Τράπεζες

Με πραγματικούς αριθμούς συνεχίζει να επενδύει η Τρ. Κύπρου στην εταιρική υπευθυνότητα

Η Τράπεζα Κύπρου επενδύει στρατηγικά σε δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας, αποδεικνύοντας ότι το κοινωνικό αποτύπωμά της είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό ενός κοινού τραπεζικού οργανισμού

Περισσότεροι από 40.000 ασθενείς έτυχαν -μέχρι σήμερα- θεραπείας στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, 530.000 ευρώ συγκεντρώθηκαν φέτος για τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο, πάνω από 100.000 μαθητές συμμετείχαν, μέχρι τώρα, στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Πολιτιστικού Ιδρύματος, 1.000 εθελοντές μέλη του προσωπικού στήριξαν αυτή τη χρονιά κοινωνικές πρωτοβουλίες, 735.000 κιλά χαρτιού ανακυκλώθηκαν, 97% του προσωπικού συμμετείχε σε προγράμματα κατάρτισης… Αριθμοί κάθε άλλο παρά ψυχροί, αφού αποτυπώνουν την κοινωνική προσφορά. Η Τράπεζα Κύπρου επενδύει στρατηγικά σε δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας, αποδεικνύοντας ότι το κοινωνικό αποτύπωμά της είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό ενός κοινού τραπεζικού οργανισμού.

Το μήνυμα που στέλνει προς την κοινωνία και τους ανθρώπους της (εργαζόμενους, μετόχους, πελάτες) ενόψει και της νέας χρονιάς είναι ότι παραμένει ένας ανθρωποκεντρικός οργανισμός που αναγνωρίζει και διαχειρίζεται κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, επενδύει στην καινοτομία και προάγει τον πολιτισμό.

Την ευθύνη της Τράπεζας Κύπρου, απέναντι στην κοινωνική πρόοδο, την αειφόρο ανάπτυξη και τη βιώσιμη οικονομία προτάσσει ο CEO του Συγκροτήματος Πανίκος Νικολάου με την ευκαιρία της παρουσίασης των μη οικονομικών αποτελεσμάτων του Οργανισμού. «Το μέγεθος και ο ηγετικός μας ρόλος συνεπάγονται και μεγάλη ευθύνη προς την κοινωνία και την πολιτεία μας. Το “Κοινό Κυπρίων” είναι, και πρέπει να είναι, στο μυαλό μας σε κάθε απόφαση που λαμβάνουμε».

Απόδειξη ότι η φιλοσοφία αυτή της Τράπεζας έχει επιδράσει καταλυτικά στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι του τόπου, αποτελεί η όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση των δράσεών της. Στον απολογισμό της φετινής χρονιάς μετράει 6 συνολικά βραβεία «Cyprus Responsible Business Awards ’19» για τις πρωτοβουλίες και δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας.

  • Platinum Award για την πρωτοβουλία στη «Μάχη Ενάντια στον Καρκίνο» (#stimaxi)
  • Gold Award για το IDEA στην κατηγορία «Αριστεία στη Συνεργασία Τοπικής/Περιφερειακής ή Εθνικής Εμβέλειας».
  • Silver Award για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου στην κατηγορία «Αριστεία στη Συνεργασία Τοπικής/Περιφερειακής ή Εθνικής Εμβέλειας».
  • Silver Award για το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στην κατηγορία «Πρότυπο Επένδυσης».
  • Silver Award για το IDEA στην κατηγορία «Cause Advocacy».
  • Bronze Award για τους Εθελοντές Τράπεζας Κύπρου στην κατηγορία «Εργαζόμενοι».

Η εθελοντική δράση του προσωπικού επιβραβεύτηκε και στα «HR Awards 2019», εξασφαλίζοντας το Gold Award στην κατηγορία «Καλύτερη πρωτοβουλία ΕΚΕ με συμμετοχή των εργαζομένων» για τη δυναμική συμμετοχή τους #stimaxi ενάντια στον καρκίνο.

Η επιβράβευση ωστόσο δεν είναι αυτοσκοπός. «Εδώ και δεκαετίες δεν κάνουμε τίποτε λιγότερο από το αυτονόητο», επισημαίνει ο Mιχάλης Περσιάνης, Διευθυντής Διεύθυνσης Εταιρικών Υποθέσεων της Τράπεζας. «Επιστρέφουμε στην κοινωνία μέρος των εσόδων μας, είμαστε δίπλα στους ανθρώπους, ως συνεργάτες, ενεργούμε σε κάθε μας βήμα ως υπεύθυνοι πολίτες. Θεωρούμε ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη, ως η πρώτη τράπεζα της Κύπρου, να τιμούμε και να υλοποιούμε την εμπιστοσύνη που μας επιδεικνύει ο κόσμος».

Μέσα από το ίδιο σκεπτικό προκύπτουν και οι μελλοντικοί στόχοι του Συγκροτήματος:

Υγεία

Στον πυλώνα της υγείας, ο οποίος παραμένει υψηλά στις προτεραιότητες της Τράπεζας, επιδίωξη είναι η διατήρηση της κορυφαίας ποιότητας υπηρεσιών και θεραπειών στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, καθώς και αύξηση των εσόδων για τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, του οποίου παραμένει μακροχρόνιος συνεργάτης, στηρίζοντας τις προσπάθειές του για ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με τον καρκίνο και τη συγκέντρωση χρημάτων για τις υπηρεσίες του.

