Τράπεζες

Εξυγίανση μέσω funds

Τράπεζα Κύπρου: Ξεφορτώθηκε €10 δις "κόκκινα δάνεια" σε 5 χρόνια

Στην πώληση χαρτοφυλακίου λιανικών ανεξασφάλιστων μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) με μεγάλες καθυστερήσεις στην APS Delta s.r.o., μέλος του ομίλου εταιρειών της τσεχικής APS, γνωστής στην Κύπρο από τη συμμετοχή της στην πλατφόρμα διαχείρισης «κόκκινων δανείων» της Ελληνικής Τράπεζας, προχώρησε η Τράπεζα Κύπρου. Πρόκειται στην ουσία για το έργο με την ονομασία «Velocity», που αφορά δάνεια συμβατικής αξίας €245 εκατομμυρίων, με την καθαρή τους αξία να ανέρχεται στα €33,7 εκατ. Δηλαδή, η τράπεζα είχε διαγράψει περίπου το 86% της συμβατικής αξίας των δανείων αυτών.


Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από 9.700 δανειολήπτες (8.800 ιδιώτες και 900 μικρομεσαίες επιχειρήσεις), με μέσο ποσό συναλλαγής τις €12.500. Πρόκειται για πολλά δάνεια με μικρά ποσά, τα οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολα στη διαχείριση, αφού η συντριπτική τους πλειοψηφία, ήτοι το 90%, βρίσκονται σε καθυστέρηση πέραν των πέντε ετών.


Ουσιαστικά είναι η δεύτερη συναλλαγή πώλησης δανείων στην τράπεζα, μετά το Helix, που αφορούσε πώληση πακέτου δανείων καθαρής αξίας €2,8 δις (εκ των οποίων οι ΜΕΧ ήταν €2,7 δις) και εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών της τράπεζας για καθάρισμα του ισολογισμού της από τα κόκκινα δάνεια.
Στα €5 δις τα «κόκκινα δάνεια» της Τρ. Κύπρου


Μετά την υλοποίηση του Helix, η Τράπεζα Κύπρου περιόρισε τα «κόκκινα» δάνειά της στα €5 δις, που αντιστοιχούν στο 37% του συνολικού της δανειακού χαρτοφυλακίου, με τις ΜΕΧ να παρουσιάζουν συνολική μείωση κατά €10 δις τον Σεπτέμβριο του 2018 σε σύγκριση με την κορύφωσή τους τον Δεκέμβριο του 2014.


Στόχος της Τράπεζας Κύπρου με την έναρξη του κυβερνητικού σχεδίου «ΕΣΤΙΑ», που είναι προγραμματισμένο να αρχίσει τον προσεχή Μάρτιο, είναι όπως τα «κόκκινα δάνειά» της μειωθούν περαιτέρω, κατά τουλάχιστον €0,9 δις, αφού αυτά τα δάνεια θα «μεταναστεύσουν» στο εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο έπειτα από ένα χρόνο, όπως προνοεί η οδηγία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ).
Νέα μείωση από αναδιαρθρώσεις


Παράλληλα το Συγκρότημα ποντάρει και στο ότι αναδιαρθρωμένα δάνεια ύψους €0,6 δις βρίσκονται σε πλήρη εξυπηρέτηση χωρίς καθυστερήσεις και αναμένεται να επαναταξινομηθούν ως εξυπηρετούμενα μέχρι το τέλος του έτους. Ως αποτέλεσμα, με αυτές τις δύο κινήσεις, οι ΜΕΧ της Τράπεζας Κύπρου αναμένεται ότι θα υποχωρήσουν στα €3,5 δις ή στο 26,11% μέσα στο 2020, δεδομένου ότι παρατηρηθεί κανονική υλοποίηση του προγράμματος αποπληρωμής.


Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως, με βάση επίσημα στοιχεία, μέχρι σήμερα 24.806 προβληματικά δάνεια μικρών, μεγάλων επιχειρήσεων και ιδιωτών, αξίας κοντά στα €3 δισ., έχουν περάσει σε ξένα funds και έπεται συνέχεια.
Άνοιξε τον δρόμο η Ελληνική


Η Ελληνική Τράπεζα, να θυμίσουμε, ήταν η πρώτη τράπεζα στην Κύπρο που έκανε χρήση το εργαλείο της πώλησης προβληματικών δανείων, καθώς τον Ιούνιο του 2018 ολοκλήρωσε την πώληση ενός χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων εξασφαλισμένων και μη εξασφαλισμένων δανείων, κυρίως μη λιανικής τραπεζικής, στην B2Kapital Cyprus Ltd, ύψους €144 εκατ. Σύμφωνα πάντως με τραπεζικές πηγές, η πώληση δανείων από την Ελληνική θα έχει συνέχεια στους επόμενους μήνες καθώς η στρατηγική του Ομίλου προβλέπει περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.
Altamira και Alpha Bank


Σε ενέργειες για είσπραξη σημαντικού μέρους των προβληματικών δανείων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ύψους €7 δις, προβαίνει και η Altamira, το επιτελείο της οποίας εργάζεται πυρετωδώς για να εισπράξει χρήματα ή ακίνητα από τους μη συνεπείς δανειολήπτες. Παράλληλα και η Alpha Bank Κύπρου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων για να επιλέξει μία η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση ολόκληρου του χαρτοφυλακίου της, το οποίο εκτιμάται στα €2 δις.
Οι αγορές της ΕΚΤ


Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνέχισε και τον Ιανουάριο τις αγορές κυπριακών ομολόγων, μέσω επανεπενδύσεων ποσών από ομόλογα που λήγουν, παρά το ότι οι καθαρές αγορές κρατικών ομολόγων, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP), έχουν τερματιστεί τον περασμένο Δεκέμβριο. Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα η ΕΚΤ αγόρασε κυπριακά ομόλογα αξίας €58 εκατ., ανεβάζοντας το απόθεμα κυπριακών ομολόγων που διακρατεί στα €736 εκατ., με μέση σταθμική διάρκεια 5,7 έτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, τους τελευταίους τρεις μήνες πριν από τον τερματισμό του προγράμματος είχαν γίνει καθαρές αγορές κυπριακών ομολόγων, ύψους €464 εκατ. Σημειώνεται ότι, μετά τον Δεκέμβριο του 2018, η ΕΚΤ αποφάσισε να τερματίσει τις καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού.


Όπως εξήγησε αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, για την Κύπρο, λόγω του ότι η χώρα ήταν αποκλεισμένη από το πρόγραμμα, υπάρχει απόφαση βάσει της οποίας θα γίνουν επανεπενδύσεις σε κυπριακά ομόλογα, ώστε στο τέλος του προγράμματος το απόθεμα των ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ να προσεγγίσει την κεφαλαιακή κλείδα της Κύπρου στο ευρωσύστημα, που ανέρχεται στο 0,2%.
Το μόνο εργαλείο που έχουν
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Γιάννη Τελώνη, που μίλησε στη «Σ», το εργαλείο της πώλησης δανείων είναι το μόνο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ουσιαστικά οι τράπεζες, καθώς το θέμα του ανοικτού και ηλεκτρονικού πλειστηριασμού αποδείχθηκε τοξικό στην Κύπρο. «Είναι στην ουσία ο μόνος τρόπος που υπάρχει για τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Βέβαια είναι πολύ υψηλά τα discounts που προσφέρονται, τα οποία θα είναι ακόμη μεγαλύτερα όταν φθάσουν σε πιο δύσκολες περιπτώσεις. Θεωρώ πως εάν υπάρξει μεγαλύτερη πίεση από τις ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές για μείωση των κόκκινων δανείων, τότε οι τράπεζες θα προβούν σε περαιτέρω προβλέψεις, κάτι το οποίο ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέα αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου», υπογράμμισε.