Προβλήματα ασφάλειας πριν και μετά τη λύση του Κυπριακού

Καταργήθηκε μεγάλος αριθμός Μονάδων, φυλακίων και έκλεισαν στρατόπεδα για εξοικονόμηση προσωπικού στα μέτρα ασφαλείας, κάτι που είναι αντίθετο με τη διασπορά και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΦ, δεδομένης μάλιστα της εχθρικής απειλής και της επιθετικής διάταξης των ΤΔΚ
Οι μέχρι τώρα θέσεις των κυπριακών κυβερνήσεων, λόγω των αδύναμων συντελεστών ισχύος (ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ - ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΟΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ κ.ά.), που έχουν μειωμένη κυριαρχία, λόγω της τουρκικής κατοχής, αφ’ ενός υποθηκεύουν την ασφάλειά της Κύπρου και, αφ’ ετέρου, την καθιστούν πλήρως αναξιόπιστη στα κράτη που έχουν κοινούς εχθρούς μαζί της. Ήτοι Ισραήλ και Αίγυπτο - παραλείπω την Ελλάδα, λόγω ανερμάτιστης πολιτικής, διακατεχόμενης από φοβικά σύνδρομα των κυβερνήσεών της από το 1960 και μετά.
Κύρια αρνητικά στοιχεία στα θέματα της ασφάλειας της ΚΔ είναι τα ακόλουθα:
1. Η υποβάθμιση των παραγόντων ισχύος και δη των Ενόπλων της Δυνάμεων (ΕΔ), και η κατάργηση του ΔΕΑΧ, το οποίο είχε όντως προβληματίσει την Τουρκία.


2. Η ούτω καλούμενη αναδιοργάνωση της ΕΦ χωρίς νέους εξοπλισμούς και μάλιστα σε ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΕΣ ΙΣΧΥΟΣ (επιθετικά Ε/Π, πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων κ.ά.).


Επίσης, είναι πρωτοφανής στην παγκόσμια ιστορία η υποτονική, αν όχι απαθής στάση της ΚΔ στα θέματα της ενίσχυσης της άμυνάς της. Η ΚΔ, που δέχθηκε εισβολή, της οποίας κατέχεται το 40 τοις εκατόν του εδάφους της και που ο κατοχικός στρατός βρίσκεται σε επιθετική διάταξη με προωθημένο το πυροβολικό και τις μονάδες αρμάτων μάχης και μηχανοκίνητου πεζικού, για 44 χρόνια συνεχώς ενισχύεται και αναβαθμίζεται (πέρυσι ενισχύθηκε με σύγχρονο αυτοκινούμενο πυροβολικό 155χιλ. και μια επιλαρχία αρμάτων ΛΕΟΠΑΡΝΤ), προβάλλοντας όλο και περισσότερες απαιτήσεις με παράλληλες προκλήσεις στον αέρα και στη θάλασσα (ΑΟΖ).
Η ποιοτική αναλογία του οπλοστασίου της ΕΦ και των ΤΔΚ είναι χειρότερη της αναλογίας που υπήρχε το 1974.
Απαξίωση της Εθνικής Φρουράς
3. Το χειρότερο για την ΚΔ και πολύ ευχάριστο για την Τουρκία είναι η συνεχής απαξίωση της ΕΦ.
Συγκεκριμένα:
Α. Χωρίς να μειωθεί η απειλή, μειώθηκε η στρατιωτική θητεία των κληρωτών οπλιτών από τους 24 στους 14 μήνες, με ταυτόχρονη πρόσληψη Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ).


Ένας θεσμός ο οποίος ξεκίνησε με σκοπό οι ΣΥΟΠ να καλύψουν το κενό που θα δημιουργείτο στην κάλυψη των σκοπών και των λοιπών μέτρων ασφαλείας των Μονάδων και την επάνδρωση των Ομαδικών Όπλων και των ΤΘ και Μηχανοκινήτων μέσων της ΕΦ, ό ????????οοπΤΘ και ΜηχανοκινΟΣ
ΚΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΙΑΣ ΜΙΑΣ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΟΤΟΣ
ταν θα απολύονταν στους 14 μήνες οι κληρωτοί.
Το χειρότερο είναι ότι το Υπουργείο Άμυνας ανέχεται την επιλεκτική ανάθεση καθηκόντων και αποστολών στους ΣΥΟΠ και μεγάλος αριθμός από αυτούς, στην πλειοψηφία γυναίκες, υπηρετούν σε γραφειακά καθήκοντα.
Β. Καταργήθηκε μεγάλος αριθμός Μονάδων, φυλακίων και έκλεισαν στρατόπεδα για εξοικονόμηση προσωπικού στα μέτρα ασφάλειας, κάτι που είναι αντίθετο με τη διασπορά και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΦ, δεδομένης μάλιστα της εχθρικής απειλής και της επιθετικής διάταξης των ΤΔΚ και που επηρεάζει άμεσα την έγκαιρη επιτήρηση και έλεγχο της Νεκρής Ζώνης, καθώς και την προβολή προωθημένης άμυνας.
Με το ισχυρό τους πυροβολικό σε διαμέτρημα και βεληνεκές, οι ΤΔΚ μπορούν αιφνιδιαστικά να πλήξουν Μονάδες ΤΘ, αρμάτων και πυροβολικού και το κατοχικό αρματικό δυναμικό, λόγω μη ύπαρξης κωλυμάτων (ναρκοπέδια - Α/Τ Τάφρους) δύναται να ενεργήσει αιφνιδιαστικά και ταχέως.
Γ. Παρά τις μεγάλες ελλείψεις της ΕΦ σε έμψυχο δυναμικό, διατέθηκε μεγάλος αριθμός υπαξιωματικών και ΕΠΥ εις βάρος της επιχειρησιακής ετοιμότητας της ΕΦ στην Αστυνομία για εκτέλεση αστυνομικών καθηκόντων στα αεροδρόμια.
Δ. Μειώθηκαν οι ημέρες παρουσίασης των εφέδρων και των εθνοφυλάκων, ενέργεια εγκληματική για τον ομιλούντα.
Ε. Καταργήθηκαν ή και υποβαθμίστηκαν μεγάλες πολυήμερες ασκήσεις, διακλαδικές με πραγματικά πυρά και με επιστράτευση εφέδρων, οι οποίοι, μετά την δεύτερη ή την τρίτη ημέρα, ενσωματώνονταν πλήρως στις Μονάδες τους και το πνεύμα αυτών, αλλά το πλέον ουσιώδες ήταν η εξύψωση του ηθικού όχι μόνο των κληρωτών και των εφέδρων, αλλά και του ίδιου του λαού.
Στ. Για χρονικό διάστημα πέραν των 10 ετών δεν έγιναν σοβαροί εξοπλισμοί.
Ζ. Δυστυχώς, η Κύπρος ως νησιωτικό κράτος δεν διαθέτει ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, βασικά στοιχεία για την προστασία της στην ξηρά και στην ΑΟΖ της.
Η. Μη σύναψη στρατιωτικών συμμαχιών με χώρες με τις οποίες η Κύπρος έχει κοινά συμφέροντα, με πραγματοποίηση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και όχι μόνον έρευνας διάσωσης.
Θ. Σε περίπτωση λύσης ομοσπονδίας, η αποστρατιωτικοποιημένη Κύπρος, ως χώρα μέλος της ΕΕ, χωρίς ΕΔ, δεν θα μπορεί να απαιτήσει στρατιωτική υποστήριξη από χώρες της ΕΕ σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση. Με λίγα λόγια, κολοβωμένη συμμετοχή στην ΚΕΠΑ της ΕΕ.
Επιδιώξεις


