Έγκλημα

2019: Η χρόνια που οι κατά συρροήν αμέλειες δολοφόνησαν ανήλικα κι απροστάτευτες γυναίκες

Η αποκάλυψη ενός κατά συρροή δολοφόνου, κατά τ΄ άλλα οικογενειάρχη της διπλανής πόρτας, επικαλύπτει σε μεγάλο βαθμό την φετινή ανασκόπηση του αστυνομικού ρεπορτάζ

Κοινωνική πρόνοια κρυμμένη πίσω από την πόρτα και κρατώντας πιστόλι. Φέτος όπλισε και σκότωσε εν ψυχρώ αθώες ψυχές κι απροστάτευτες γυναίκες. Η αποκάλυψη ενός κατά συρροή δολοφόνου, κατά τ΄ άλλα οικογενειάρχη της διπλανής πόρτας, μπορεί να επικαλύπτει σε μεγάλο βαθμό την φετινή ανασκόπηση του αστυνομικού ρεπορτάζ, απαρατήρητες όμως δεν περνούν κι οι υπόλοιπες υποθέσεις που συγκλόνισαν και φέτος την κυπριακή κοινωνία. Τρεις έφηβοι έχασαν τόσο άδοξα τη ζωή τους κι έγιναν έστω και μετά θάνατον η αιτία για να αποκαλυφθούν αντιλήψεις μιας άλλης εποχής που οδήγησαν σε εγκληματικές αμέλειες. Παράλληλα, τα τροχαία δυστυχήματα και φέτος αποτελούν μόνιμη ανοικτή πληγή για την χώρα μας.

Το χρονικό της αποκάλυψης του πρώτου

Κύπριου κατά συρροή δολοφόνου

Καμία πένα, κανένα σκηνοθετικό μυαλό, ουδείς σεναριογράφος ταινιών τρόμου και θρίλερ δεν θα έγραφαν μήτε θα σχημάτιζαν μια μόλα για να περιγράψουν έναν άνδρα ο οποίος μέσα σε δύο χρόνια θα σκότωνε πέντε γυναίκες και δυο παιδιά. Οι θαυμαστές των ταινιών θρίλερ της ελληνικής οθόνης θα θυμούνται - ίσως πιο έντονα φέτος – την μεταφορά στη μικρή οθόνη της ιστορίας ενός μοντέλου που σφαγιάστηκε απ’ τον ερωμένο της ο οποίος αφού την στραγγάλισε την τοποθέτησε σε μια ταξιδιωτική βαλίτσα και την πέταξε σε λίμνη στην Καβάλα. Αυτό που δεν θα φαντάζονταν ποτέ όμως είναι ότι μια παρόμοια ιστορία έλαβε χώρα στην μικρή μας Κύπρο όχι μια, αλλά τρεις φορές.

Νίκος Μεταξάς. Ο ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς, ο πατέρας δυο ανήλικων παιδιών με καταγωγή απ’ την Λευκωσία που άφησε εμβρόντητη την κυπριακή κοινωνία κι όχι μόνο, με τα απανωτά εγκλήματά του που αποκαλύφθηκαν, από καθαρή τύχη, τον Απρίλιο που μας πέρασε.

Ο Μεταξάς εκτίει πλέον την μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε ποτέ από κυπριακό Δικαστήριο σκότωσε συνολικά επτά πρόσωπα.

Όλα άρχισαν ένα κυριακάτικο δειλινό όταν δυο πρόσωπα, για επαγγελματικούς σκοπούς βρέθηκαν στο εγκαταλελειμμένο μεταλλείο του Μιτσερού. Χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να αντιληφθούν οι Αρχές ότι το παράξενο αντικείμενο που εντόπισαν ήταν για ανθρώπινο σώμα. Τότε, κανείς δεν φανταζόταν ότι εξαιτίας αυτής της τυχαίας επίσκεψης δυο προσώπων και του εντοπισμού ενός πτώματος θα αναγκαζόταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παύσει τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης να έδινε παραίτηση και η Κύπρος θα φιγούραρε στα ξένα πρωτοσέλιδα με τον χειρότερο τρόπο.

