Αναλύσεις

Τέλος στο «φέσωμα» των φορολογουμένων

Ακύρωση συμβολαίων για τις ΑΠΕ, μέσω της Κομισιόν, μελετούν οι αρχές

Τερματισμό των καταγγελλόμενων κρατικών επιδοτήσεων σε ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εκ νέου τροποποίηση του σχετικού σχεδίου, είναι ένα από τα σενάρια που επεξεργάζονται αρμόδιοι φορείς, προκειμένου να σταματήσει το “φέσωμα” των φορολογούμενων πολιτών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της “Σημερινής”, μελετάται το ενδεχόμενο ν’ αποταθεί η Δημοκρατία στην Κομισιόν και να ζητήσει την ακύρωση συμβολαίων, εφόσον καταφέρει ν’ αποδείξει αθέμιτη κρατική ενίσχυση.

Ένα από τα επιχειρήματα είναι η διαπίστωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας πως το κείμενο των προνοιών που έχει εγκρίνει η Κομισιόν είναι διαφορετικό από αυτό που εφαρμόστηκε στην πράξη. Μετά την έγκριση του κειμένου, διεγράφη συγκεκριμένη πρόνοια που διαφοροποίησε αισθητά τα δεδομένα, με αποτέλεσμα να φουσκώσουν οι λογαριασμοί ρεύματος των πολιτών. Για τις παρατυπίες αυτές, υπάρχει κίνδυνος τιμωρίας της Δημοκρατίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως δήλωσε στη «Σημερινή» ο λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, η υπηρεσία του έχει ζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία από την ΡΑΕΚ, που αφορούν τα πραγματικά σημερινά δεδομένα κερδοφορίας των αιολικών πάρκων, για να διαφανεί κατά πόσον οι παράμετροί τους είναι εντός των ορίων κρατικής ενίσχυσης που θέτει η Κομισιόν.

Στον πιο μακρινό ορίζοντα βρίσκεται και το ενδεχόμενο άσκησης αγωγών για επιστροφή χρημάτων στα δημόσια ταμεία, στις περιπτώσεις που θα τεκμηριωθούν παρατυπίες.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.