Ποιες πρέπει να είναι, λοιπόν, οι επιδιώξεις της πλευράς μας στον τομέα της ασφάλειας στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού;
1. Κατάργηση των συνθηκών εγγυήσεως και συμμαχίας του 1960 που επιβλήθηκαν στην τότε νεοσύστατη ΚΔ και που λειτούργησαν καταστροφικά.
2. Απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των ΒΒ.
3 Η Κυβέρνηση να μην πέσει στην παγίδα της Τουρκίας, σε περίπτωση απεμπόλησης των εγγυήσεων από αυτή, να δεχθεί οποιαδήποτε λύση, γιατί η Τουρκία θα είναι στην Κύπρο εσαεί με τις συμφωνηθείσες συγκλίσεις.
4. Δημιουργία κυπριακών ΕΔ κατά την κρίση της ΚΔ.
Η λύση της αποστρατιωτικοποίησης εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα της Τουρκίας και του ΗΒ, που θα εκμεταλλεύονται μονοπωλιακά τη γεωστρατηγική αξία της Κύπρου.
Επιπλέον, η Τουρκία θα έχει δίπλα της μιαν αποστρατιωτικοποιημένη χώρα, για την οποία απέδειξε ότι έχει επεκτατικές βλέψεις. Για το κατανοητικότερο, είναι σαν να κοιμάται μια γυναίκα με έναν βιαστή.
Αξίζει να τονισθεί ότι η Συνθήκη της Λισσαβώνας της 13ης Δεκεμβρίου 2007, στο άρθρο 42, δεσμεύει τα κράτη μέλη της ΕΕ να βελτιώνουν τις στρατιωτικές δυνατότητές τους και να παρέχουν συνδρομή και βοήθεια με όλα τα μέσα σε οποιοδήποτε κράτος της Ένωσης δεχθεί ένοπλη επίθεση και διαθέτει δικές του ΕΔ σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.
5. Αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων και κατάργηση των Βρετανικών Βάσεων (ΒΒ).
6. Ένταξη της Κύπρου σε Οργανισμούς Συλλογικής Ασφάλειας, μη αποκλειομένου του ΝΑΤΟ, και στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Προεκλογική δέσμευση του ΠτΔ, την οποίαν άγνωστο εάν και πότε θα τηρήσει.
7. Σύναψη Συμμαχιών με χώρες κατά προτεραιότητα γειτονικές, επί τη βάσει κοινών συμφερόντων και κοινών απειλών.
Συμπεράσματα
Σε μια βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος επιβάλλεται:
1. Η πλευρά μας να αναθεωρήσει και να αποσύρει από τις διαπραγματεύσεις την αποστρατιωτικοποίηση του κυπριακού κράτους, που θα πρέπει να έχει και αυτό, όπως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, τις δικές του ΕΔ και το δικαίωμα της αυτοάμυνας, που κατοχυρώνεται από το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.


2. Να εκμεταλλευθούμε στο έπακρον την ιδιότητά μας ως κράτους μέλους της ΕΕ, προκειμένου να πεισθεί η Τουρκία να:
Α. Εγκαταλείψει τις επεκτατικές βλέψεις της σε βάρος της Κύπρου.
Β. Αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα και τους παράνομους εποίκους.
Γ. Αναγκαστεί να αποδεχθεί κατάργηση των αναχρονιστικών Συνθηκών Εγγυήσεως και Συμμαχίας του 1960, που επιβάλλονται μόνο σε προτεκτοράτα, και
Δ. Οι ΒΒ να γίνουν κυπριακές και να διατεθούν στο ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου να γίνει η Κύπρος.
Σημ.: Το παρόν άρθρο περιλαμβάνει τα πλέον ουσιώδη στοιχεία της ομιλίας του συγγραφέα του, στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Πυροβολικού, στις 7 Φεβ. 2017.