Κόμματα

Ανασχηματισμός, «Συναγερμός» και Άντρος αρχηγός

Οι ανακατατάξεις στο κυβερνητικό σχήμα έφεραν αλλαγές και στην κοινοβουλευτική σύνθεση του ΔΗΣΥ, ενώ την ίδια ώρα στην Πινδάρου ανοιχτό είναι, μέχρι στιγμής, το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες για ανάδειξη νέων προσώπων στην ηγεσία

Έξι μήνες έσερνε η κυβέρνηση τα σενάρια ανασχηματισμού, τα οποία έλαβαν σάρκα και οστά την περασμένη Κυριακή (1/12). Πολλοί ήταν αυτοί που στο άκουσμά του έσπευσαν να διαφωνήσουν με τον όρο «ανασχηματισμός», προτάσσοντας ως προτιμότερο το «ανακάτεμα της τράπουλας». Κάποιοι άλλοι, πιο αιχμηροί, έκαναν λόγο για βόλεμα ημετέρων και μουσικές καρέκλες. Οι ανακατατάξεις στο κυβερνητικό σχήμα έφεραν αλλαγές και στην κοινοβουλευτική σύνθεση του ΔΗΣΥ, ενώ την ίδια ώρα στην Πινδάρου ανοιχτό είναι, μέχρι στιγμής, το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες για ανάδειξη νέων προσώπων στην ηγεσία. Στην αντίπερα όχθη, δηλαδή στο ΑΚΕΛ, ο Άντρος Κυπριανού, παρά τις εξ αντιθέτου δηλώσεις του στο πρόσφατο παρελθόν, ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, ανακοίνωσε επισήμως την περασμένη Τρίτη την παραμονή του στο τιμόνι της Εζεκία Παπαϊωάννου. Κάπως έτσι διαμορφώνεται το πολιτικό παζλ σε κυβέρνηση και μείζονα αντιπολίτευση πριν από την έλευση του νέου χρόνου, ο οποίος θα έχει άρωμα προεκλογικό, ενόψει των Βουλευτικών του 2021.

Το στοίχημα του νέου Υπουργικού

Ο ανασχηματισμός της σύνθεσης του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν μονόδρομος για τον Νίκο Αναστασιάδη για μια σειρά από λόγους. Ο κυριότερος είναι η κάκιστη εικόνα που εκπέμπει το κυβερνητικό σχήμα κατά τη δεύτερη πενταετία σε μια σειρά ζητημάτων. Το 2019 μπορεί να χαρακτηριστεί ως η χειρότερη χρόνια για την Κυβέρνηση μετά το 2013 και το κούρεμα καταθέσεων. Ενδεικτικά, υπενθυμίζουμε ότι εντός του 2019 συνέβησαν τα εξής: 1) Πόρισμα καταπέλτης για το κλείσιμο του Συνεργατισμού, με καταλογισμό βαρύτατων ευθυνών στον Χάρη Γεωργιάδη. 2) H τραγική υπόθεση της Κόκκινης Λίμνης, που οδήγησε σε παραίτηση τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου. 3) Η γκάφα τεραστίων διαστάσεων από το Υπουργείο Εμπορίου σε σχέση με το εμπορικό σήμα του χαλλουμιού. 4) Δημοσιεύματα για υποθέσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος με εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου Νίκου Χρ. Αναστασιάδη. 5) Παραχώρηση «χρυσών διαβατηρίων» της Κυπριακής Δημοκρατίας ακόμη και σε καταζητουμένους διεθνούς εμβέλειας. 6) Η πρόσφατη υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν. Η Κυβέρνηση, αντί να κυβερνά, δίδει την εικόνα διαχείρισης των ζητημάτων και των καταστάσεων που προκύπτουν μήνα παρά μήνα, μέσα από παραλείψεις, λάθη και ανεύθυνες συμπεριφορές. Συνεπώς, κορυφαίος στόχος της Κυβέρνησης και του νέου Υπουργικού είναι να επανεκκινήσει «γυρίζοντας» το παιχνίδι. Αυτό ήταν άλλωστε και το βασικό σύνθημα που έδωσε ο Νίκος Αναστασιάδης σε νέους και παλιούς υπουργούς κατά τη διάρκεια του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου.

Ποιοι ήρθαν, ποιοι έφυγαν και ποιοι άλλαξαν καρέκλες

Τέσσερα είναι τα νέα πρόσωπα, τα οποία φόρεσαν υπουργικό κοστούμι.

