Αναλύσεις

Τα 6 + 1 γεγονότα που ξεχώρισαν στο πολιτικό σκηνικό

Το 2019 ήταν χρονιά εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά και έντονης προεδρολογίας

Δύο εκλογικές μάχες, δημιουργία νέων κινημάτων, παρασκηνιακές συναντήσεις πολιτικών αρχηγών με φόντο το 2023, προαναγγελίες για αποχώρηση από την πολιτική οι οποίες αναιρέθηκαν, εσωκομματικές τρικυμίες και το τέλος στο σήριαλ της 56ης έδρας ήταν τα σημαντικότερα γεγονότα που ξεχώρισαν στο κομματικό σκηνικό το 2019. Μπορεί να μην υπήρξε κάποια κοσμογονική αλλαγή στους συσχετισμούς δυνάμεων των κομμάτων, όμως ήταν μια χρονιά η οποία επιφύλασσε μικρές εκπλήξεις, οι οποίες προκάλεσαν αίσθηση σ’ ένα κομμάτι της κοινωνίας. Και λέμε σε ένα κομμάτι, διότι η πλειοψηφία των πολιτών και, κατά συνέπεια, των ψηφοφόρων έχει γυρίσει την πλάτη εδώ και χρόνια στα κόμματα. Ο τρόπος με τον οποίο παίζεται το παιγνίδι της πολιτικής, εκ των πραγμάτων, κρίνεται ως ελλειμματικός, χωρίς ευρεία κοινωνική απήχηση και, εν τέλει, χωρίς μια πραγματική δημοκρατική νομιμοποίηση.

Ένας Τουρκοκύπριος

στις Βρυξέλλες

Το 2019 ήταν έτος ευρωεκλογών. Μια εκλογική διαδικασία η οποία είναι πλήρως απαξιωμένη από τους Κύπριους πολίτες κι όχι μόνον. Οι υψηλές μηνιαίες απολαβές των ευρωβουλευτών και τα πολλά προνόμιά τους, η καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες την ίδια την Ε.Ε. ως θεσμό, καθώς επίσης και η άγνοια ως προς το τι είναι τελικά και πώς επηρεάζει τα κράτη και τις κοινωνίες δημιουργούν μια αίσθηση απόστασης, η οποία μετατρέπεται σε αποστασιοποίηση. Στην Κύπρο, κατά την προεκλογική περίοδο, ουδόλως συζητήθηκαν τα ευρωπαϊκά θέματα, αλλά μονοπώλησαν εσωτερικά ζητήματα επικαιρότητας, όπως το πόρισμα για τον Συνεργατισμό, η τραγική υπόθεση με τον κατά συρροήν δολοφόνο και η επιλογή του ΑΚΕΛ να βάλει στο ψηφοδέλτιό του τον Τουρκοκύπριο καθηγητή Νιαζί Κιζιλγιουρέκ. Ο τελευταίος κατόρθωσε να εκλεγεί, αφήνοντας εκτός ευρωκοινοβουλίου τον Νεοκλή Συλικιώτη ο οποίος επαναδιεκδικούσε. Η εκλογή Κιζιλγιουρέκ αποτελεί μια ιστορική στιγμή. Είναι ο πρώτος Τουρκοκύπριος πολίτης μετά το 1963 – 1964 ο οποίος συμμετέχει στις εκλογικές διαδικασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατορθώνει να εκλεγεί έχοντας αποσπάσει 25.051 ψήφους.

Πρόωρες Δημαρχιακές

στην Αμμόχωστο

Ο αδόκητος θάνατος του τέως δημάρχου Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανού, στις 15 Ιουλίου, δρομολόγησε διαδικασίες πρόωρων δημαρχιακών εκλογών εντός του θέρους και εν μέσω διακοπών. Ο ΔΗΣΥ, γνωρίζοντας ότι δύσκολα θα κέρδισε ξανά τον Δήμο, έριξε την ιδέα για εξεύρεση κοινού υποψηφίου. Το όνομα που έπαιζε αρχικά και το οποίο αποκάλυψε το Sigmalive στις 24 Ιουλίου ήταν αυτό του τέως Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκου Τράγκολα. Όνομα, το οποίο πρότεινε το ΑΚΕΛ προς τον ΔΗΣΥ. Η δημοτική ομάδα Αμμοχώστου του κυβερνώντος κόμματος αντέδρασε στο άκουσμα του Τράγκολα, προεξάρχοντος του Νίκου Κάρουλλα, ο οποίος, εν τέλει, αποτέλεσε και τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ. Ο Τράγκολας έκανε πίσω και, ως αποτέλεσμα τούτου, το ΑΚΕΛ κατέληξε στον Σίμο Ιωάννου, ο οποίος επικράτησε του Κάρουλλα με 48,94%. Στα αξιοσημείωτα καταγράφεται και το υψηλότερο ιστορικά ρεκόρ αποχής σε εκλογική διαδικασία από καταβολής Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού ξεπέρασε το 69%.

