Αναλύσεις

Συμμορφώσου ή πλήρωνε βαριά…

Νέες αυξήσεις σε ποινές και πρόστιμα για τροχαίες παραβάσεις, με στόχο να μας βάλουν μυαλό - Τα νομοσχέδια έχουν οριστικοποιηθεί και προχωρούν ευθεία προς την ψήφισή τους από την Ολομέλεια της Βουλής

Με το νέο έτος έρχονται οι αυξήσεις στα πρόστιμα και στις ποινές για όσους δεν συμμορφώνονται με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας ή εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα και φέρουν ευθύνη. Τα νομοσχέδια έχουν οριστικοποιηθεί και προχωρούν ευθεία προς την ψήφισή τους από την Ολομέλεια της Βουλής. Κάτι που θα γινόταν άμεσα, ωστόσο μια αλλαγή στους κανονισμούς της Βουλής φέρνει καθυστέρηση στην προώθησή τους, γεγονός που θα οδηγήσει τα νέα μέτρα σε εφαρμογή τον επόμενο Φεβρουάριο.

Πολύχρονο ζήτημα

Αίτημα της κοινωνίας που πήρε αρκετό καιρό, ωστόσο φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί. Η εικόνα του Κύπριου οδηγού επιβάλλει την αύξηση των συνεπειών, ώστε να καταφέρει το μέχρι στιγμής ακατόρθωτο: να σκεφτεί διπλά πριν να μιλήσει στο κινητό την ώρα που οδηγεί, πριν να βαφτεί, πριν να σταθμεύσει εκεί που δεν του επιτρέπεται, πριν να παραβιάσει φωτεινό σηματοδότη, πριν να το «πατήσει», πριν να κάτσει στο τιμόνι μεθυσμένος, ναρκωμένος κ.λπ. Η μηδενική οδική συνείδηση, δυστυχώς ή ευτυχώς, επιβάλλει μέτρα, κυρώσεις, ποινές και πρόστιμα. Με αυτόν τον τρόπο, ίσως συμμορφωθούμε και κατανοήσουμε ότι το αυτοκίνητο ή η μοτοσικλέτα δεν είναι παιχνίδια του λούνα παρκ και οι δρόμοι δεν είναι πίστα συγκρουομένων! Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Γεώργιος Προκοπίου, μίλησε στη «Σ» τονίζοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας αυστηρής πολιτικής όσον αφορά τις τροχαίες παραβάσεις, ώστε να μειώσουμε όλα τα κακά που γίνονται στους δρόμους. «Προχωρούμε ακάθεκτοι με τις ποινές. Ολοκληρώσαμε τα νομοσχέδια. Ενδεχομένως να ακολουθήσουν κάποιες τροποποιήσεις που θα κάνουμε στην Επιτροπή, ωστόσο είμαστε πολύ κοντά. Θα ακολουθήσει μια συνεδρία στην οποία θα προσκληθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Νομική Υπηρεσία και η Αστυνομία, ώστε να τους ανακοινωθούν όλα όσα περιλαμβάνονται στα νομοσχέδια. Εκεί, ίσως η Νομική Υπηρεσία να προτείνει κάποιες αλλαγές ή προσθήκες. Μετά θα ακολουθήσει ακόμη μια συνεδρία και ολοταχώς προς την Ολομέλεια για ψήφιση. Με τις αλλαγές της Βουλής, οι τροπολογίες γίνονται στις επιτροπές και καταλήγουν στην Ολομέλεια χωρίς άλλες υποχρεώσεις. Γι’ αυτό παίρνει χρόνο, αλλιώς θα ήταν όλα έτοιμα αρχές του Ιανουαρίου. Όμως, με τις αλλαγές, υπολογίζω να φτάσουμε τον Φεβρουάριο».

Βαριά Πρόστιμα και ποινές

Υπερβολική Ταχύτητα: αύξηση €5 ανά χιλιόμετρο και αύξηση των βαθμών ποινής από 2 μέχρι 4.

Υπέρβαση Ταχύτητας 50%: αύξηση εξωδίκου σε €5 ανά χιλιόμετρο υπέρβασης, όπως και αύξηση βαθμών ποινής από 3 μέχρι 6.

Υπέρβαση ταχύτητας 75%: προτείνεται η αύξηση του εξωδίκου σε €5 ανά χιλιόμετρο υπέρβασης, όπως και η αύξηση των βαθμών ποινής από 4 μέχρι 8.

Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών, προτείνεται ποινή φυλάκισης μέχρι 4 έτη ή και χρηματικό πρόστιμο μέχρι €15.000.

Οδήγηση χωρίς κράνος και ζώνη: €300 συν 3 – 6 βαθμούς ποινής.

Οδήγηση χωρίς ελεύθερα χέρια (χρήση κινητού ή/και άλλη ασχολία): €300 και μπορούν να επιβάλλονται 5 - 10 βαθμοί ποινής.

Παραβίαση φωτεινών σηματοδοτών τροχαίας: €200 και οι βαθμοί ποινής από 2 - 4 σε 3 - 6.

Παράνομη στάθμευση σε χώρους για ΑΜΕΑ και σε πεζοδρόμια : €150-300.

Συλλήψεις και πρόστιμα σε όσους εμπλέκονται σε τροχαίες παραβάσεις και εγκαταλείπουν τη σκηνή.

Αυτόφωρες συλλήψεις σε όσους οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή/και ναρκωτικών ουσιών.