Δυο και πλέον μήνες διήρκησαν οι πρωτοφανείς για τα κυπριακά δεδομένα έρευνες κρατικών και ιδιωτικών αρχών που ανέλαβαν το επίπονο έργο της εξιχνίασης των δολοφονιών του Νίκου Μεταξά. Ο πρώην ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς μέσα σε δυο χρόνια δολοφόνησε δυο γυναίκες με τα παιδιά τους και ακολούθως τρεις άλλες γυναίκες. Τις έρευνες συνέδραμαν πλην των Κύπριων ανακριτών του ΤΑΕ Λευκωσίας, η ΕΜΑΚ και η Πυροσβεστική, το Γραφείο Καταπολέμησης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας καθώς και η ιδιωτική εταιρεία Brasal Marine Services η οποία επιστράτευσε εξειδικευμένο εξοπλισμό για τις έρευνες στις λίμνες του Μεμή και της Κοκκινοπεζούλας στο Μιτσερό και Ξυλιάτο αντίστοιχα.

Τρεις (περιλαμβανομένου σε αυτές ένα κοριτσάκι) εκ των επτά γυναικών αφού δολοφονήθηκαν τοποθετήθηκαν σε βαλίτσες και ρίχθηκαν στην Κόκκινη Λίμνη ενώ το 6χρονο παιδάκι της πρώτης γυναίκας που εντοπίστηκε στο φρεάτιο του μεταλλείου στο Μιτσερό εντοπίστηκε δεμένο με τσιμεντοπλόκ στη Λίμνη του Μεμή. Σε εγκαταλελειμμένο πηγάδι εξάλλου πλησίον του πεδίου βολής στην Ορούντα εντοπίστηκε άλλο ένα απ’ τα θύματα του Μεταξά.

Η περίπτωση «Μεταξάς» προσέλκυσε το ενδιαφέρον Ελλαδιτών και ξένων ερευνητών εγκλημάτων οι οποίοι κάνουν λόγο για μια περίπτωση κατά συρροήν δολοφόνου μεν, με ιδιάζον προφίλ δε. Ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας, οικογενειάρχης με καλή δουλειά που ήταν ανέκαθεν υπεράνω υποψίας. Δεν απασχόλησε ποτέ σοβαρά τη Δικαιοσύνη ενώ η πρότερη δουλειά του αποτέλεσε εργαλείο υλοποίησης των φρικιαστικών του πράξεων, αφού ο χάρτης του εγκλήματος καταδεικνύει πως όλα τα σημεία ήταν στην ακτίνα της καθημερινότητάς του.

Ένα επιπρόσθετο σημείο που προκάλεσε το ενδιαφέρον των ερευνητών είναι το πώς ο κατά συρροή δολοφόνος ψάρευε τα θύματά του. Χρησιμοποιώντας μια διαδικτυακή εφαρμογή γνωριμιών προσέγγιζε αλλοδαπές κυρίως γυναίκες και με πρόσχημα την μεγάλη του αγάπη, την φωτογραφία, την οποία εξασκούσε σε ερασιτεχνικό επίπεδο, ερχόταν σε επαφή μαζί τους. Σοκάρει μάλιστα το γεγονός ότι στα φωτογραφικά του πορτοφόλια εντοπίζονται όλες οι περιοχές που έμελλαν να γίνουν τάφος για αθώες γυναίκες που ήρθαν στη χώρα μας για ένα καλύτερο αύριο. Για το ξεδίπλωμα της δράσης του στο διαδίκτυο χρειάστηκαν δεκάδες ώρες ερευνών απ’ το εξειδικευμένο προσωπικό της Αστυνομίας, αφού ο Μεταξάς χρησιμοποιούσε ψεύτικο προφίλ.

