Παραπολιτικά

Ο EastMed και τα πλοία που βγήκαν στην ξηρά

Η υπογραφή από τους ηγέτες του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου, στις 2 Ιανουαρίου, στην Αθήνα, διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση αυτού του γιγαντιαίου έργου.

Ο EastMed δεν είναι καθόλου εύκολο εγχείρημα. Αυτό είναι δεδομένο. Αλλά και η αποστολή ανθρώπου στη σελήνη θα ήταν ένα ακατόρθωτο εγχείρημα, εάν δεν υπήρχε όραμα, αποφασιστικότητα, σχεδιασμός, δράση, αποτελεσματικότητα. Εδώ θα χρησιμοποιήσω και ένα σχετικό επιχείρημα του... Ερντογάν. Ο οποίος συχνά αναφέρεται σε ένα απίστευτο εγχείρημα, το 1453, της μεταφοράς πολεμικών πλοίων διά ξηράς, στον Κεράτιο κόλπο, από τις δυνάμεις του Μωάμεθ του Πορθητή για την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Έχοντας αυτό το παράδειγμα ως οδηγό, ο σουλτάνος πιστεύει ακράδαντα πως δεν υπάρχει τίποτε ακατόρθωτο για την Τουρκία.

Γιατί, λοιπόν, να θεωρήσουμε εκ των προτέρων ως ακατόρθωτο το εγχείρημα της κατασκευής αγωγού που να συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία και τελικά την Ευρώπη; Το ερώτημα απευθύνεται βασικά στο ΑΚΕΛ, που με κάθε τρόπο και με κάθε ευκαιρία υποβαθμίζει τη σημασία του EastMed θεωρώντας τον, όπως έγραψε και η «Χαραυγή», εξ υπαρχής ως μη βιώσιμο.

Γιατί, όμως, η Τουρκία πολεμά, με τόση λύσσα, τον συγκεκριμένο αγωγό; Αν θεωρούσε το εγχείρημα ως απραγματοποίητο, δεν θα ανησυχούσε τόσο πολύ. Έτσι δεν είναι, κύριε Άντρο μου;

ΜΠΟΞΕΡ