Τουρισμός

Στον αέρα 190.000 τουρίστες

Τι σημαίνει το κανόνι της Germania για την Κύπρο

Η ανακοίνωση για την αναστολή λειτουργίας της αεροπορικής εταιρείας Germania, πέρα από το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε σε όλη την Ευρώπη, προκάλεσε "μούδιασμα" και στην κυπριακή οικονομία.


Η Επαρχία Πάφου φαίνεται να είναι αυτή που θα επηρεαστεί περισσότερο από την αρνητική αυτή εξέλιξη, αφού, μέσω του αεροδρομίου της, σε εβδομαδιαία βάση, η γερμανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους συνέδεε την Πάφο με έξι πτήσεις. Πόλεις όπως το Αμβούργο, η Νυρεμβέργη, το Βερολίνο, η Δρέσδη, το Ντίσελντορφ, το Μόναχο και η Στουτγκάρδη μπήκαν στον αεροπορικό χάρτη της Πάφου τα τελευταία χρόνια, σε εβδομαδιαία βάση, χάρη στην Germania.


Οι πρώτες αντιδράσεις από τους τοπικούς παράγοντες, ΠΑΣΥΞΕ και Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Πάφου, είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί. Σε καμία περίπτωση δεν δημιουργείται πανικός, αλλά, όπως και να το κάνουμε, η πιθανή απώλεια εσόδων από την εισροή τουρισμού από μια αγορά όπως τη γερμανική, η οποία αφήνει μάλιστα "χρήμα" (κατά κεφαλήν), σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.


Εμείς συγκεντρώσαμε όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, για να παρουσιάσουμε μια σφαιρική εικόνα της κατάστασης, αλλά και το πώς το Υφυπουργείο Τουρισμού αντιμετωπίζει ή διαχειρίζεται αυτήν την εξέλιξη.
Τι λένε οι αριθμοί


Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, σε σχέση με τις αφίξεις τουριστών από τη χώρα της συνήθους διαμονής τους, το 2018 επισκέφθηκαν την Κύπρο 189.200 Γερμανοί τουρίστες. Οι αφίξεις το 2017 ήταν 188.826, και το 2016, 124.030. Οι τουρίστες αυτοί ήρθαν κυρίως τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες, με τον Οκτώβριο να κατέχει την πρώτη θέση.
Πιθανές απώλειες


Βάσει των στοιχείων που μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε και αν, για σκοπούς υπολογισμού, υιοθετήσουμε τους αριθμούς που έδωσαν στη δημοσιότητα τόσο η ΕΤΑΠ Πάφου όσο και ο ΠΑΣΥΞΕ, αλλά και στη βάση των στατιστικών στοιχείων των προηγούμενων ετών με τους μέσους όρους, πάντα υπολογιστικά, μια πιθανή ζημιά που μπορεί να υποστεί η τοπική Οικονομία από την απώλεια των πιο πάνω τουριστών θα ανέλθει σε €36-40 εκ.. Το σενάριο αυτό βέβαια θα ισχύσει αν φτάσει στο 100% του υπολογισμού των διαφυγόντων εσόδων (αποκλείεται να μην έρθει κανείς από τις 45.000-50.000 τουρίστες) (ο υπολογιζόμενος αριθμός τουριστών επί €800 που περίπου ξοδεύει ο κάθε Γερμανός τουρίστας στις 9,6 Μ.Ο. ημέρες διαμονής του).
Το προφίλ του Γερμανού τουρίστα


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παραθέτουμε και στο σημερινό μας άρθρο, οι Γερμανοί δείχνουν ξεκάθαρα την προτίμησή τους στους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες για να κάνουν τις διακοπές τους (Απρίλιο-Μάιο και Σεπτέμβριο-Νοέμβριο).


Σύμφωνα πάντα με τις μετρήσεις των τελευταίων ετών, οι πιο πάνω τουρίστες διέμεναν περίπου δέκα ημέρες στην Κύπρο. Σε αυτές τις ημέρες (9,6μ.ο.) της διαμονής τους ξοδεύουν πέραν των €800, κάτι περισσότερο από ογδόντα ευρώ ημερησίως, ενώ το 70% περίπου επιλέγουν για τη διαμονή του κυρίως ξενοδοχεία (1-5 αστέρων), το 15% προτιμούν τουριστικά διαμερίσματα ή τουριστικά συγκροτήματα, το 1% έχουν δική τους διαμονή και το 8,5% περίπου άλλα καταλύματα.