Η πρωτοφανής διαδικασία εξπρές του

Κακουργιοδικείου στην επιβολή ποινής

Υπό την προεδρία του Προέδρου του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας Χάρη Πογιατζή, το τριμελές Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επέβαλε στις 24 Ιουνίου για κάθε φόνο διά βίου φυλάκιση, ωστόσο για τους δύο φόνους με θύματα μητέρες και κόρες, τα ισόβια συντρέχουν, αφού τα αδικήματα διαπράχθηκαν κατά τον ίδιο χρόνο. Η διαδικασία χαρακτηρίστηκε πρωτοφανής για τα κυπριακά δεδομένα και «εξπρές» αφού σε μόλις δυο ώρες επιβλήθηκε η μεγαλύτερη ποινή που επέβαλε ποτέ κυπριακό Δικαστήριο. Η ανακριτική ομάδα είχε παρουσιάσει προηγουμένως τον κατηγορούμενο, ο οποίος παραδέχθηκε τη φρίκη και ακολούθως το Κακουργιοδικείο σε διάστημα λιγότερο των δυο ωρών επέβαλε την ποινή. «Επιδόθηκε σε εκστρατεία φόνων» είπε χαρακτηριστικά σ’ένα σημείο η απόφαση για τον Μεταξά, στην οποία περιλήφθηκαν όλα όσα διέπραξε. Νωρίτερα η Κατηγορούσα Αρχή είχε εξιστορήσει τη φρίκη που έζησαν στο πλάι του επτά αθώες ψυχές. Πρόκειται για τη Livua Florentina Bunea μαζί με την κόρη της Elena- Natalya, τη Mary Rose Tiburcio μαζί με την κόρη της Sierra, τη Μaricar Valdez Urquiola, την Arian Palanas Lozano και την Asmita Khadka Bista ή αλλιώς Kάτχα Ανου.

Το απολογητικό χειρόγραφο

Ζητώντας την άδεια του Δικαστηρίου, ο κατά συρροή δολοφόνος παρέλαβε απ’ τους ανακριτές του ΤΑΕ Λευκωσίας το χειρόγραφο που είχε ετοιμάσει, το οποίο και ανέγνωσε σε μια κατάμεστη αίθουσα.

Αυτούσια τα λόγια:

«Έχω διαπράξει απεχθή εγκλήματα, για τα οποία αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη και αποδέχομαι τις συνέπειες. Αναγνωρίζω πως, το γεγονός ότι έχω μετανοήσει ειλικρινά για τις πράξεις μου, δεν μπορεί να αντιστρέψει τις τραγικές συνέπειες αυτών. Όσο και να το θέλω, δεν μπορώ να πάω πίσω στον χρόνο για να μην κάνω όσα έκανα. Αυτά που μπορώ να κάνω, πρώτο είναι να βοηθήσω στη διαλεύκανση των υποθέσεων, παρέχοντας ότι πληροφορίες μου ζητηθούν και παραδεχόμενος ενοχή, να μη ζημιώσω και άλλο την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω μιας χρονοβόρας διαδικασίας. Δεύτερον, να εκφράσω μεταμέλεια και να απολογηθώ, πρώτα προς τις ψυχές των θυμάτων μου, τους συγγενείς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα για τον άδικο πόνο που προκάλεσα και να ελπίζω ότι η απονομή της δικαιοσύνης θα αποτελέσει ένα ελάχιστο βάλσαμο. Έπειτα, προς τα παιδιά μου, τους γονείς μου και την υπόλοιπη οικογένεια μου για την στεναχώρια που περνούν και θα περάσουν, χωρίς κανείς τους να έχει φταίξει ποτέ σε τίποτα. Τέλος, προς την κυπριακή κοινωνία, η οποία είμαι βέβαιος ότι διερωτάται γιατί και πώς ένας άνθρωπος, μέλος της, έφτασε σε αυτό το σημείο. Το ίδιο ερώτημα βασανίζει και εμένα, όμως δεν έχω βρει ακόμη την απάντηση. Γνωρίζω, ότι αυτή βρίσκεται κάπου μέσα στο μυαλό μου, κομμάτια της τα αναγνωρίζω μέσα από οδυνηρές αναμνήσεις, τις οποίες προσπαθώ εδώ και δεκαετίες μάταια να ξεχάσω. Δεν έχω καταφέρει ακόμη μόνος μου να βρω μια ξεκάθαρη απάντηση. Οπότε, το τελευταίο που μπορώ να κάνω, είναι να ζητήσω και να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση μιας ενδελεχούς μελέτης, έτσι ώστε με τη βοήθεια επιστημόνων, να βρω το γιατί, αλλά σημαντικότερα, να βοηθήσω στην εξαγωγή συμπερασμάτων, τα οποία θα βοηθήσουν την κοινωνία μας να προλάβει τέτοιες τραγωδίες».

