Η Τουρκία απαιτεί να ελέγξει όλη τη Μεσόγειο μέσω Λιβύης και το γκολ εναντίον της Ελλάδος

Η Τουρκία αμφισβητεί την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου και Ελλάδος-Αιγύπτου. Ξεκάθαρα: Η Τουρκία επιχειρεί να τσακίσει τον άξονα Ελλάδος-Αιγύπτου-Κύπρου και να στείλει το μήνυμα ότι απαιτεί όχι μόνο μερίδιο αλλά έλεγχο των υδρογονανθράκων της Μεσογείου. Πώς απαντούν η Αθήνα και η Λευκωσία; Με… «ήρεμα νερά» και «ευελιξία»!

Δύο πικρές διαπιστώσεις για την Αθήνα και την Κύπρο. Πρώτον, η Τουρκία, κατά πάγια, διαχρονική πρακτική, εξαγγέλλει, εννοεί και υλοποιεί όσα σχεδιάζει εναντίον του Ελληνισμού και, τώρα, άλλων χωρών, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Δεύτερον, στην περίπτωση της Τουρκίας, κράτος-παρία και παρανομούντος (rogue state), η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών φαντάζει ως τραγική φάρσα. Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία αρνούνται να αντιληφθούν ότι η Τουρκία έχει σχεδιάσει εδώ και δεκαετίες την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ταυτόχρονα, και με αφορμή την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσόγειο – όπως και στην περιοχή της Κρήτης – η Τουρκία απαιτεί να καρπωθεί αυτού του θησαυρού, χωρίς να δικαιούται. Έτσι, προτάσσει τον αστήριχτο ισχυρισμό της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας», η οποία, κατά την τουρκική επιχειρηματολογία, περιλαμβάνει έκταση 480.000 τ. χλμ θαλάσσιου χώρου: Από τη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, μέχρι την Αν. Μεσόγειο. Όποιος έχει μελετήσει Νιχάτ Ερίμ (1956) και Νταβούτογλου (2002), επιβεβαιώνει τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η υπογραφή (27.11.2019) στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Λιβύης (που αναγνωρίζεται από τα Ην. Έθνη) και της Τουρκίας, καθώς και μνημόνιο συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δυο χώρες. Ας θυμηθούμε: Οι Τούρκοι για πολλά χρόνια (από το 1938, επί ελληνοκτόνου Ατατούρκ) αναφέρονταν στην «Πράσινη Πατρίδα», την Κύπρο. Τα τελευταία δύο χρόνια αναφέρονται στη «Γαλάζια Πατρίδα».

Τον περ. Φεβρουάριο η Τουρκία έβγαλε στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο πάνω από 100 πλοία στο πλαίσιο πολυήμερης άσκησης (27/2-8/3/2019). Ο στόχος της ήταν τριπλός. Πρώτον, να προτάξει τη ναυτική ισχύ και υπεροχή της. Δεύτερον, να στείλει ευκρινές μήνυμα στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ ότι είναι σε θέση να διεκδικεί, να απαιτεί και να επιβάλλει αξιώσεις της. Τρίτον, να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδος στο Αιγαίο και της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Με τη συμφωνία με την αδύναμη και ουσιαστικά ανύπαρκτη κυβέρνηση της Λιβύης, η Τουρκία προχωρεί στην ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, με τη διεκδίκηση της μισής Κρήτης, της Ρόδου, της Καρπάθου και του Καστελορίζου, που δήθεν εμπίπτουν στην ΑΟΖ με τη Λιβύη. Παράλληλα, αμφισβητεί την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου και Ελλάδος-Αιγύπτου. Ξεκάθαρα: Η Τουρκία επιχειρεί να τσακίσει τον άξονα Ελλάδος-Αιγύπτου-Κύπρου και να στείλει το μήνυμα ότι απαιτεί όχι μόνο μερίδιο αλλά έλεγχο των υδρογονανθράκων της Μεσογείου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Αθήνα, η Λευκωσία και το Κάιρο αντέδρασαν με οργίλες ανακοινώσεις και δηλώσεις. Ο Έλληνας ΥπΕξ, Ν. Δένδιας, έστειλε τελεσίγραφο στον Λίβυο πρέσβη πως, αν μέχρι προχθές Παρασκευή δεν κοινοποιούσε στην Αθήνα τη συμφωνία με την Τουρκία, θα απελαυνόταν. Ήδη απελάθηκε. Γιατί όχι πρώτα ο Τούρκος πρέσβης αφού η Τουρκία ήρξατο χειρών πειρατικών και παράνομων; Διότι λειτουργεί εκείνος ο ανίατος τουρκοψοφοδεϊσμός, που παραλύει κάθε ελληνική ενέργεια.

Η εφημερίδα αυτή, ο γράφων, άλλοι αρθρογράφοι και συνεργάτες μας εδώ και χρόνια καλούμε εναγωνίως την Αθήνα να οριοθετήσει την ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία και την Αίγυπτο, όπως ακριβώς το ζητούσε από το 2004 και ο μ. Τάσσος. Φωνή βοώντος εν τη τουρκοφοβική ελληνική ερήμω… Ο πατέρας της ΑΟΖ, καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης, εδώ και 20 χρόνια εκλιπαρεί την Αθήνα να απολακτίσει τα τουρκοφοβικά σύνδρομά της και να οριοθετήσει την ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Σε ανάλυσή του (2/12/2019) έγραψε: «Γιατί, κύριε Δένδια, συνεχίζετε το ίδιο ψέμα που χρησιμοποίησαν και οι κυβερνήσεις των Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα; Οι υδρογραφικές υπηρεσίες της Ελλάδας και της Αιγύπτου είναι από τις καλύτερες στον κόσμο και έχουν στα συρτάρια τους έτοιμες τις γεωγραφικές συντεταγμένες. Γιατί δεν κάνετε άμεσα, βάσει UNCLOS, οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου και, έτσι, να κόψετε απότομα τον βήχα των νεο-Οθωμανών;».

Τώρα που η Τουρκία επιχειρεί νέα τετελεσμένα με τη Λιβύη, ο ΥπΕξ Ν. Δένδιας έσπευσε κάθιδρος στο Κάιρο για να συζητήσει την οριοθέτηση που είχε αποφασιστεί πριν από πέντε χρόνια, επί πρωθυπουργίας Τσίπρα… Η Τουρκία υλοποιεί μια συγκεκριμένη και συγκροτημένη στρατηγική δημιουργίας τετελεσμένων παντού: Στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στη Συρία, στο Ιράκ. Για να τα απαιτήσει μετά στο τραπέζι του διαλόγου ή και να τα επιβάλει διά της ισχύος.

Τούρκος αξιωματούχος, σχολιάζοντας στην τουρκική «Χουριέτ» τις ελληνικές αντιδράσεις ειρωνεύτηκε: «Με την κίνηση που κάναμε εμείς (με τη Λιβύη), η μπάλα πλέον μπήκε στον χώρο των πέναλτι της Ελλάδας. Εάν επιμένουν να συνεχίζουν την ίδια στάση, θα φάνε το γκολ την στιγμή που δεν το περιμένουν. Και η Τουρκία θα αποχωρήσει από το γήπεδο νικήτρια». Πώς απαντούν η Αθήνα και η Λευκωσία; Με… «ήρεμα νερά» και «ευελιξία»! Ο ελληνικός στόλος, πότε θα κάνει την εμφάνισή του;