Πρόκειται για τον μέχρι πρότινος βουλευτή και έναν εκ των τριών Αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ, Νίκο Νουρή, o οποίος ανέλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών από τον Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο οποίος μετακινήθηκε στο ΥΠΟΙΚ στη θέση του Χάρη Γεωργιάδη. Τον τέως δήμαρχο Αγίας Νάπας, Γιάννη Καρούσο, ο οποίος πήγε στο Μεταφορών, τον νομικό Κυριάκο Κούσιο, ο οποίος αποτελεί τον νέο Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, και τον νεαρό Παναγιώτη Σεντώνα στη θέση του αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Από το Υπουργικό, η «αδικημένη» της υπόθεσης, η οποία αποχώρησε χωρίς να μετακινηθεί σε άλλο θώκο, είναι η τέως Υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου. Μάλιστα, η ίδια κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής δεν έκρυψε και το παράπονό της, λέγοντας ότι η φημολογία και παραφιλολογία των τελευταίων μηνών γύρω από το όνομά της για τον ανασχηματισμό υποσκάπτει το έργο ενός υπουργού. Απ’ εκεί και πέρα, ο Πρ. Προδρόμου μετακινήθηκε από Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και στη θέση του Κώστα Χαμπιαούρη, ο οποίος, όμως, δεν έμεινε «ξεκρέμαστος», αφού, πλέον, «πήρε τα βουνά» ως Επίτροπος Ορεινών Περιοχών. Χωρίς καρέκλα δεν έμεινε ούτε η Κλέλια Βασιλείου, αφού μπορεί να παρέδωσε τη θέση τής αναπληρώτριας Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ωστόσο, από εδώ και μπρος, θα την βρίσκουμε στο Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Ήταν μια η σκοπιμότητα;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την προπερασμένη Πέμπτη, όταν ρωτήθηκε για τον ανασχηματισμό, είπε: «Όταν θα τον εξαγγείλω, θα αντιληφθείτε και την έκταση και το βάθος και τη σκοπιμότητα». Μια δήλωση, η οποία σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Βλέποντας τα καινούργια πρόσωπα που μπήκαν στο κυβερνητικό σχήμα, το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι αυξήθηκε η «συναγερμική» παρουσία. Κάτι το οποίο επιζητούσε και η Πινδάρου, κυρίως μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο νομικός Κυριάκος Κούσιος, ο οποίος δεν είναι άνθρωπος του κομματικού… σωλήνα. Η επιλογή Κούσιου στη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου θεωρήθηκε, από πολλούς, ως έκπληξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε ότι ο Προδρόμου, παρ’ όλες τις ικανότητες και τις γνώσεις του στην πολιτική, προκαλεί συγκρούσεις, οι οποίες κάνουν κακό στην εικόνα της Κυβέρνησης. Έτσι, επιβράβευσε τον Προδρόμου για την εργατικότητα και τη συνεισφορά του, μετακινώντας τον στο Παιδείας και αντικαθιστώντας τον με έναν άνθρωπο συναινετικό και πράο, όπως ο κ. Κούσιος. Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με την πολιτική γεωγραφία και την καταγωγή των νέων υπουργών. Οι δύο από τους τέσσερεις προέρχονται από την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Συνεπώς, η αύξηση των Αμμοχωστιανών στο Υπουργικό Συμβούλιο θεωρήθηκε ως το βάλσαμο που θα επουλώσει τις πληγές που δημιουργήθηκαν στην ημικατεχόμενη επαρχία. Υπενθυμίζεται ότι, πριν από έναν περίπου χρόνο, ο δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης παραιτήθηκε από τον ΔΗΣΥ πυροβολώντας και κάνοντας λόγο για παραγκωνισμό της επαρχίας Αμμοχώστου, η οποία εδώ και δεκαετίες δεν εκπροσωπείται στα πολιτειακά αξιώματα. Επίσης, η υπουργοποίηση του μέχρι πρότινος δημάρχου Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσου, θεωρήθηκε ως ένας τρόπος για να χαμηλώσουν οι τόνοι σε σχέση με την αντίθεση του δήμου για συνένωση με το Παραλίμνι. Ως εκ τούτου, δεν είμαστε σίγουροι κατά πόσον η σκοπιμότητα για την οποία έκανε λόγον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έπρεπε να έχει πληθυντικό αριθμό.

