Έρχονται χειρότερα

«Εγώ θέλω μια γείτονα Τουρκία με πλούτο και ευημερία…». Δηλαδή, ισχυρή. Αυτήν την Τουρκία θέλει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος. Αυτή όμως η Τουρκία δεν θα γίνει Ισχυρή, έγινε Ισχυρή… Η Ελλάδα θέλει, λέγει, την Τουρκία Ισχυρή και πλούσια, προφανώς, για να μη διεκδικεί τον πλούτο του γείτονα. Αλλ’ η Τουρκία δεν διεκδικεί πλέον. Καταλαμβάνει εδάφη και θάλασσες. Και της Ελλάδος και της Κύπρου. Βιάζει την Ελλαδική Κυριαρχία και καταργεί την Κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με πράξεις. Με έργα. Με τετελεσμένα. Όχι με αναμασημένες κούφιες δηλώσεις των Ελλήνων Ηγετών, τις οποίες ο Τούρκος καθιστά καταγέλαστες με τα πρακτικά αποτελέσματα της κατακτητικής πολιτικής του.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, η Κυβέρνηση της Μητέρας Πατρίδος δεν λησμόνησε ότι, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, είναι και Εγγυήτρια της κόρης Κύπρου. Δεν το λησμόνησε… Δεν μπορεί όμως να επιβάλει το πραγματικό Διεθνές Δίκαιο την ώρα που η Τουρκία εδώ και 45 χρόνια επιβάλλει το δικό της αυθαίρετο επεκτατικό Διεθνές Δίκαιο. Δεν λησμονεί η Αθήνα, απλώς αδυνατεί. Είναι φοβισμένη. Της πήρε τον αέρα η Τουρκία. Την εξευτελίζει. Και η Αθήνα εφευρίσκει όλων των ειδών τις κατευναστικές πολιτικές, όλων των ειδών τις υποχωρήσεις, όλων των ειδών τις θωπείες προς το τουρκικό θηρίο.

Πρέπει ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας να μην επιθυμεί (όπως ρητορικά και θωπευτικά λέγει), ισχυρή και πλούσια Τουρκία. Δεν πρέπει να θέλει πλούσια την Τουρκία γιατί ήδη αυτή η Τουρκία (πλούσια ή φτωχή) επιβάλλει στην Ελλάδα όλες τις θελήσεις της. Και η Αθήνα, βαφτίζοντας την αποδεδειγμένη φοβία και αδυναμία της «σύνεση» και «ψυχραιμία» και «Διεθνές Δίκαιο», παραδίδεται αντί να αντιτάσσεται στις τουρκικές πράξεις. Πρέπει ο κ. Δένδιας να επανεκτιμήσει τη Διπλωματική του μαεστρία. Πρέπει να επαναξιολογήσει τον πολιτικό του λόγο έναντι της Τουρκίας και όχι μόνο…

Είναι νέος στη διπλωματία και, φυσιολογικά, άπειρος. Είναι όμως αρκετά ευφυής για να κατανοεί και να σέβεται την ουσία των πραγμάτων. Και εφόσον την κατανοεί, πρέπει να είναι προσεκτικός στις δηλώσεις του. Οι Τούρκοι δεν πρόκειται να του χαριστούν, επειδή λέγει ότι θέλει πλούσιους γείτονες. Τουναντίον θα οικτίρουν, αν δεν θα σαρκάζουν, την ανερμάτιστη διπλωματική κενολογία που χρησιμοποιείται. Και την ασπόνδυλη πολιτική που φραστικά εκπέμπεται προς την Τουρκία.

Δεν επικαλείται «ανεδαφικά» πράγματα η Τουρκία, όπως δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερικών. Πράττει, κατακτά και δημιουργεί τετελεσμένα. Πρέπει να αντιληφθεί ο κ. Δένδιας ότι ο Τούρκος δεν κατευνάζεται με φραστικές θολούρες και θωπείες. Είπε και ο κ. Μητσοτάκης στο περιβάλλον της πρόσφατης Διάσκεψης του ΝΑΤΟ ότι η Τουρκία δημιουργεί δύσκολες καταστάσεις στην περιοχή του Αιγαίου… Είπε ότι ο «διάλογος» είναι χρήσιμος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Βαφτίζεται «δυσκολία» ο βιασμός, ο εξευτελισμός της Ελλαδικής Κυριαρχίας. Βαφτίζονται «διάλογος» τα τετελεσμένα της Τουρκίας σε βάρος και της Κύπρου και της Ελλάδος… Και είναι «χρήσιμος ο διάλογος με τον ενδημικό βιαστή της Ελληνικής Κυριαρχίας», μας λέγει ο Έλλην Πρωθυπουργός.

Τα πράγματα είναι χειρότερα απ’ ό,τι φαίνονται. Η διαχείρισή τους είναι άνευ Στρατηγικής, άνευ στόχων και άνευ δύναμης. Ας καταμετρηθούν από τώρα οι εθνικές συμφορές, που με ηχηρούς και ταχείς καλπασμούς έρχονται. Μόνο τη ΔΥΝΑΜΗ αντιλαμβάνεται και σέβεται η Τουρκία. Και η Ελλάδα δεν φαίνεται να διαθέτει σήμερα αυτήν τη Δύναμη. Γι’ αυτό η Τουρκία πράττει όπως θέλει και όταν θέλει. Χωρίς να συναντά αντίδραση. Για να σταματήσει να πράττει, πρέπει να φύγει η Ελλάδα από την απραξία. Πρέπει να κτίσει, να οικοδομήσει, να παρατάξει ΔΥΝΑΜΗ… Η ανερμάτιστη πολυλογία ερεθίζει. Δεν κατευνάζει την Τουρκική Βουλιμία, η οποία με πρωτοφανή και αβάστακτη προκλητικότητα κλιμακώνει νέα τετελεσμένα.