Πολιτισμός

ΑΡΤ ΑΕΡΙ: Γκράχαμ Γκρην

O Γκράχαμ Γκρην γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1904 και πέθανε στις 3 Απριλίου 1991. Ήταν Άγγλος μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός.
Γεννήθηκε στο Μπέρχαμστεντ του Χέρτφορντσιρ το 1904 και πέθανε στην Ελβετία το 1991. Οι εγκύκλιες σπουδές του ήταν στο σχολείο που διηύθυνε ο πατέρας του. Λόγω ψυχολογικών προβλημάτων υποβλήθηκε σε ψυχαναλυτική θεραπεία πριν φοιτήσει στην Οξφόρδη. Το 1926 προσχώρησε στον Ρωμαιοκαθολικισμό, η επήρεια του οποίου είναι εμφανής σε πολλά από τα έργα του. Την ίδια χρονιά προσλήφθηκε στους Times, αλλά ύστερα από δύο χρόνια, αμέσως μετά τη δημοσίευση του πρώτου του βιβλίου, παραιτήθηκε και αφοσιώθηκε στη συγγραφή και στην κριτική.


Τα πρώτα του τρία μυθιστορήματα, που γράφτηκαν στο διάστημα από το 1929 έως το 1931, δεν επιδοκιμάστηκαν από το κοινό και τους κριτικούς και ίσως γι' αυτό ο Γκρην τα "αποκήρυξε", αρνούμενος οποιαδήποτε ανατύπωσή τους. Με το πέρασμα του χρόνου η γνώμη του άλλαξε για το "Man Within". Αυτό το μυθιστόρημα είναι και το πρώτο στο οποίο διαφαίνεται ο ενθουσιασμός για τον Καθολικισμό αλλά και η συγγραφική του ικανότητα.


Σε αυτό το βιβλίο, όπως και στα "Brighton Rock" και "The Power and the Glory", η θρησκεία δίνει την έμπνευση της γραφής. Όλα μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη με τεράστια επιτυχία. Ο ίδιος ο Γκρην γράφει για την κινηματογραφική του μεταφορά: «Η ιστορία άλλαξε σιωπηρά, κι έτσι η πλοκή έπαψε ν' αφορά ένα αγοράκι που άθελά του πρόδωσε τον καλύτερό του φίλο στην αστυνομία, αλλά αντίθετα καταπιάστηκε μ' ένα αγοράκι που πίστεψε πως ο φίλος του ήταν δολοφόνος και σχεδόν προκάλεσε τη σύλληψή του λέγοντας ψέματα για να τον υπερασπιστεί. Νομίζω ότι αυτό, ειδικά με τους χειρισμούς του Ριντ, ήταν ένα καλό θέμα, αλλά ο αναγνώστης δεν πρέπει να εκπλαγεί μη βρίσκοντάς το στο επίκεντρο της αρχικής ιστορίας».


Το μυθιστόρημά του «Η δύναμις και η δόξα» θεωρείται το καλύτερό του και είναι αυτό που τον καθιέρωσε στον λογοτεχνικό κόσμο. "Θεωρείται κατά γενικήν ομολογίαν το αριστούργημά του, το βιβλίο του Γκρην που χαίρει της μεγαλύτερης εκτίμησης τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς", έγραψε ο Τζον Άπνταϊκ.


Το μυθιστόρημά του, το γνωστότερο ίσως, «Ο τρίτος άνθρωπος», μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σχεδόν αμέσως μετά την έκδοσή του, από τον Κάρολ Ριντ και μάλιστα τιμήθηκε με τον "Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών" το 1949.


Επίσης «Ο άνθρωπός μας στην Αβάνα» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Κάρολ Ριντ το 1959, με πρωταγωνιστή τον Άλεκ Γκίνες.


Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.
Μακαρίου 71, Λ/σία.