Παιδεία

Έτοιμοι ν’ ανατρέψουμε τα μαθησιακά αποτελέσματα

Εξετάσεις τετραμήνου στον απόηχο των αποτελεσμάτων PISA - Η αρχή γίνεται αύριο, Δευτέρα, με τα Νέα Ελληνικά

Όλα έτοιμα για να τεθεί σε εφαρμογή το εξεταστικό κομμάτι του νέου συστήματος αξιολόγησης των μαθητών, που είναι σε ισχύ από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στη μάχη ρίχνονται οι μαθητές της Α τάξης Λυκείου και Τεχνικών Σχολών αύριο Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, κάνοντας αρχή με τα Νέα Ελληνικά. Στον απόηχο των αποτελεσμάτων της PISA, Υπουργείο και αρμόδιοι φορείς συσκέπτονται μανιωδώς θέτοντας νέους στόχους, που θα βελτιώσουν τα μαθησιακά αποτελέσματα. Για εθνική υπόθεση κάνει λόγο ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Κυπριανός Λούης, ο οποίος τόνισε γι’ ακόμη μια φορά την αναγκαιότητα της αλλαγής και της εξέλιξης, ώστε να πετύχουμε το ζητούμενο.

Αυξημένος βαθμός ετοιμότητας

Από τις 9 μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου οι μαθητές καλούνται να εξεταστούν στα 4 βασικά μαθήματα. Για την υλοποίηση του νέου συστήματος αξιολόγησης, και συγκεκριμένα για το εξεταστικό μέρος, μίλησε στη «Σ» ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Κυπριανός Λούης, ο οποίος δήλωσε την ετοιμότητα του Υπουργείου, των σχολικών μονάδων και των υπόλοιπων φορέων για τις εξετάσεις. «Δουλέψαμε σε τέσσερα μεγάλα επίπεδα. Το ένα ήταν το οργανωτικό, που ήταν οι προετοιμασίες από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της καθοδήγησης των σχολικών μονάδων. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξαν και ενημερωτικού τύπου συναντήσεις με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, όπου δόθηκαν αναγκαίες οδηγίες, σχετικά με την οργάνωση, την επιτήρηση, αλλά και τις διευκολύνσεις παιδιών που χρειάζονται. Το δεύτερο επίπεδο ήταν η διαμόρφωση και η λειτουργία του κεντρικού θεματοθετικού κέντρου, όπου κτίστηκε η δομή με το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται, με τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τη διαδικασία της θεματοθέτησης . Το τρίτο επίπεδο αφορούσε σε οδηγίες που δόθηκαν στους θεματοθέτες, σχετικά με τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, το είδος και τις διαδικασίες παραγωγής των θεμάτων, τους τύπους των θεμάτων κ.λπ. Στο τέταρτο επίπεδο δόθηκαν λύσεις σε άλλα διαδικαστικά θέματα οργανωτικής φύσης, όπως η αποστολή των θεμάτων που θα είναι με κρυπτογραφικό σύστημα. Άρα έχουμε αυξημένο βαθμό ετοιμότητας».

«Αναμένουμε τους

μαθητές χωρίς άγχος»

Αρκετά ήταν τα παράπονα για την έλλειψη χρόνου, για την πίεση και για την κάλυψη της ύλης. Κάποιες σχολικές μονάδες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το γεγονός ότι η ύλη δεν θα μπορούσε να καλυφθεί στον απαιτούμενο χρόνο, ώστε οι μαθητές να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις εξετάσεις. Ο Διευθυντής Γενικής Μέσης εξήγησε στη «Σ» ότι και γι’ αυτό το ζήτημα το Υπουργείο προνόησε, λαμβάνοντας σχετικά μέτρα. «Έχουμε εφαρμόσει έναν μηχανισμό ελέγχου, ώστε να αποφύγουμε την αναντιστοιχία ανάμεσα στα εξεταστικά δοκίμια και στο να υπάρχουν σχολεία που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν ν’ ανταποκριθούν στη λεγόμενη κάλυψη της ύλης ή των δεικτών επιτυχίας και επάρκειας. Είχαμε πλήρη εικόνα και βάσει αυτής δίδονται σαφέστατες οδηγίες και το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν οι θεματοθέτες, έτσι ώστε να μη θυματοποιήσουμε τα παιδιά μας». Όσο για την ετοιμότητα των ίδιων των μαθητών, ο ίδιος δήλωσε ότι «αναμένουμε τους μαθητές να προσέλθουν χωρίς άγχος. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία επίλυσης δοκιμίου κεντρικού χαρακτήρα. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα μαζί με τις άλλες μορφές αξιολόγησης, να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το παραγόμενο έργο εντός των σχολικών μονάδων».