Οι λόγοι της επίσκεψής τους συνοψίζονται, πάντα στο περίπου, ως εξής: 84% έρχονται στην Κύπρο για διακοπές, 8% έρχονται για φίλους ή για να δουν τους συγγενείς τους, 7% για επιχειρηματικούς λόγους και ένα πολύ μικρό ποσοστό, που δεν ξεπερνάει το 0,5%, για άλλους λόγους.


Πρώτη επιλογή των Γερμανών τουριστών που καταφθάνουν στην Κύπρο είναι η Πάφος, με ποσοστό που αγγίζει το 50%, δεύτερη επιλογή η Λάρνακα, γύρω στο 16%, και ακολουθούν η Αγία Νάπα με 13%, η Λεμεσός 9% κ.ο.κ.
Ανησυχεί ο ΠΑΣΥΞΕ


Πλήγμα για την τουριστική βιομηχανία χαρακτήρισε το κλείσιμο της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Germania ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης. Σε δηλώσεις του στη "Σημερινή", ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως η πτώχευση της αεροπορικής εταιρείας Germania και η ακύρωση όλων των πτήσεων αποτελεί αρνητική εξέλιξη, καλώντας την ίδια στιγμή το Υφυπουργείο Τουρισμού να αναλάβει άμεσα δράσεις για την αναπλήρωση του κενού.


Υπάρχει, σημείωσε, μια μικρή περίπτωση η Easyjet και η Ryanair να αναπληρώσουν κάποιες πτήσεις της Germania από το Βερολίνο, παρά ταύτα, συμπλήρωσε, η εξέλιξη αυτή αποτελεί μεγάλη απώλεια.


Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και στην κατάσταση στην αγγλική αγορά, σημειώνοντας πως υπήρξε μια μείωση του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο. Με αυτά τα δεδομένα, εκτίμησε, η χρονιά εξελίσσεται όχι και πολύ θετικά.
Λύπη εκφράζει η ΕΤΑΠ


Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξη και Προβολής Περιφέρειας Πάφου (ΕΤΑΠ) εξέφρασε, με σχετική της ανακοίνωση, τη λύπη της για την πτώχευση της αεροπορικής εταιρείας Germania. Όπως είναι γνωστό, η εν λόγω αεροπορική εταιρεία κατήλθε στην Πάφο τον Μάρτιο 2015, μετά από έντονες προσπάθειες του ΚΟΤ, της Ηermes airports και της ΕΤΑΠ Πάφου, με έναρξη προγράμματος από διάφορα αεροδρόμια όπως Ντίσελντορφ, Βερολίνο, Αμβούργο, Βρέμη, Έρφουρτ, σημειώνει η ανακοίνωση.


Η εν λόγω εταιρεία τα τελευταία χρόνια έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού από τη γερμανική αγορά και ιδιαίτερα την περίοδο μη αιχμής, με καλά αποτελέσματα στην απάμβλυνση της εποχικότητας. Υπολογίζεται ότι η Germania, βάσει των στοιχείων του 2018, αφήνει ένα κενό περίπου 45.000 με 50.000 εισερχόμενων θέσεων/επισκεπτών.


Η ΕΤΑΠ Πάφου, παρόλο που κατανοεί ότι δεν είναι εύκολη η αναπλήρωση του κενού, ευελπιστεί όπως -έστω για το 2019- καλυφθούν μερικώς οι απώλειες από υφιστάμενες αεροπορικές που δραστηριοποιούνται σε διάφορα δρομολόγια, όπως το Βερολίνο.
Τι είπε η ίδια η Germania


«Η μοναδική δυνατότητα που είχαμε ήταν να κηρύξουμε πτώχευση», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Germania, Κάρστεν Μπάλκε (εικόνα 2), ζητώντας συγγνώμη πάνω απ' όλα «από τους εργαζόμενους» της εταιρείας, καθώς και από τους επιβάτες που είχαν ήδη αγοράσει εισιτήριο για κάποιαν από τις πτήσεις της, όπως μετέδωσαν τα διεθνή Μέσα ενημέρωσης.


