι πως όλοι, από τη στιγμή που ήταν παρόντες σε συνεδρίες, μπορούν να συνεισφέρουν με τις θέσεις, αλλά και τις όποιες γνώσεις τους επί των γεγονότων, στην υγιή εξέλιξη των ερευνών των αρμοδίων φορέων, οι οποίοι είχαν κάνει λόγο για αγνώστους.