Τελικά πόσο κακοί

μαθητές είμαστε;

Η εικόνα των μαθησιακών αποτελεσμάτων που παρουσιάζει η χώρα μας δεν είναι η καλύτερη. Οι ετήσιες εξετάσεις επαναλαμβάνουν κάποια μηνύματα, που δείχνουμε να αγνοούμε. Ο διεθνής διαγωνισμός PISA κατέδειξε για άλλη μια φορά ότι το αποτέλεσμα της μάθησης στη χώρα μας όχι απλώς δεν πλησιάζει το αναμενόμενο, αλλά γίνεται χειρότερο. Για τις ευθύνες υπάρχουν οι αρμόδιοι που πρέπει να εγκύψουν στο πρόβλημα και να δώσουν λύσεις. Μια από αυτές θεωρείται το νέο σύστημα αξιολόγησης, για το οποίο γίνεται τόσος λόγος, ντόρος, με τους μεν και τους δε να διαπληκτίζονται για την ύπαρξη, την τοποθέτηση, τη σύσταση, την οργάνωση και τη λειτουργία αυτού του συστήματος. Η γενιά της τεχνολογίας, του δεδομένου ίντερνετ, της πολυπλοκότητας, της πολυδιεργασίας (του λεγόμενου multitasking), της ανατροπής δεν μπορεί να κατανοήσει ένα κείμενο στην επίσημή της γλώσσα. Από την άλλη στα μαθηματικά, ανεβαίνει αλλά με ρυθμούς χελώνας. Ωστόσο η διεθνής έρευνα φανερώνει άλλους τομείς στους οποίους ξεχωρίζουμε, όπως αυτόν του δημοκρατικού σχολείου. Στο Υπουργείο ξεκίνησαν οι συσκέψεις για να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα. Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού, ο κ. Λούης τόνισε ότι «οφείλουμε να δούμε και τα θετικά μηνύματα, όχι μόνο τα αρνητικά. Η Κύπρος πρωτεύει ως προς το δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο. Επίσης αυξήθηκε ο δείκτης ανθεκτικότητας των παιδιών από κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Το σίγουρο είναι ότι βάζουμε στόχους συνεχώς με συγκεκριμένο πρόγραμμα και λαμβάνουμε υπόψη τα παραδείγματα των χωρών αυτών που φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα από εμάς. Μπαίνουμε σε μια διαδικασία από τώρα μέχρι και την επόμενη βδομάδα σε κεντρικό επίπεδο να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση των ομάδων σχεδίων δράσης, κάνουμε αποτίμηση ανά ειδικότητα των αποτελεσμάτων με τους δείκτες και πάμε μετά με σχέδιο δράσης με σωστές προτεραιότητες και κατηγοριοποίηση των παραγόντων που επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Θα δουλεύουμε με μεθοδικότητα και συστηματικότητα όλοι μαζί με τις σχολικές μονάδες και με τους μαθητές για να μπορέσουμε να το πάρουμε ως εθνική υπόθεση αυτόν τον στόχο διότι αν καταφέρουμε να ανέβουμε 50 μονάδες προς τα πάνω, που είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχουμε και οικονομικό όφελος στην Κύπρο, 170 εκατομμύρια».