Όσοι είχαν αγοράσει εισιτήριο από ταξιδιωτικό γραφείο, στο πλαίσιο κάποιου πακέτου που συμπεριλαμβάνει πτήση και διαμονή, «μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον ταξιδιωτικό τους πράκτορα για να τους κλείσει άλλη πτήση», διαβεβαίωσε η Germania, αλλά για τους επιβάτες που «έκλεισαν εισιτήριο απευθείας από την εταιρεία, δυστυχώς δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να εξυπηρετηθούν», διευκρίνισε.


«Απρόβλεπτες εξελίξεις», όπως «οι μεγάλες αυξήσεις της τιμής της κηροζίνης το περασμένο καλοκαίρι και η ταυτόχρονη υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, οι μεγάλες καθυστερήσεις της ένταξης αεροσκαφών στον στόλο μας και ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός συντηρήσεων που χρειάστηκαν τα αεροσκάφη της εταιρείας μας, αποτέλεσαν βαρύ φορτίο για την επιχείρηση», όπως εξήγησε στην ανακοίνωσή του ο Μπάλκε.


Η πτώχευση και αναστολή όλων των δραστηριοτήτων της χαμηλού κόστους γερμανικής Germania ανακοινώθηκε, προκαλώντας αιφνιδιασμό κυρίως στους επιβάτες.
Τι λέει ο Περδίος


Θέλοντας να φωτίσει περισσότερο την κατάσταση αυτή η «Σημερινή», επικοινώνησε με το Υφυπουργείο Τουρισμού για να δούμε με ποιον τρόπο το κράτος θα κινηθεί προς την κατεύθυνση περιορισμού των απωλειών από την ακύρωση των πτήσεων της Germania.


Ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, μετρημένος, φειδωλός, μα συνάμα ουσιαστικός στις δηλώσεις του, αρκέστηκε να αναφέρει πως «το Υφυπουργείο Τουρισμού κάνει εντατικές προσπάθειες για να ανασχεδιαστούν τα δρομολόγια που θα συνδέουν την Κύπρο με την Γερμανία. Στόχος μας είναι η αναπλήρωση των κενών που δημιουργήθηκαν με την εξέλιξη αυτή με την Germania». Προς αυτήν την κατεύθυνση, σημείωσε ο κ. Περδίος, «είμαστε σε στενή συνεργασία φυσικά και με τον ιδιωτικό τομέα».


Η ανησυχία για το κλείσιμο, αν και σήμερα δημιουργεί εύλογο προβληματισμό, κατευνάζεται από την αίσθηση που αποκομίζει κανείς πως το κενό που δημιουργείται, θα καλυφθεί από το ενδιαφέρον άλλων αεροπορικών εταιρειών που ανταγωνίζονταν την Germania.


Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο, αναμένεται πως το σοβαρό αυτό θέμα θα τεθεί και στην επικείμενη επίσκεψη του Υφυπουργού Τουρισμού στη Γερμανία τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης του Βερολίνου.
Ποια ήταν η Germania


Η εταιρεία εξυπηρετούσε κυρίως τις μετακινήσεις μεταξύ Γερμανίας, Ελβετίας και Μεσογείου, Μέσης Ανατολής. Με βάση το Βερολίνο, η γερμανική εταιρεία εξυπηρετούσε πάνω από 4 εκατ. επιβάτες με 37 αεροσκάφη. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, η εταιρεία μετέφερε επιβάτες προς το αεροδρόμιο της Πάφου από τις γερμανικές πόλεις Βερολίνο, Αμβούργο, Ντίσελντορφ και Νυρεμβέργη.


Έκανε επίσης δρομολόγια από τη Γαλλία, με αναχωρήσεις από την Τουλούζη, καθώς και από τα αεροδρόμια Arlanda της Στοκχόλμης και Gatwick του Λονδίνου.
Σημειώνεται ότι η αίτηση πτώχευσης της Germania έρχεται μετά την πτώχευση που κήρυξε πριν από ένα και πλέον χρόνο η Air Berlin, ο δεύτερος μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Γερμανίας, που διέκοψε τη λειτουργία του το 2017.