Εκπαίδευση & Πολιτισμός

Την πολυδιάστατη δράση του, που το έχει καταστήσει κέντρο πολιτισμού, τέχνης και δημιουργικότητας, συνεχίζει ν’ αναπτύσσει και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου με σημείο αναφοράς το Φεστιβάλ «Φανερωμένη», το οποίο έχει αποκτήσει πλέον διεθνή χαρακτήρα, αλλά και με τα πλούσια διαδραστικά προγράμματά του που χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στους νέους και τον πολιτισμό. Με δύο νέα εκπαιδευτικά προγράμματα εμπλουτίζει το πρόγραμμά του για το 2020 δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να ταξιδέψουν στο παρελθόν και να συναντήσουν το μέλλον μέσα από την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

Πρόθεση της Τράπεζας είναι να εντείνει ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή της σε διάφορες πρωτοβουλίες υποστήριξης της Εκπαίδευσης και της Νεανικής Επιχειρηματικότητας, όπως η συνδιοργάνωση συζητήσεων μαθητών με σημαντικές προσωπικότητες σε συνεργασία με τον ΜΚΟ Reaction και το Υπουργείο Παιδείας, ενώ θα συνεχίσει να δίνει κίνητρα επιβραβεύοντας άριστους μαθητές που ξεχώρισαν σε διαγωνισμούς αλλά και φοιτητές που πρώτευσαν.

Καινοτομία

Μετά τη διεθνή καταξίωση και την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό «European Enterprise Promotion Awards», στην κατηγορία «Επενδύοντας στις Επιχειρηματικές Ικανότητες», το Κέντρο Καινοτομίας IDEA, με τη στήριξη της Τράπεζας Κύπρου, συνεχίζει να δίνει ώθηση στον πολλαπλασιασμό των Start-ups και να ενισχύει τη νεανική επιχειρηματικότητα φιλοδοξώντας να συμβάλει σε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες της Κύπρου στον παγκόσμιο χάρτης της καινοτομίας. Μέχρι στιγμής έχει στηρίξει 48 νέες επιχειρήσεις, έχει δημιουργήσει πέραν των 70 θέσεων εργασίας, έχει εκπαιδεύσει περισσότερες από 350 γυναίκες και έχει εργαστεί με πάνω από 4.000 μαθητές,

Περιβάλλον

Με τη μείωση κατά 5% στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ανακύκλωση χαρτιού και ηλεκτρικών συσκευών, ο πήχης για την περιβαλλοντική στρατηγική επανατοποθετήθηκε στοχεύοντας στην περαιτέρω μείωση κατά 2% στην κατανάλωση ενέργειας και στις εκπομπές CO2, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «Business4Climate». Σε εφαρμογή μπαίνει κι η νέα δραστική στρατηγική για την ψηφιοποίηση, καθώς επίσης και το πρόγραμμα «Paperless».

Το προσωπικό

Η Τράπεζα επενδύει αποφασιστικά στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του προσωπικού της, ανταποκρινόμενη στο νέο ψηφιακό περιβάλλον αλλά και στη συνεχή κατάρτισή του σε σχέση με θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής επαγγελματικής ποιότητας με πρακτικές που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και καλλιεργούν την αξιοπιστία. Στους άμεσους στόχους είναι η αύξηση των εθελοντών και η αντιπροσώπευση του γυναικείου φύλου στο Διοικητικό Συμβούλιο κατά 40% μέχρι το 2020.

Συνοψίζοντας την κοινωνική δράση του Οργανισμού σε μια φράση, η υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Συγκροτήματος, Έλλη Ιωαννίδου, επισημαίνει ότι η Τράπεζα Κύπρου παραμένει ισχυρός πυλώνας της κοινωνίας και βασικός μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα, «κάτι που επιβεβαιώνεται και μέσα από τα διεθνή έγκυρα κριτήρια και πρότυπα Global Report Initiative (GRI), με βάση τα οποία ετοιμάζεται η Έκθεση Υπευθυνότητας».

Με την υπογραφή μάλιστα πρόσφατα της Συμφωνίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ευρώπη από τον CEO της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκο Νικολάου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «CEOs Call to Action» της CSR Europe, η προώθηση και επέκταση της Εταιρικής Υπευθυνότητας αποκτά πλέον πανευρωπαϊκό χαρακτήρα.

Κάθε υπεύθυνος οργανισμός, σημείωσε μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο κ. Νικολάου, «έχει καθήκον και υποχρέωση να ενεργεί με εταιρική υπευθυνότητα αφήνοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα στην κοινωνία την οποία δραστηριοποιείται αλλά και γενικότερα».

Η Τράπεζα Κύπρου ενόψει και της νέας χρονιάς στέλνει το μήνυμα ότι παραμένει ένας ανθρωποκεντρικός οργανισμός που αναγνωρίζει και διαχειρίζεται κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, βάζει ψηλά τον πήχη στον τομέα της υγείας, επενδύει στην καινοτομία και προάγει τον πολιτισμό.