Προαναγγελία αποχώρησης

Λιλλήκα από την πολιτική

Οι διαδοχικές εκλογικές αποτυχίες της Συμμαχίας Πολιτών, με αποκορύφωμα το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το οποίο ήρθε να προστεθεί σ’ αυτό των προεδρικών εκλογών, οδήγησαν τον ιδρυτή και αρχηγό του κόμματος, Γιώργο Λιλλήκα, να προαναγγείλει την έξοδό του από την πολιτική ζωή. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, σε συνέντευξή του στις 12 Ιουνίου, στον τηλεοπτικό σταθμό Capital, δήλωσε: «Πρέπει να σας πω ότι εδώ και μερικά χρόνια έχω μπει στη λογική ότι ήρθε η ώρα να κλείσει ένας κύκλος στη ζωή μου. Θεωρώ πως ό,τι πρόσφερα, πρόσφερα». Για να προσθέσει: «Δεν το κρύβω ότι είμαι σε μια διαδικασία διαμόρφωσης άλλων συνθηκών που θα μου επιτρέψουν να μην είμαι στην πολιτική». Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε ξεκάθαρα ως απόφαση σύντομης αποχώρησής του και προετοιμασίας της διάδοχης κατάστασης εντός της Συμμαχίας Πολιτών, η οποία αντικειμενικά πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Ωστόσο, τον Νοέμβριο, ο κ. Λιλλήκας, σε νέα του συνέντευξη στην ιστοσελίδα Offsite, τα «γύρισε». Μιλώντας και στο ΣΙΓΜΑ εξήγησε ότι, από την ημέρα που ανακοίνωσε την πρόθεση αποχώρησής του, δέχτηκε πιέσεις από στελέχη και μέλη το κόμματος για να παραμείνει στην προεδρία και, συνεπώς, θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία, με στόχο τις βουλευτικές του 2021.

Η αποκάλυψη της μυστικής

συνάντησης Άντρου – Νικόλα

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Σημερινής» στις 18 Αυγούστου, το οποίο έφερνε στο φως μυστική συνάντηση μεταξύ Άντρου Κυπριανού και Νικόλα Παπαδόπουλου, άνοιξε για τα καλά τον χορό της προεδρολογίας. Η «Σ» έγραφε χαρακτηριστικά ότι οι δύο άντρες, κατά τη συνάντησή τους, την οποία επέλεξαν να κρατήσουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, συζήτησαν το ενδεχόμενο ευρύτερης πολιτικής συνεργασίας των δύο κομμάτων, με φόντο την «ανάγκη» απομάκρυνσης του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ από την εξουσία στις Προεδρικές του 2023. Η μυστική συνάντηση επιβεβαιώθηκε κι από τα δύο κόμματα, τα οποία, όμως, θέλησαν να «θολώσουν τα νερά» ως προς το περιεχόμενό της, ισχυριζόμενα ότι συζητήσαν το… Κυπριακό. Εντός του ΔΗΚΟ προκλήθηκαν αρχικά αντιδράσεις και αναδύθηκαν οι διαφορετικές πτέρυγες εντός του κόμματος, με κάποια εκ των ηγετικών στελεχών να τοποθετούνται ευνοϊκά στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΑΚΕΛ κι άλλα να το απορρίπτουν ασυζητητί. Το ζήτημα των προεδρικών εκλογών και των ζυμώσεων στο παρασκήνιο, με φόντο το δημοσίευμα της «Σ», έμεινε ψηλά στην ατζέντα του κομματικού διαλόγου και των αντιπαραθέσεων μέχρι και τον Οκτώβριο. Ο Άντρος Κυπριανού αναγκάστηκε να ξεκαθαρίσει ότι το ΑΚΕΛ δεν θα στηρίξει τον Νικόλα για Πρόεδρο, χωρίς, όμως, να αποκλείει τη συνεργασία με το ΔΗΚΟ στη βάση ενός πολιτικού προγράμματος και αν εξευρεθεί κοινός υποψήφιος, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα όσα είχε γράψει η «Σ». Την ίδια ώρα και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δημόσιες δηλώσεις και συνεντεύξεις, δήλωνε με νόημα ότι οι πιο επωφελείς για τον τόπο συνεργασίες ήταν αυτές με το ΑΚΕΛ. Τοποθετήσεις που προκάλεσαν την αντίδραση του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Δύο νέα κινήματα στην