Ανακατατάξεις και σε Πινδάρου

Αλλαγές προσώπων είχαμε και στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Συγκεκριμένα, τρία είναι τα πρόσωπα, τα οποία θα κάθονται για τους επόμενους τουλάχιστον δεκαεπτά μήνες στα βουλευτικά έδρανα. Πρόκειται για τη Σάβια Ορφανίδου, την Ξένια Κωνσταντίνου και τον Μιχάλη Σοφοκλέους. Η Σάβια Ορφανίδου μπαίνει στη Βουλή ως δεύτερη επιλαχούσα στη θέση της παραιτηθείσας Στέλλας Κυριακίδου, η οποία ανέλαβε από την 1η Δεκεμβρίου καθήκοντα Ευρωπαίας Επιτρόπου. Ακολουθεί η Ξένια Κωνσταντίνου, η οποία καταλαμβάνει τη θέση του Σόλωνα Κασίνη, ο οποίος παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα, λόγω προβλημάτων υγείας. Ο Μιχάλης Σοφοκλέους μπαίνει στη Βουλή ως τέταρτος επιλαχών μετά και την υπουργοποίηση του Νίκου Νουρή. Ανακατατάξεις, όμως, θα έχουμε και στα ανώτερα δώματα της ηγεσίας του ΔΗΣΥ. Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο «ορφανές» θέσεις αντιπροέδρου, τις οποίες εγκατέλειψαν Στέλλα Κυριακίδου και Νίκος Νουρής. Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής τι θα πράξει ο δεύτερος τη τάξει στον ΔΗΣΥ, αναπληρωτής πρόεδρος και ευρωβουλευτής του κόμματος, Λευτέρης Χριστοφόρου. Οι πληροφορίες τον φέρουν να εγκαταλείπει τη θέση, κάτι το οποίο δεν διαψεύδει, ούτε επιβεβαιώνει ο ίδιος, αρκούμενος να δηλώνει ότι θα πράξει ό,τι είναι πιο επωφελές για το κόμμα. Με ηγετικές θέσεις στον ΔΗΣΥ φλερτάρει πρωτίστως ο Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος, μετά από έξι και πλέον χρόνια, επιστρέφει στο κόμμα. Εάν ο Λευτέρης Χριστοφόρου παραιτηθεί από τη θέση τού αναπληρωτή προέδρου, τότε ο Χάρης θα έχει τον πρώτο λόγο. Στο ενδεχόμενο, όμως, που κάτι τέτοιο δεν γίνει πράξη, ο τέως Υπουργός Οικονομικών θα περιοριστεί στη μία εκ των δύο ελεύθερων θέσεων αντιπροεδρίας. Με μία εκ των δύο αντιπροεδριών φλερτάρει και ο Ευθύμιος Δίπλαρος, ο οποίος στις εσωκομματικές εκλογές τον Απρίλιο του 2018, αν και έλαβε 7.420 ψήφους, δεν κατόρθωσε να εκλεγεί. Στο κάδρο των αντιπροεδριών μπαίνει και η βουλευτής Λάρνακας, Αννίτα Δημητρίου, καθώς επίσης και ο βουλευτής Αμμοχώστου Ονούφριος Κουλλά. Άρα, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και δεν βρεθεί η ανώδυνη λύση πλήρωσης των θέσεων χωρίς ψηφοφορία, τότε, εντός Ιανουαρίου, ο ΔΗΣΥ θα οδηγηθεί σε εσωκομματικές εκλογές.

Αναθεώρησε και ο Άντρος

Στ’ αχνάρια του Γιώργου Λιλλήκα βάδισε ο Άντρος Κυπριανού ως προς το «είπα-ξείπα». Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, το 2017, σε συνεντεύξεις του δήλωνε ότι δεν προτίθεται να επαναδιεκδικήσει τη θέση στην ηγεσία. Τοποθέτηση η οποία, όπως, άλλωστε, ήταν λογικό, άνοιξε τις συζητήσεις και τα σενάρια διαδοχής του στο κόμμα. Στην πορεία, όμως, η εικόνα ότι αποχωρεί άρχισε να αναστρέφεται, με στελέχη του ΑΚΕΛ, όταν ερωτούνταν τι θα πράξει, τελικά, να μας απαντούν «δεν ξέρουμε, ρωτήστε τον ίδιο». Όταν ερωτάτο, έλεγε ότι δεν θα αποφασίσει μόνος, αλλά συλλογικά κι όταν έρθει η ώρα. Εν τέλει, την περασμένη Τρίτη (3/12) ο κ. Κυπριανού, σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε, ανακοίνωσε ότι θα επαναδιεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, επικαλούμενος τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Την επόμενη μέρα, μάλιστα, μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, παραδέχτηκε ότι ίσως να ήταν βεβιασμένη η δήλωσή του περί αποχώρησης. Υπενθυμίζεται ότι κάτι παρόμοιο συνέβη και με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος το καλοκαίρι δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι θα αποχωρήσει από την πολιτική και τον χειμώνα αναθεώρησε.