Τα τρία αγγελούδια που έφυγαν

τόσο άδοξα και απροσδόκητα

Ο Στυλιανός, ο Παναγιώτης και ο Δαβίδ μπορεί να μην μείνουν στις μνήμες ολονών μας, θα μείνουν όμως στις μνήμες μερικών που θα θυμούνται για πάντα όλα όσα δεν έκαναν για να τους σώσουν.

Ο Στυλιανός αυτοκτόνησε στη φάρμα του πατέρα του αφού για χρόνια φώναζε για βοήθεια χωρίς να εισακουστεί. Ο θάνατός του έγινε η αφορμή για τη διεξαγωγή έρευνας από την Επίτροπο Διοικήσεως η οποία σε ένα πολυσέλιδο πόρισμα απέδωσε ευθύνες σε Γραφείο Ευημερίας αλλά και Αστυνομία. Λειτουργοί του Γραφείου Ευημερίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ανήμερα της δημοσιοποίησης του πορίσματος ενώ η Αστυνομία όρισε ερευνών λειτουργό προκειμένου να αποδώσει και στα μέλη της Δύναμης της ευθύνες που εντοπίζει η Επίτροπος στο πόρισμά της.

Ο Παναγιώτης πέθανε σε εφηβικό πάρτι από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ο Παναγιώτης δεν βίωσε για μια φορά το μπούλιγκ απ’ τους συμμαθητές του. Το βράδυ εκείνο όμως έμελλε να ήταν το τελευταίο. Για πρώτη φορά ενώπιον Δικαστηρίου θα βρεθούν ανήλικοι οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης μέχρι και 4 χρόνια.

Ο Δαβίδ δολοφονήθηκε απ’ τα χέρια της ίδιας του της μητέρας η οποία ακολούθως προσπάθησε να βάλει τέρμα στη ζωή της. Ακολούθως νοσηλεύτηκε στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας. Το άτυχο 12χρονο αγόρι δέχθηκε αριθμό μαχαιριών ενώ κοιμόταν.

Αυλαία στο διπλό

φονικό του Στροβόλου

Η φετινή χρονιά σημαδεύτηκε και απ’ την αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση του διπλού φονικού του Στροβόλου με θύματα τον Γιώργο Χατζηγεωργίου και τη Ντίνα Σεργίου.

Χρειάστηκαν περί τις 70 δικάσιμους ενώπιον του τριμελούς Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, για να καταδικαστεί ο βασικός κατηγορούμενος και εγκέφαλος του εγκλήματος, Λοίζος Τζιωνής. Στις 31 Ιουλίου το Κακουργιοδικείο επέβαλε δυο φορές ισόβια τον 34χρονο για τους φόνους εκ προμελέτης του ζεύγους Γιώργου Χατζηγεωργίου και Ντίνας Σεργίου. Την ίδια μέρα το Κακουργιοδικείο επέβαλε εξαετή ποινή φυλάκισης στον ετεροθαλή αδελφό του Τζιωνή, Λευτέρη ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων ετών στη Σάρα Σιάμς η οποία μετατράπηκε σε μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση.