κομματική σκακιέρα

Το 2019 αποτέλεσε και χρονιά γέννησης δύο νέων κινημάτων από δύο γνώριμους στον δημόσιο βίο. Η ανεξάρτητη βουλευτής, Άννα Θεολόγου, στις 30 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε τη δημιουργία των «Ανεξάρτητων», με ξεκάθαρο στόχο την είσοδο του κινήματός της στη Βουλή το 2021. Η ίδια, με αυτό τον τρόπο, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των προηγούμενων μηνών που την ήθελαν να ετοιμάζει «κάτι». Κίνημα εγκαινίασε και ο τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, και το όνομα αυτού «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος». Σε συνέντευξή του στη Σημερινή, ο κ. Χριστοφίδης, υποστήριξε ότι δεν είναι δεδομένη η κάθοδος του κινήματος στις βουλευτικές εκλογές. Εντούτοις, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υποψηφιότητας κάποιου προσώπου από το κίνημα (σ.σ. προφανώς του ίδιου) στις Προεδρικές του 2023.

Ανακηρύχθηκε για τρίτη

φορά βουλευτής σε μια θητεία

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος, του κινήματος Αλληλεγγύη, ίσως είναι ο μοναδικός βουλευτής στον κόσμο ο οποίος ορκίστηκε τρεις φορές μέσα σε μια κοινοβουλευτική θητεία. Η ιστορία λίγο – πολύ είναι γνωστή ως το σήριαλ της 56ης έδρας. Μετά από διαδοχικές προσφυγές στο δικαστήριο εκ μέρους του Αντρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος διεκδικεί νομικά μέχρι και σήμερα την έδρα, αλλά και σειρά τροποποιήσεων της νομοθεσίας, η Βουλή, τον Οκτώβριο του 2019, αποφάσισε να υπερψηφίσει την τροποποίηση του Συντάγματος και να ανοίξει, έτσι, για τρίτη φορά, μέσα σε τρία χρόνια, τον κοινοβουλευτικό δρόμο στον κ. Παπαδόπουλο. Υπενθυμίζεται ότι το όλο ζήτημα δημιουργήθηκε το 2016, όταν η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, αποποιήθηκε την βουλευτική έδρα που είχε κερδίσει στη Λεμεσό πριν ορκιστεί, για να παραμείνει στο ευρωκοινοβούλιο. Έκτοτε, ο υποψήφιος με τον ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης κυνηγά την έδρα, αμφισβητώντας κατά πόσο αυτή έπρεπε να καταλήξει στον πρώτο επιλαχόντα του κόμματος, προβάλλοντας τη θέση περί διεξαγωγής αναπληρωματικής εκλογής.

Στο Πειθαρχικό ο Παπαδάκης

Το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές του Μαΐου για την ΕΔΕΚ με την κατάληψη της 6ης έδρας δεν έκλεισε τις εσωτερικές πληγές στο κόμμα. Η απόφαση του προέδρου του κινήματος, Μαρίνου Σιζόπουλου, στις 11 Νοεμβρίου, να ορίσει ως ερευνώντα λειτουργό τον Κωστή Ευσταθίου, για να εξετάσει το ενδεχόμενο διάπραξης πειθαρχικών αδικημάτων από πλευράς Παπαδάκη, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου ανάμεσα στις σχέσεις των δύο αντρών. Ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, σύμφωνα με πληροφορίες που είχε αποκαλύψει η «Σ», κατηγορείται από το κόμμα για μη τήρηση προεκλογικών δεσμεύσεων αναφορικά με ένα κονδύλι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πρόσληψη συνεργατών. Μέχρι τη στιγμή που γράφτηκε το συγκεκριμένο άρθρο, δεν είχε καταστεί γνωστό το ακριβές κατηγορητήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ποινές που μπορούν να επιβληθούν στον Δημήτρη Παπαδάκη από το Πειθαρχικό Συμβούλιο, εάν κριθεί ένοχος, είναι από απλή επίπληξη μέχρι και διαγραφή του από το κόμμα.