Στη φυλακή ο απαγωγέας

παιδιών στη Λάρνακα

Ποινή δεκαέξι ετών επέβαλε τον περασμένο Μάρτιο το Κακουργιοδικείο Λάρνακας στον απαγωγέα δυο ανήλικων αγοριών. Η υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο έληξε φέτος αφού ο 35χρονος Γιώργος Νικολάου από τη Λάρνακα κρίθηκε ένοχος για την απαγωγή και τη νάρκωση των δυο μαθητών Δημοτικού τους οποίους απήγαγε απ’ το Σχολείο τους στις Καμάρες και οδήγησε στο διαμέρισμά του για έξι περίπου ώρες με τις Αρχές να τίθενται σε κόκκινο συναγερμό. Η παρατηρητικότητα ενός αστυνομικού της γειτονιάς κοντά στην πολυκατοικία όπου διέμενε ο 35χρονος κρίθηκε σωτήρια, αφού άμεσα ενημέρωσε την Αστυνομία η οποία επιχείρησε στο διαμέρισμα και απελευθέρωσε τα παιδιά.

«Σπάσε τη σιωπή»

Αφορμή για κινητοποιήσεις ανεξάρτητων συνόλων και όχι μόνο στάθηκε η δολοφονία του περασμένου Ιουνίου στη Λεμεσό. 35χρονος αφού πυροβόλησε την πρώην συμβία του, ακολούθως έθεσε τέρμα στη ζωή του με το κυνηγετικό του όπλο. Η 26χρονη Σοφία Ζήνωνος είχε πάει να συζητήσει με τον Πέτρο Παπαντωνίου κοντά στο στρατόπεδο της Αγίας Φύλας. Οι δολοφονίες γυναικών στην Κύπρο καταγράφουν σύμφωνα με έρευνες, υψηλά ποσοστά που συγκαταλέγουν την Κύπρο στις χώρες της Ευρώπης με τα μεγαλύτερα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας. Αρμόδιοι φορείς και ανεξάρτητες οργανώσεις καλούν τις γυναίκες να «σπάσουν τη σιωπή» τους και να καταγγέλλουν κάθε είδους βία, λεκτική ή σωματική.

Θανατηφόρα: Η ανοικτή πληγή

Ευχολόγια και εκστρατείες φαίνεται πως δεν πιάνουν τόπο στην Κύπρο αφού τα θανατηφόρα δυστυχήματα εξακολουθούν να αποτελούν ανοικτή πληγή. 46 συνολικά συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους σε αντίστοιχα τροχαία δυστυχήματα μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Η αντίστοιχη περσινή περίοδος κατέγραψε 47 νεκρούς σε 42 θανατηφόρες συγκρούσεις.

Αυτό που συγκλονίζει ωστόσο φέτος, είναι τα φρικτά θανατηφόρα κυρίως ως προς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκαν. Ένα 10χρονο κορίτσι, μαθήτρια Δημοτικού στην Πάφο παρασύρθηκε θανάσιμα από διερχόμενο όχημα, ενώ προηγουμένως είχε χρησιμοποιήσει κανονικά την διάβαση πεζών. Μια άλλη γυναίκα, έχασε τη ζωή της ενώ βρισκόταν στην χώρα μας για διακοπές με την οικογένειά της. Η άτυχη γυναίκα ήταν έγκυος 7 μηνών και έσβησε μπροστά στα μάτια του άντρα της και της πεθεράς της, την οποία προηγουμένως έσωσε με κόστος, την ίδια της την ζωή. Ένα 27χρονο παλικάρι έχασε τη ζωή του σε θανατηφόρο τον περασμένο Νοέμβριο στη Λεμεσό ενώ πήγαινε σπίτι του. Το ατύχημα σημειώθηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού όταν μεθυσμένος Ρώσος «προσγειώθηκε» πάνω στο τζιπ του, με ταχύτητα που άγγιζε τα 200 χιλιόμετρα.